Buna ziua, sunt economist la o intreprindere care se afla in insolventa si in urma cu doua zile am primit instiintarea ca voi fi data afara. Mentionez ca sunt in concediu de maternitate pe perioada de 2 ani pana in aprilie a anul urmator. Intrebarea mea: Este legal sa fiu data afara atata timp cand sunt in concediu de maternitate ( cu contractul suspendat) si firma urmeaza sa iasa din insolventa luna viitoare?
Va multumesc
1. Dvs. nu sunteti in concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) ci sunteti in concediu crestere copil (CCC).
2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 25
...
(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art.7.
(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate .
(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
3. Asadar daca angajatorul este in reorganizare judiciara sau faliment puteti fi concediata cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si va veti inregistra la Agentia de Somaj pentru ca dupa terminarea CCC sa puteti beneficia de indemnizatie de somaj pana va veti gasi un nou loc de munca.
Pentru a avea continuitate , trebuie sa depuneti actele la AJOFM in termen de 10 zile de la data incetarii c.i.m.
Art. 38 din Legea nr.76/2002:
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordă persoanelor prevăzute la art. 17, la cerere, după caz, de la data:
a) încetării raporturilor de muncă;
........ (2) Indemnizaţia de şomaj se acordă de la data prevăzută la alin. (1), dacă cererea este înregistrată la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în termen de 10 de zile de la această dată.
(3) Dacă cererea este înregistrată după expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai târziu de 12 luni de la data prevăzută la alin. (1), indemnizaţia de şomaj se acordă începând cu data înregistrării cererii.
(4) Termenul de maximum 12 luni prevăzut la alin. (3) este termen de decădere din drepturi.