avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzufructul viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzufructul viager

Buna ziua,
In 2002 am cumparat un imobil de la parintii mei ,in contractul de vanzare -cumparare este clauza cu uzufructul viager al parintilor.
Parintii sunt separati (nu sunt divortati legal),mama nu a locuit nici o data in tot acest timp in locuinta respectiva,iar tatal,care locuieste singur in imobil imi creeza probleme in sensul ca a zidit ferestrele,etc,provoaca numai stricaciuni.Mentionez ca are probleme psihice,nu ma pot intelege cu el sub nici o forma,iar toate cheltuielile sunt suportate de mine (utilitati,impozit,).este exclusa varianta sanatoriului,azil,etc,in plus nu are nici un venit.
Intrebarea mea este cum as putea sa modific contractul in asa fel incat parintii sa piarda uzufructul viager?

As mai avea inca o intrebare ..
I-am vandut vecinului o bucata de teren pentru care am facut o hartie de mana,vecinul spune ca el si-a reinnoit CF-ul si a introdus si acea bucata de teren....ce ar trebui sa fac in acest caz,cu hartia respectiva sa modific si eu CF-ul?,banuiesc ca nu trebuie modificat contractul.Nu as dori sa am probleme pe viitor daca voi dori sa vand proprietatea.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: alla1975 , utilizator 13:48, 3 Martie 2014
Din pacate nu puteti modifica nici una din clauzele contractuale fara acordul parintilor care sunt titulari ai dreptului de uzufruct viager . Puteti solicita punerea sub interdictie a tatalui dvs. daca nu are discernamant si numiti in curator care sa-i reprezinte drepturile, dupa care incheiati actele cu acel curator.
Problema nr. 2. Puteti modifica si dvs. datele in Cartea funciara insa acel actul de mana trebuie confirmat la notariat sau la instanta , altfel nu are efecte in ce priveste o eventuala instrainare a terenului .
Referitor la prima intrebare: uzfructul viager se stinge in doua moduri: prin decesul uzufructuarului sau prin renuntare cu declaratie data in fata notarului si inscrisa apoi in Cartea Funciara.
Ref.la a doua intrebare: nu inteleg cum a facut vecinul intabularea in Cartea Funciara pe bucata de teren care i-ati "vandut-o" prin act de mana! Asa ceva nu este posibil. Poate ati facut un antecontract de vanzare cumparare autentificat la notariat ....
Vanzarea nu s-a facut in fata notarului,noi partile am facut o hartie de mana pe care am semnat-o ,NIMIC mai mult.Vecinul sustine ca a intabulat la CF bucata de teren pe baza acelei hartii,mentionez ca sotia dumnealui este avocata,de aceea aveam nevoie de parerea dvs.
Va multumesc
Trebuie sa intelegeti ca vecinul dvs. nu putea intabula in CF acea bucata de teren pe baza unui act de mana. Este exclus sa fi facut legal asa ceva!
Ce dovada aveti ca dansul figureaza in CF ca proprietar al parcelei pe care i-ati "vandut-o"? Dvs. aveti cadastru pe teren?
Haideti sa o luam altfel: spuneti-ne exact cat teren aveti in proprietate, incusiv suprafata pe care ziceti ca ati facut act de mana. Ati facut schite cadastrale si dezmembrarea proprietatii?
Sa zicem ca in acte aveti 1000 mp. si i-ati dat vecinului 200 mp. Ati facut schite la intreg si defalcat pe doua parcele: 800 mp si 200 mp. sau nu?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cadastru- plz help Am o proprietate cu casa si teren 500mp.Vreau sa vand doar o parte din teren cca 250 mp. Insa eu am cadastru pe toata suprafata.Cum fac actul de vanzare-cump ... (vezi toată discuția)
Donatie ContSters252627 ContSters252627 va rog multsa ma ajutati cu un sfat.am mai scris aici pentru o lamurire la o donatie cu uzufruct viager.ma confrunt cu urmatoarea problema;impart aceeasi curte ... (vezi toată discuția)
Teren in folosinta, dar fara acte ContSters126200 ContSters126200 Buna ziua! Am cumparat anul acesta o casa cu teren in jud. Timis, in ideea de a construi candva, cand s-o putea, o casa noua. Pe contractul de ... (vezi toată discuția)