avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cand se da decizia de incetare activitate a ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cand se da decizia de incetare activitate a contractului de munca in cazul intrarii in insolventa a firmei, contractul fiind deja suspendat pentru concediul de crestere a copilului

Am o mare nelamurire si nu mai stiu pe ce cale sa o iau si pe cine sa intreb asa ca am decis sa apelez si la dvs.
In timp ce ma aflam in concediu de crestere a copilului, deci contractul de munca este suspendat, firma a intrat in insolventa. Pe 24.09.2012 s-au dat deciziile de incetare a contractelor de munca ale angajatilor firmei si mi-au dat si mie una.
Avand in vedere ca firma a dat faliment iar eu nu am unde sa ma intorc la munca dupa terminarea concediului de crestere a copilului, imi da dreptul la somaj.
Acum problema cea mare cu dosarul meu de somaj e ca decizia de incetare a contractului de munca, mi-au spus dansii, nu trebuia data pe 24.09.2013, pt ca eu aveam contractul suspendat si eram in concediu, ci cu data de 16.08.2013 deoarece pe 15.08.2013 mi s-a terminat concediul de crestere a copilului.
Vreau sa stiu daca e corect ce mi-au spus cei de la AJOFM si cine e responsabil de modificarea decizie, avand in vedere ca e falimentata.
Va rog daca imi puteti raspunde cat mai repede posibil ca nu stiu incotro s-o iau:((
Cel mai recent răspuns: surduluiza , utilizator 15:59, 6 Noiembrie 2013
AJOFM-ul nu are dreptate.

Concedierea unei persoane aflate in CCC este permisa pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Astfel, lichidatorul a emis corect decizia de incetare a raportului de munca.
Dar mi-au spus ca daca am decizia cu data intrarii in insolventa adica 24.09.2012 nu am dreptul la somaj. E adevarat? Ca nu stiu cum sa fac in continuare, simt ca ma bat cu morile de vant.
Si ca trebuie neaparat sa-mi schimbe decizia ca practic atunci cand ti se termina concediul de crestere a copilului firma ar trebui sa dea decizie de incepere a activitatii dar in cazul firmei intrate in insolventa ar trebui sa-mi dea decizia de incetare a contractului de munca din cauza falimentului. Asa mi-au justificat.
Sincer daca as sti o lege, ceva, cu care sa ma duc la ei si sa le dau in cap cu ea sa-i contrazic ar fi bine, dar nu prea ma pricep unde sa caut.
Credeti ca ma puteti ajuta?
V-au indus in eroare.
De la data incetarii raportului de munca, trebuia sa va inscrieti la somaj.
Incetarea raportului de munca, in conditiile mentionate de dvs, va dadea posibilitatea sa beneficiati de somaj.

Codul Muncii:
art.60
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
.....
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
.....
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34

(1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:

a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa se beneficieze de somaj.

Incetarea c.i.m. cu acordul partilor, prin demisie sau prin desfacerea disciplinara a c.i.m. nu da posibilitatea sa beneficiati de indemnizatia de somaj.

Art. 38 din Legea nr.76/2002:
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordă persoanelor prevăzute la art. 17, la cerere, după caz, de la data:
a) încetării raporturilor de muncă;
.....
(2) Indemnizaţia de şomaj se acordă de la data prevăzută la alin. (1), dacă cererea este înregistrată la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în termen de 10 de zile de la această dată.

(3) Dacă cererea este înregistrată după expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai târziu de 12 luni de la data prevăzută la alin. (1), indemnizaţia de şomaj se acordă începând cu data înregistrării cererii.

(4) Termenul de maximum 12 luni prevăzut la alin. (3) este termen de decădere din drepturi.

Si inseamna ca din ceea ce imi spuneti dvs. ca nu mai am dreptul la somaj pentru ca au trecut 12 luni de cand firma a inceput procedura de insolventa.
Va dati seama ca nu aveam cum sa incep procedurile de somaj atunci pe 24.09.2012 pentru ca inca eram in concediu de crestere a copilului si mi s-a terminat abia anul acesta pe 15.08.2012. Eu mi-am depus dosarul imediat ce am terminat concediul dar din cauza acestei decizii am tot fost amanata.
Chiar nu ma asteptam la asta. Dar daca firma este inca in proces de insolventa si inca nu s-a dat decizia se mai aplica ceea ce mi-ati spus dvs?
Va multumesc pentru promtitudinea raspunsurilor si sper ca am inteles corect ca nu mai am dreptul la somaj cu toate ca sper sa mai am o sansa.
Numai daca se revoca vechea decizie de concediere si se va emite una noua la revenirea din CCC veti putea beneficia de somaj.

Alte discuții în legătură

Somaj dupa concediu crestere copil evelina84 evelina84 Buna ziua! Sunt in concediu pentru cresterea copilului si, intre timp, firma la care lucram a intrat in faliment. Dupa primul an de concediu, m-am inscris la o ... (vezi toată discuția)
Pot intra in somaj dupa ccc? IoanaNed IoanaNed Mi s-a nascut un copil pe 22 Septembrie. Pana pe 17 Noiembrie am fost in concediu de maternitate. Pe 10 Octombrie mi s-a incheiat contractul de munca, din ... (vezi toată discuția)
Cand se da decizia de incetare activitate a contractului de munca in cazul intrarii in insolventa a firmei, contractul fiind deja suspendat pentru concediul de crestere a copilului surduluiza surduluiza Am o mare nelamurire si nu mai stiu pe ce cale sa o iau si pe cine sa intreb asa ca am decis sa apelez si la dvs. In timp ce ma aflam in concediu de crestere ... (vezi toată discuția)