avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 844 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Expert vs. evaluator
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Expert vs. evaluator

S-a cerut in cadrul unui proces expertiza tehnica judiciara la un apartament, respectiv la imbunatatirile aduse unui al doilea imobil-casa individuala.
In situatia apartamentului nu ar fi mai portivita o evaluare care sa determine valoarea de piata a acestuia, in conditiile in care aceasta va fi supusa vanzarii?
In ceea ce priveste imbunatatirile aduse casei, construite in urma cu 20 ani dar care s-a modernizat partial, evaluarea ar fi corecta(?) avand in vedere ca nu se doreste vanzarea in primul rand, iar in al doilea rand nu inteleg cum se pot evalua imbunatatirile atata timp cat nu se cunoaste starea acesteia inainte de lucrarile de modernizare?
Nu ar fi mai potrivita o expertiza in constructii?
Dilema mea porneste de la faptul ca nu stiu ce sa cer in instanta? Expert sau evaluator? Sau si una si alta, cunoscand fiind ca exista experti tehnici judiciari care au si calitatea de evaluatori?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 19:05, 28 Martie 2014
Expertiza tehnica judiciara ar trebui facuta de un expert tehnic judiciar, specialitatea Constructii civile, industriale si agricole, Evaluarea proprietatii imobiliare. Ce spuneti d-voastra cu evaluator cred ca sunteti influentata de tam-tam-ul facut de cei de la anevar. Consultati-va cu avocatul, desi am impresia ce v-ati hotarat sa ,,combateti" singura. Faceti o mare greseala, adica nu mare, costisitoare. Nu stiti ce sa cereti instantei, atunci nici nu stiti ca e important intr-o exertiza tehnica judiciara obiectivele pe care le traseaza instanta expertului. La fel de important, daca nu mai important pt. a va proteja de surprize si pt. a va fi aparate interesele la un nivel decent este sa va angajati de un expert asistent, coleg , cu cel tras la sorti de instanta. Acum eu am incercat sa ma exprim ca sa ma intelegeti. Dar ce ar trebui sa intelegeti e ca aveti nevoie de un aparator, iar daca aveti un aparator si puneti asemenea intrebari, schimbati aparatorul, precis va va costa mai putin decat a-l mentine.
Ultima modificare: Vineri, 28 Februarie 2014
DlGoe, utilizator
Puteti gasi un raspuns la nedumerirea dvs. daca veti citi aici, chiar daca in discutie este un autovehicul: www.avocatnet.ro/content/for...
Daca s-a cerut deja in proces o expertiza tehnica judiciara, instanta a stabilit deja obiectivele la care trebuie sa raspunda documentat expertul.
In cadrul raportului de expertiza, expertul tehnic judiciar va utiliza legi, normative, hotarari ale consiliului primariei, etc.
Daca avocatii ar sti totul nu am avea nevoie de experti tehnici sau contabili. Ce as vrea sa stiu este daca obiectivele pe care le fixeaza judecatorul-care de altfel are pregatire juridica nu tehnica, sunt de natura sa cuprinda toate aspectele care ma intereseaza. Pot prin avocat sa fac sugestii acestuia? Am gasit un raport de expertiza pe internet in care se mentioneaza:" evaluatorul nu ofera garantii in privinta starii in care se afla proprietatea si nu este responsabil pentru existenta unor astfel de situatii..." Daca un evaluator in mod logic, nu ofera aceste garantii, expertul le ofera ?
Partile in proces pot solicita instantei sa aprobe anumite obiective pentru expertiza tehnica.
Respectivul raport la care va referiti este cu siguranta o expertiza extrajudiciara.
Rapoartele de expertiza tehnica judiciara nu se publica pe internet.
Astfel de concluzii, ca cele mentionate de dvs. nu veti regasi in rapoartele de expertiza tehnica judiciara, aceste gen de rapoarte nefiind acceptate de catre instantele de judecata.
@magno...
Eu ti-am spus ca ai dat peste un raport de evaluare, foarte probabil intocmit de un anevar-ist. Raportul de expertiza tehnica judiciara este un pic altceva. Asculta-ma si apeleaza la serviciile unui avocat! Ma opresc aici, din cel putin doua motive : 1. ai o parere prea buna despre tine si asta te face sa accepti greu parerea altuia. 2. ai primit suficiente sfaturi, mai ramane sa tii cont de ele.

Alte discuții în legătură

Expertul tehnic judiciar poate face si evaluarea bunurilor fara ca acesta sa fie expert evaluator autorizat anevar ? DenisRif DenisRif intr-un proces de partaj Expertul Tehnic Judiciar poate face si Evaluarea bunurilor fara ca acesta sa fie Expert Evaluator Autorizat ANEVAR in spiritul O.G. ... (vezi toată discuția)
Expert judiciar = evaluator ? Dulcina Dulcina Buna seara, Supun atentiei d-voastra urmatoarea situatie: Instanta numeste un expert judiciar in vederea efectuarii expertizei auto, unul dintre obiectivele ... (vezi toată discuția)
Standardele anevar de evaluare se aplica si in practica judiciara? Radu1955 Radu1955 Buna seara, As dori sa intreb daca standardele ANEVAR de evaluare sunt valabile/obligatorii si in practica judiciara? Va multumesc! (vezi toată discuția)