AJOFM-ul nu are dreptate.
Concedierea unei persoane aflate in CCC este permisa pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.
Astfel, lichidatorul a emis corect decizia de incetare a raportului de munca.
Dar mi-au spus ca daca am decizia cu data intrarii in insolventa adica 24.09.2012 nu am dreptul la somaj. E adevarat? Ca nu stiu cum sa fac in continuare, simt ca ma bat cu morile de vant.
Si ca trebuie neaparat sa-mi schimbe decizia ca practic atunci cand ti se termina concediul de crestere a copilului firma ar trebui sa dea decizie de incepere a activitatii dar in cazul firmei intrate in insolventa ar trebui sa-mi dea decizia de incetare a contractului de munca din cauza falimentului. Asa mi-au justificat.
Sincer daca as sti o lege, ceva, cu care sa ma duc la ei si sa le dau in cap cu ea sa-i contrazic ar fi bine, dar nu prea ma pricep unde sa caut.
Credeti ca ma puteti ajuta?
V-au indus in eroare.
De la data incetarii raportului de munca, trebuia sa va inscrieti la somaj.
Incetarea raportului de munca, in conditiile mentionate de dvs, va dadea posibilitatea sa beneficiati de somaj.
Codul Muncii:
art.60
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
.....
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
.....
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.
Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34
(1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........
Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....
Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
......
Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa se beneficieze de somaj.
Incetarea c.i.m. cu acordul partilor, prin demisie sau prin desfacerea disciplinara a c.i.m. nu da posibilitatea sa beneficiati de indemnizatia de somaj.
Art. 38 din Legea nr.76/2002:
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordă persoanelor prevăzute la art. 17, la cerere, după caz, de la data:
a) încetării raporturilor de muncă;
.....
(2) Indemnizaţia de şomaj se acordă de la data prevăzută la alin. (1), dacă cererea este înregistrată la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în termen de 10 de zile de la această dată.
(3) Dacă cererea este înregistrată după expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai târziu de 12 luni de la data prevăzută la alin. (1), indemnizaţia de şomaj se acordă începând cu data înregistrării cererii.
(4) Termenul de maximum 12 luni prevăzut la alin. (3) este termen de decădere din drepturi.