avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Inculpat, pedeapsa definitiva - condamnare, cale de ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Inculpat, pedeapsa definitiva - condamnare, cale de atac?

Un cunoscut de-al meu a avut un proces in care era inculpat,dar nu s-a prezentat!!!la recurs,era intimat,dar nu s-a prezentat nici la acela si acum are de executat 3 ani de inchisoare!ce sanse are acum?mai poate face ceva???
Vedeti daca se incadreaza aici.
SECŢIUNEA a 4-a
Redeschiderea procesului penal în cazul judecării în lipsa persoanei condamnate

ART. 466
Redeschiderea procesului penal în cazul judecării în lipsa persoanei condamnate
#M2
(1) Persoana condamnată definitiv care a fost judecată în lipsă poate solicita redeschiderea procesului penal în termen de o lună din ziua în care a luat cunoştinţă, prin orice notificare oficială, că s-a desfăşurat un proces penal împotriva sa.
(2) Este considerată judecată în lipsă persoana condamnată care nu a fost citată la proces şi nu a luat cunoştinţă în niciun alt mod oficial despre acesta, respectiv, deşi a avut cunoştinţă de proces, a lipsit în mod justificat de la judecarea cauzei şi nu a putut încunoştinţa instanţa. Nu se consideră judecată în lipsă persoana condamnată care şi-a desemnat un apărător ales ori un mandatar, dacă aceştia s-au prezentat oricând în cursul procesului, şi nici persoana care, după comunicarea, potrivit legii, a sentinţei de condamnare, nu a declarat apel, a renunţat la declararea lui ori şi-a retras apelul.
(3) Pentru persoana condamnată definitiv judecată în lipsă faţă de care un stat străin a dispus extrădarea sau predarea în baza mandatului european de arestare, termenul prevăzut la alin. (1) curge de la data la care, după aducerea în ţară, i-a fost comunicată hotărârea de condamnare.
#B
(4) Procesul penal nu poate fi redeschis în cazul în care persoana condamnată a solicitat să fie judecată în lipsă.
#M2
(5) Dispoziţiile alineatelor precedente se aplică în mod corespunzător persoanei faţă de care s-a pronunţat o hotărâre de renunţare la aplicarea pedepsei sau de amânare a aplicării pedepsei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infundat de infractori ralucka ralucka buna ziua!sotul meu a facut acum multi ani un credit la o banca cu ajutorul unor cunostinte care i-au procurat carte de munca falsa!!!astia erau o intreaga ... (vezi toată discuția)
Condamnare definitiva, situatii de rejudecare matei32865 matei32865 O cunostinta ,a fost condamnat in lipsa. Nu a fost prezent la cercetare, proces,etc El a plecat din tara cu mult inainte de a se petrece judecata. Nu a mai ... (vezi toată discuția)