avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 920 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Speta dreptul muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Speta dreptul muncii

Ajutati-ma va rog sa rezolv aceasta speta..merci.

Emy R este salariată în cadrul Întreprinderii TTUU, funcţia ei constând în selectarea fructelor pe conveer. Orarul de muncă este strict determinat de ora pornirii şi opririi conveerului – 8.00-17.00., cu o oră pauza de masă între 12.00-13.00. Sambata şi duminica – zile libere.
În ultimele 2 luni, Emy a înregistat mai multe întîrzieri cu 20-30 min, ea prezentînd un certificat medical că este însărcinată şi urmează să nască peste 4 luni. Supraveghetorul ei este o persoană foarte neînduplecabilă şi dintre cele care consideră că un salariat bun este doar acela care „vine la servici mai înainte cu 30 min şi pleacă mai tîrziu cu 60 min”. Respectiv, ceilalţi 10 salariaţi care lucrează la acelaşi conveer respectă „regula” supraveghetorului. După ce a acumulat un set de observaţii asupra comportamentului salariatei Emy, acesta i-a înaintat ªefulu Întreprinderii un demers de concediere a lui Emy.

Dvs. sunteţi şeful respectivei întreprinderi. Explicaţi cum veţi proceda în cazul dat. ..............
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:16, 2 Martie 2014
Seful respectiv va trebui sa respecte prevederile codului muncii, referitor ala sanctionarea unui angajat.
In primul rand, va proceda la o cercetare prealabila, (Art. 251alin.(1) Codul muncii "Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile").
Apoi, aplica art. 252 (1) din acelasi act normativ "Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei".
Se pate dispune o sanctiune prevazuta la art. 248 alin. (1).
Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Martie 2014
Marcel Mihalache, Avocat
Va mulțumesc de ajutorul acordat.
O completare
Pe referatul de sesizare se poate da Ș fie rezolutia referitoare la efectuarea cercetarii, fie cea referitoare la clasarea sesizarii,
In primul caz se va constitui si desemna comisia insarcinata cu efectuarea cercetarii care va propune sau nu, in final, sanctiunea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul muncii dianasoare dianasoare Ajutati-ma va rog sa rezolv aceasta speta Emy R este salariată în cadrul Întreprinderii TTUU, funcţia ei constând în selectarea fructelor pe conveer. ... (vezi toată discuția)
Plecat de la munca fara invoire, nu se mai prezinta nici zilele urmatoare, cum se desface contractul? elena1312 elena1312 Buna ziua, daca s-a plecat de la munca inaintea incheierii programului, fara sa anunte pe nimeni, si nu se mai prezinta la munca nici in urmatoarele zile, cum ... (vezi toată discuția)
Concediere salariat pe motiv de neprezentare la locul de munca FSimona FSimona un salariat poate sa fie concediat daca nu s-a prezentat mai multe zile la locul de munca nemotivat? dupa cate zile poate sa fie concediat? (vezi toată discuția)