Infracţiunile pe care le poate săvîrşi un funcţionar — în timpul serviciului sau în afara lui — se împart în următoarele categorii:
— infracţiuni săvîrşite prin încălcarea îndatoririlor de serviciu;
— infracţiuni săvîrşite în legătură cu serviciul;
— infracţiuni săvîrşite cu ocazia serviciului;
Dintre aceste patru categorii de infracţiuni este limpede că prima se integrează în infracţiunile de serviciu. Ea cuprinde acele infracţiuni a căror latură obiectivă constă într-o încălcare a îndatoririlor de serviciu, fapta săvîrşită cuprinzîndu-se, deci, organic, în complexul de activităţi prin care angajatul îşi exercită serviciul. Astfel sînt: abuzul de serviciu, neglijenţa în serviciu etc.
A doua categorie — infracţiunile în legătură cu serviciul — este formată din acele infracţiuni a căror latură obiectivă nu se înscrie în activitatea specifică prin care angajatul îşi exercită serviciul însă ea are o contingenţă directă cu această activitate, pe care o influenţează într-un mod oarecare. Astfel, în incriminarea faptei de luare de mită, acţiunea specifică este aceea de a pretinde sau a primi un folos material sau de a accepta promisiunea unui asemenea folos sau chiar de a nu respinge o astfel de promisiune. Folosul material este însă legat de îndeplinirea — corectă sau incorectă — sau de neîndeplinirea sau întîrzierea îndeplinirii unui act privitor la îndatoririle de serviciu. Primirea folosului nu se integrează direct în activitatea specifică serviciului, ea este însă legată de îndeplinirea sau neîndeplinirea unui act de serviciu.
Infracţiunile săvârşite cu ocazia serviciului sînt acele infracţiuni de drept comun, care nu au nici o legătură cu sarcinile de serviciu, dar care sînt săvîrşite cu prilejul îndeplinirii unor sarcini de serviciu, fie la locul de muncă, fie într-o deplasare făcută în interes de serviciu.
Credem că acestea nu se pot înscrie între infracţiunile de serviciu. Aci este vorba de fapte incriminate în Codul penal sau în legile speciale, pe care le poate săvîrşi orice persoană, deci şi un angajat. Împrejurarea că ele au fost săvîrşeşte în timpul serviciului sau la locul de muncă nu le dă o coloratură juridică deosebită. Atît calitatea de angajat a subiectului cît şi condiţiile de loc şi de timp în care a avut loc săvîrşirea faptei nu sînt prevăzute ca trăsături specifice în conţinutul infracţiunii.
— trebuie să rezulte din conţinutul incriminării, trebuie, cu alte cuvinte, să constituie o trăsătură constitutivă a conţinutului infracţiunii.
Legea 656/2002 "poate avea" legatura cu serviciul (Ex. Constituirea/initierea unui grup infractional organizat in scopul "de a obtine").