avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 897 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Consimtamant dat prin amprenta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Consimtamant dat prin amprenta

Buna ziua! Un fermier a incheiat un contract de arenda cu o doamna care nu stie sa scrie si sa citeasca. Aceasta si-a dat acordul asupra clauzelor dupa ce i-a fost citit in fata primarului si a caterva martori. Apoi si-a pus amprenta la final. Contractul a fost incheiat pe 5 ani si timp de 3 ani aceasta a ridicat arenda (un nepot de-al dumneaei pe care aceasta l-a mandatat). Apoi, batrana face reclamatie la prefectura (ajutata de o fiica de-a ei) si spune ca ea nu stie ce a semnat si ca-si vrea pamantul inapoi. Ulterior batrana a murit. Fiica ei da fermierul in judecata si spune ca mama ei nu avea uneori discernamant si ca doreste sa anuleze contractul. Poate invoca aceasta doamna, lipsa consimtamantului la incheierea contractului? Are vreo sansa fiica: Contractul a fost incheiat in noiembrie 2011.Multumesc.
Cel mai recent răspuns: popescumariaioana , utilizator 23:38, 6 Martie 2014
Umor negru: a prelevat cineva degetul respectiv al defunctei, pentru a face dovada identităţii dintre cele două amprente?

Discutînd serios, cred că procura dată nepotului (în formă autentică, presupun) pentru ridicarea sumelor sau bunurilor cuvenite din arendă constituie o recunoaştere a încheierii contractului, contract care, dacă a fost valabil încheiat (inclusiv sub aspectul înregistrării lui) este opozabil moştenitorilor.
themis a scris:

Umor negru: a prelevat cineva degetul respectiv al defunctei, pentru a face dovada identităţii dintre cele două amprente?

Discutînd serios, cred că procura dată nepotului (în formă autentică, presupun) pentru ridicarea sumelor sau bunurilor cuvenite din arendă constituie o recunoaştere a încheierii contractului, contract care, dacă a fost valabil încheiat (inclusiv sub aspectul înregistrării lui) este opozabil moştenitorilor.

Daca nepotul a ridicat arenda 3 ani, lasa-ti sa faca reclamatie la prefectura....oricum o sa dureze cam cat contractul dvs (ca si timp)
:))) Am ras cu pofta...
Din pacate , nepotul a fost mandatat verbal, printr-o intelegere cu batrana sa ridice arenda, pentru ca ea se deplasa foarte greu. Venea cu titlul de proprietate si toate actele necesare si semna ”pe propria raspundere” cum ca, a luat arenda si o va transmite, ma rog, batranei.
Banuiesc ca fiica doreste sa vanda acel teren. Ma astept si la un proces din partea dumneaei. Doreste cu orice pret desfiintarea contractului de arenda. S-au facut niste investitii pe teren, s-a convenit o durata de 5 ani, s-au respectat toate obligatiile la timp. Intrebarea care ma macina este daca aceasta fiica ar avea castig de cauza in instanta. Sa invoce lipsa consimtamantului sau discernamatului..:-/
Lasand gluma la o parte, daca va invoca lipsa discernamantului in instanta dvs veti cere sa probeze acest lucru ceea ce nu este posibil decat prin prezentarea unui certificat medico-legal. In conditiile in care batrana a decedat nu va putea niciodata dovedi acest lucru. Stati linistit. Puteti solicita in instanta (daca va deschide dansa o actiune impotriva dvs) despagubiri penrtru investitiile aduse terenului si de care ar profita proprietarul prin ridicarea acestuia.(juridic - imbogatire fara just temei)
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Martie 2014
ADRIAN CHELARU, Alte profesii

Alte discuții în legătură

Drepturile asupra unui testament in care sunt implicati si alti membrii ai familiei ContSters215993 ContSters215993 Problema mea este urmatoarea: am grija de o batranica a carui sot a murit in urma cu 15 ani. Aceasta doreste ca dupa moartea dumneaei apartamentul sa-mi revina ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract de arenda frasin frasin Am un contract de arenda, eu fiind arendatorul. Arendasul nu si-a indeplinit obligatiile din contract (nu a dat toata cantitatea de cereale prevazuta si nici ... (vezi toată discuția)
Cumparare teren arendat giorgio_2013 giorgio_2013 Buna ziua, doresc sa achizitionez un teren arabil care a fost arendat pe o perioada de 6 ani (martie 2007 - martie 2013). Conform contractului in lipsa unor ... (vezi toată discuția)