avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Renuntarea la aplicarea pedepsei sau reabilitare ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Renuntarea la aplicarea pedepsei sau reabilitare judecatoreasca.

La inceputul lunii octombrie 2013, am primit 2 pedepse de 10 luni si de 8 luni de inchisoare cu suspendare (termenul de incercare fiind de 2 ani si 10 luni) cea finala fiind cea mai mare. Infractiunile au fost conducerea unui autovehicul fara permis si in stare de ebrietate, facand accident. Nu au fost victime, decat pagube materiale pe care le-am platit (un gard al unui cetatean care nu a depus plangere). Nu am avut antecedente penale. As vrea sa stiu cand si cum pot incepe scoala de soferi, implicit sa am un cazier curat, conform noului cod penal ? Din cate m-am documentat, in favoarea mea ar putea fi articolul 80 despre renuntarea la aplicarea pedepsei, posibil si articolele 165-168. Multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: CezarD , utilizator 16:03, 4 Martie 2014
S-au dispus si masuri complementare?

Permisul de conducere pe cat timp este suspendat?

Cazierul curat ,numai cand va interveni reabilitarea judecatoreasca sau de drept.
Daca nu ati avut niciodata permis si ati fost condamnat conf.art.86 alin.1, numai dupa reabilitare mai puteti sustine examen, daca ati fost condamnat conf.art.86 alin.2, dupa un an de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare.
Aveţi posibilitatea să redobândiţi dreptul de a conduce autovehicule, respectiv să obţineţi un nou permis de conducere.

Numai în situaţia în care fostul titular al permisului de conducere îndeplineşte una din condiţiile art. 116, alin.1, lit. a,b,c,d menţionate mai jos, atunci acesta poate solicita aprobarea prezentării la examen în vedere redobândirii permisului de conducere, pentru toate categoriile avute anterior. Astfel, pentru redobândirea permisului de conducere care a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare, solicitantul se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, dacă a intervenit una din situaţiile următoare:

-- au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii penale sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă;

-- a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei ori suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;

-- interzicerea dreptului de a exercita profesia sau ocupaţia de conducător de autovehicule, prevăzută la art.64 lit.c) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată.

Daca nu ati detinut permis, dupa reabilitare, il veti putea redobandi.

Succes.

Multumesc tuturor pentru raspunsuri ! Sincer sa fiu nici nu stiu la ce se refera masurile complementare, dar inafara de cheltuieli de judecata, pedeapsa de 10 luni, si termenul de reabilitare de 2 ani si 10 luni, nu scria nimic in decizia judecatoreasca. Nu am detinut permis de conducere niciodata, sa inteleg ca trebuie sa astept reabilitarea ? Asta va dura 2 ani si 10 luni de cand s-a definitivat condamnarea ? Sau exista vreo posibilitate prin care pot scurta acest termen ?
Ultima modificare: Luni, 3 Martie 2014
CezarD, utilizator
Nu exista, trebuie sa asteptati si fireste sa fiti cuminte in termenul de incercare.

Alte discuții în legătură

Condus fara permis maariusboros maariusboros Cumnatul meu a condus fara permis in 2007 si are cazier. Si vrea sa faca Scoala de Soferi . Am o intrebare pt. dumneavoastra . Mai poate da de permis daca in ... (vezi toată discuția)
As putea sa ma reabilitez? Gabrieldol Gabrieldol am savarsit : art. 85 alin. 1 si 2 , art. 86 alin. 2 , teza a ll-a din OUG nr. 195/2000 republicata, art. 239 Cod penal. Definita prin nerecrutare si ... (vezi toată discuția)
Redobandire permis anulat AlinaCobuz AlinaCobuz Buna ziua! Va contactez pentru un prieten, care anul trecut in 14 iunie a avut accident cu o vaca intr-o alta localitate decat domiciliul, si avea o ... (vezi toată discuția)