avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot intra in somaj dupa CCC?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot intra in somaj dupa CCC?

Mi s-a nascut un copil pe 22 Septembrie. Pana pe 17 Noiembrie am fost in concediu de maternitate. Pe 10 Octombrie mi s-a incheiat contractul de munca, din initiativa angajatorului. Dupa CCC pot sa intru in somaj? Cum se va calcula somajul? (care sunt cele "ultimele 12 luni" care se i-au in calcul pentru parte/procent din somaj - cele lucrate sau cele din CCC?)
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:48, 24 Noiembrie 2011
1. CIM nu a fost incheiat ci a fost incetat.

2. Nu putea sa va inceteze CIM din initiativa angajatorului pe perioada cat ati fost in concediu de maternitate, asa cum spune Codul muncii:

Art. 60
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;
b) pe durata suspendarii activitatii ca urmare a instituirii carantinei;
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
d) pe durata concediului de maternitate;
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
f) pe durata concediului pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
g) pe durata exercitarii unei functii eligibile intr-un organism sindical, cu exceptia situatiei in care concedierea este dispusa pentru o abatere disciplinara grava sau pentru abateri disciplinare repetate, savarsite de catre acel salariat;
h) pe durata efectuarii concediului de odihna.

3. Faceti o sesizare la ITM pentru nerespectarea prevederilor din Codul muncii.

4. - OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor spune:
Art. 22
(1) Perioada in care o persoana beneficiaza de drepturile prevazute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin. (1), art. 6, art. 9 alin. (5) si (6) si art. 10 constituie perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii drepturilor de pensie in sistemul public si a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare.

(2) Perioada concediului pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1), art. 6 si 10 constituie vechime in munca si in serviciu, care se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu aceasta.

- Asadar, incepand cu data de 01.01.2011 (data intrarii in vigoare a OUG 111/2010) perioada de CCC este asimilata stagiului de cotizare la somaj si se va lua in calculul celor 12 luni cotizate la somaj necesare pentru calculul indemnizatiei de somaj.
Firma a intrat in insolventa si apoi a dispus incetarea contractului meu de munca. Nu este in lege o portita pentru ei ca sa faca acest lucru?

1. Art.60 din Codul muncii, redat de mine anterior, spune, in continuare:
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

2. - Starea de insolventa nu este inclusa in textul de lege de mai sus si de aceea eu zic ca decizia de concediere a dvs. nu este legala.
- De aceea v-am spus sa faceti o sesizare la ITM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal in timpul preavizului MariaBB MariaBB Buna ziua, Tocmai am primit preaviz de concediere, iar eu in 29 intru legal in concediu de prenatal( cele 63 de zile). Intrebarea mea este imi pot lua ... (vezi toată discuția)
Firma insolventa_gravide anairam_unid anairam_unid Buna ziua Firma la care activez va intra in insolventa si implicit se face concediere colectiva . Ma poate ajuta cineva cu un raspuns la urmatoarele ... (vezi toată discuția)
Concediere in timpul concediului de maternitate Blueeyes22 Blueeyes22 Buna ziua, Firma la care lucrez efectueaza concediere in masa, eu fiind in concediu maternal (cele 126 de zile). Ofera celor concediati salarii ... (vezi toată discuția)