avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1122 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Cand trebuie sa renunti la domiciliul din Romania?
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Cand trebuie sa renunti la domiciliul din Romania?

Exista vreo lege care sa ma oblige sa renunt la domiciliul din Romania?
De cativa ani locuiesc in strainatate, dar nu am renuntat la domiciliul din Romania. In curand imi expira buletinul, si doresc sa il reinnoiesc, pentru ca, cu toate ca acum locuiesc in strainatate, nu se stie, poate ma intorc iar in tara. Asadar doresc sa nu renunt la domiciliu. Exista vreo lege care sa ma oblige sa renunt, sau ce conditii ar fi? Sper sa imi intelegeti intrebarea.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 17:24, 1 Martie 2014
Nimic nu va impiedica sa prelungiti cartea de identitate daca aveti un domiciliu si in Romania .
Daca nu detineti un imobil va puteti face carte de identitate cu domiciliul la cineva dispus sa isi dea consimtamantul pentru acest lucru.
Nu exista o lege care sa conditioneze cetateanul roman sa renunte la domiciliul din Romania daca locuieste o perioada lunga de timp pe teritoriul altui stat.
Multumesc mult de raspuns. Asa ma gandeam si eu, dar niste prieteni mi-au spus ca daca nu mai locuiesc in tara trebuie sa renunt la buletin, mai ales daca am green card (locuiesc in sua). Actul de identitate este pe adresa parintilor si intentionez sa il reinnoiesc pe aceeasi adresa. Oare intra in conflict cu GreenCard-ul?
Nu, mentinerea CI nu este conditionata in niciun fel de cat de mult stati in Romania sau de permisele de rezidenta de pe teritoriul altei tari.
Doar daca dvs. ati solicita pasaport de cetatean roman cu domiciliul in strainatate ar trebui sa predati CI cand il ridicati.

Predarea CI nu afecteaza in niciun fel drepturile de cetatean roman, cei care au pasaport CRDS in loc de carte de identitate pot oricand solicita restabilirea domiciliului in tara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Carte de identitate romaneasca, domiciliul in sua rodiea10 rodiea10 Daca am cetatenie romana si americana,pot avea si Buletin de identitate romanesc?sau care este documentul ce-l pot detine in aceasta situatie?Sint in ... (vezi toată discuția)
Pasaport cu residenta in sua Diola Diola Cu rezidenta in SUA ( am doar green card) iar pasaportul e expirat buletinul expirat si distrus din gresala de catre mine). Cum pot sa imi reinnoiesc ... (vezi toată discuția)
Pasaport cetatean roman cu domiciliul in strainatate, se poate evita statutul acesta ? dan_daniel dan_daniel Sunt cetatean roman, locuiesc intr-o tara UE de vreo 3 ani de zile unde am obtinut si rezidenta. Pasaportul romanesc mi-a expirat acum 1 an si jumatate dar ... (vezi toată discuția)