Buna ziua! Sunt in concediu pentru cresterea copilului si, intre timp, firma la care lucram a intrat in faliment. Dupa primul an de concediu, m-am inscris la o facultate de stat, la zi (dupa ce am aflat ca firma a intrat in faliment). Concediul meu se termina la sfarsitul lunii septembrie (2 ani) si m-ar interesa daca pot sa beneficiez de ajutor de somaj in conditiile in care sunt studenta, dar nu am unde sa ma intorc la serviciu. Va multumesc!
1. Puteti beneficia de indemnizatie de somaj chiar daca sunteti studenta deoarece va inregistrati la Agentia de Somaj in calitate de salariat concediat.
2. - Mergeti la angajator si luati: decizia de concediere, adeverinta de vechime si adeverinta tip pentru somaj (Anexa 26).
- Apoi mergeti si va inregistrati la Agentia de Somaj chiar daca sunteti in concediu crestere copil (CCC).
- Veti beneficia de indemnizatie de somaj dupa ce se va termina CCC.
Art. 38 din Legea nr.76/2002 :
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordă persoanelor prevăzute la art. 17, la cerere, după caz, de la data:
a) încetării raporturilor de muncă;
.....
(2) Indemnizaţia de şomaj se acordă de la data prevăzută la alin. (1), dacă cererea este înregistrată la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în termen de 10 de zile de la această dată.
(3) Dacă cererea este înregistrată după expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai târziu de 12 luni de la data prevăzută la alin. (1), indemnizaţia de şomaj se acordă începând cu data înregistrării cererii.
(4) Termenul de maximum 12 luni prevăzut la alin. (3) este termen de decădere din drepturi.
Va multumesc frumos pentru raspunsuri!
Firma a intrat in faliment in martie 2013. Mi s-a spus ca in perioada CCC sunt suspendata si lichidatorul judiciar nu are cum sa-mi dea decizia de concediere decat dupa terminarea concediului. In conditiile in care concediul meu (2 ani) se termina la sfarsitul lunii septembrie si in ultima luna ar trebui ca sotul sa ramana acasa cu copilul, cand trebuie sa ma inregistrez la AJOFM pentru indemnizatia de somaj?
1. - Lichidatorul nu are dreptate.
- Deoarece firma este in faliment puteti fi concediata si in timp ce sunteti in concediu crestere copil (CCC).
2. Va puteti inregistra la Agentia de Somaj imediat dupa ce intrati in posesia deciziei de concediere si a actelor pe care vi le-am spus in mesajul anterior (chiar daca sunteti in CCC).
3. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 25
...
(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art.7.
(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.
(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.