avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Voluntariat
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Voluntariat

Buna ziua,

Am demarat de curand procedurile de infiintare ale unui ONG si am nevoie de o clarificare in ceea ce priveste legea voluntariatului.
Suntem 4 asociati si urmeaza sa ocupam diverse functii in cadrul ONG-ului, insa date fiind resursele reduse, dorim sa o facem pe baza de contract de voluntariat.
Stiu insa ca legea nu permite incheierea de contracte de voluntariat pentru evitarea incheierii unor contracte cu titlu oneros, nespecificand insa daca aceasta prevedere se refera si la ONG-uri, respectiv la cei din conducerea acestora. Ma puteti lamuri in vreun fel?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: moonprincess , utilizator 12:10, 3 Martie 2014
Legea nu face nicio distinctie la functia detinuta de persoana in cauza . Prin urmare, interdictia se aplica indiferent de ce functie ar detine acea persoana in cadrul ONG-ului.

art.6 alin.1 din Legea 195/2001: Este interzis să se încheie contract de voluntariat în scopul de a evita încheierea unui contract individual de muncă sau, după caz, a unui contract civil de prestări de servicii ori a altui contract civil cu titlu oneros pentru efectuarea prestaţiilor respective.
Va multumesc pentru raspuns! Intrebarea mea nu era insa daca legea face distinctii intre functiile detinute de persoanele in cauza, ci daca, dat fiind ca este vorba de un ONG este posibila incheierea de contracte de voluntariat pentru functiile de conducere sau se considera obligatoriu ca membrii consiliului director sa fie remunerate. In diverse ghiduri de infiintare pt ONG-uri (toate aparute dupa 2001) se specifica faptul ca in cadrul unui ONG conducerea se poate asigura pe baza de voluntariat si dat fiind scopul unei astfel de organizatii mi se pare corect asa...
Nu e obligatoiu ca cei alesi in functiile de conducere ale unui ong sa fie platiti si nici nu se practica. Nici contracte de voluntariat doar pentru faptul ca sunt membri si sunt alesi si in acele functii.
Contractul se incheie pentru acele persoane, membrii cu drepturi depline(deci si cei din functiile alese) sau simpli simpatizanti si voluntari, care sunt implicati intr-o anumita activitate/proiect al respectivului ong. Doar atunci incheiati contract de voluntariat fara de care nu puteti sa va folositi de acele persoane.
Ultima modificare: Duminică, 2 Martie 2014
george-neagu, moderator
Restrictia din lege era cu adresa la "munca la negru" sa nu simulezi contract de volutnariat dar sa recompensezi material "la negru" sau pe cai indirecte persoana respectiva....
In mod normal s-ar putea considera ca aderarea la o asociatie, cat si / sau mai ales la o functie in organele de conducere sau control ale acesteia, sunt o implicita incheiere a unui contract de voluntariat, daca din prevederile statutare rezulta ca activitatea va fi in principiu neremunerata si sunt suficient clarificate drepturile si obligatiile.... De aceea in mod normal asociatiile nu incheie contract de voluntariat (in sensul de inscris cu acest titlu si cu clauze tipice bazate pe Legea voluntariatului) cu persoanele din organele lor alese daca acestea sunt si membre in asociatie si activeaza neremunerat in acea calitate... fac totusi contract daca acele persoane in acea calitate desfasoara un volum ridicat sau complex de activitate ex. presedintele daca e si reprezentant legal si conducator executiv... sau in cazul in care din statutul si regulamentele organizatiei sau alte asemenea nu rezulte suficient de clar atributiile, drepturile si obligatiile asociatiei respectiv membrului in cauza incat sa se poata considera ca exista incheiat implicit un contract de voluntariat... Cu persoane nemembre indiscutabil trebuie contract de voluntariat pentru activitati desfasurate.... iar cand membrii desfasoara activitati specifice intr-un anumit proiect sau pe functii specifice in executivul organizatiei, dincolo de contributia obisnuita in munca voluntara la activitati generale ale organizatiei, e din motive practice in principiu necesara incheierea unui contract de voluntariat propriu-zis....
Va multumesc pentru raspunsuri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procura speciala ong costybracon costybracon Buna ziua Sunt voluntar la o Asociatie nonprofit, presedintele asociatiei calatoreste foarte mult, este cetatean britanic, Dansul ar dori sa facem o procura ... (vezi toată discuția)
Director economic - voluntar roxy1399 roxy1399 Este legal ca directorul economic al unui ONG (Asociație) să își desfășoare activitatea în cadrul ONG-ului pe baza unui contract de voluntariat (fără ... (vezi toată discuția)
Lipsa contractului de voluntariat andreeaberedescu andreeaberedescu Care este sanctiunea in cazul unui ONG ce nu intocmeste contract de voluntariat cu persoanele ce presteaza activitati de voluntariat in cadrul sau? Exista vreo ... (vezi toată discuția)