avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 978 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj dupa concediul crestere copil, 2 ani
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj dupa concediul crestere copil, 2 ani

Buna seara,
Am o problema cu dosarul de somaj, al sotiei, care a fost respins pe urmatorul motiv: in 2 aprilie 2012 a intrat in concediu crestere copil, timp de 2 ani, cu chiu si vai angajatorul, care era in insolventa, ne-a pus la dispozitie toate actele necesare. Tot in data de 2 aprilie 2012, firma de insolventa a concediat individual pe toata lumea, deci exact in aceeasi zi, noi primind acasa dupa un timp, o decizie de incetare a contractului de munca, nu si una de suspendare.
Eh, acum, in februarie 2014, dupa ce firma a dat faliment si bineinteles ca nu se mai poate intoarce la fostul loc de munca, am fost la somaj cu toate actele necesare, si ni s-a cerut acea decizie de suspendare, dinaintea concediului de crestere copil, eliberata de angajator.
Neavand asta, si firma practic nemaiexistand, ce se mai poate face?
Cel mai recent răspuns: James_Hetfield , utilizator 15:30, 27 Martie 2014
Se poate solicita ITM-ului o copie a unui extras din Revisal cu privire la situatia sotiei. In mod normal acolo ar trebui sa existe inregistrarea suspendarii contractului individual de munca. Aceasta decizie de suspendare a contractului individual de munca v-a fost necesara si la depunerea dosarului pentru indemnizatie si concediu crestere copil. Puteti incerca si la primarie / agentia pentru plati sa solicitati o copie de la dosar.
Multumesc. Sincer, chiar nu mai stiu acum 2 ani ce acte am depus, ca a fost o alergatura continua. O sa incerc la asistenta sociala sa fac rost de o copie, desi nu ii inteleg pe cei de la somaj de ce refuza dosarul, din moment ce au solicitat adeverinta de la asistenta sociala, pe care am si procurat-o, unde se vede clar perioada de 2 ani de indemnizatie.
Extrasul de REVISAL nu are nicio valoarea juridica in lipsa deciziei de suspendare a c.i.m. sau a altor decizii emise de angajator.

Daca societatea a intrat in faliment, obligatia ii revine licidatorului de a emite documentele in cauza.
Multumesc. Revin cu noutati. Am fost la ITM, mi s-a spus ca se pot face corectii in Revisal, pe seama acestei "greseli" facute de fostul angajator, insa doar el poate face corectia. Am mai intrebat pentru confirmare, dupa care am sunat administratorul judiciar.

I-am explicat situatia, mi s-a zis ca se vor interesa si vor rezolva, insa ma suna azi altcineva, care imi spune ca nu se poate rezolva. Degeaba ii explic ca nu beneficiaza sotia de somaj, si ca s-ar putea ca acesti 2 ani sa nu intre la vechime, fiindca nu figureaza cu suspendare pentru concediu de crestere copil.

Intrebarea mea, e adevarat cu acesti 2 ani vor fi ca inexistenti la vechime samd, daca nu se face suspendarea?
Firma putea sa emita decizie de incetare a contractului de munca, daca sotia era in postnatal?
Multumesc
Erorile transmise in REVISAL se pot corecta, dar numai de catre angajatorul in cauza sau de catre administratorul judiciar daca angajatorul este in insolventa.

Perioada de CCC constituie vechime în muncă şi în serviciu, precum şi în specialitate şi se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea, indiferemt daca se benefuciaza sau nu de somaj.

Angajatorul avea dreptul sa decida incetarea c.i.m. in perioada concediului de maternitate doar numai pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Alte discuții în legătură

Somaj dupa concediu crestere copil evelina84 evelina84 Buna ziua! Sunt in concediu pentru cresterea copilului si, intre timp, firma la care lucram a intrat in faliment. Dupa primul an de concediu, m-am inscris la o ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia pentru ccc raluk_cream raluk_cream Buna seara.Sunt in ccc de 1an si 9 luni si acum am aflat sa sunt iar insarcinata (o luna).Intrebarea este mai beneficiez de indemnizatie dak nu am coticat in ... (vezi toată discuția)
Disponibilizare in perioada concediului de crestere copil narcisabusuioc narcisabusuioc Buna ziua, sunt economist la o intreprindere care se afla in insolventa si in urma cu doua zile am primit instiintarea ca voi fi data afara. Mentionez ca sunt ... (vezi toată discuția)