avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fonduri de investitii Asociatie proprietari pentru ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fonduri de investitii Asociatie proprietari pentru modernizare,reabilitare

Conform art 25 alin.1 lit.b din Legea 230/2007):"' pentru hotărârile cu privire la stabilirea fondurilor de investiţii pentru consolidare, reabilitare şi modernizare, votul fiecărui proprietar are o pondere egală cu cota-parte din proprietatea comună""
Este vorba aici de fiecare proprietar din condominiu sau fiecare proprietar membru in Asociatie?
Este vorba de fiecare proprietar,deoarece
HG nr 1588/2007 CAPITOLUL III

SECTIUNEA 1
Repartizarea cheltuielilor rezultate din intretinerea, repararea si exploatarea condominiilor

Art. 32. - (1) Toti proprietarii au obligatia sa plateasca lunar, conform listei de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari, in avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contributie ce le revine la cheltuielile asociatiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociatia de proprietari.

(2) Repartizarea cheltuielilor sau a obligatiilor financiare pe fiecare proprietate individuala revine administratorului, in cadrul contractului incheiat cu reprezentantul asociatiei de proprietari a condominiului. Lista de plata se semneaza de administrator si de un membru al comisiei de cenzori si se aproba de presedinte prin semnatura si aplicarea stampilei asociatiei, persoanele semnatare certificand si raspunzand de corectitudinea listei de plata.

(3) Niciun proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.
Mihaflorica a scris:
Este vorba aici de fiecare proprietar din condominiu sau fiecare proprietar membru in Asociatie?

Conform legii 230/2007 hotararile se iau in adunarea generala.
Adunarea generala, tot conform legii, este a proprietarilor membri ai asociatiei si nu a nemembrilor in asociatie.
Numai proprietarii membri ai asociatiei au dreptul de vot in adunarea generala.
Proprietarii din condominiuu care nu sunt membri ai asociatiei de proprietari trebuie sa se supuna hotararilor luate, conform legii, in adunarea generala a proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari.
Va edificati asupra acestor aspecte daca lecturati legea 230/2007, mai ales CAPITOLUL IV
"Organizarea şi funcţionarea asociaţiei de proprietari" art. 23-25.



De acord ca aceste hotariri se iau in cadrul adunarii de catre membri,insa,in cazul fondurilor de investitii-care sint altceva decit fonduri de reparatii sau alte cheltuieli comune art 25 face precizarea ca pentru adoptarea acestor hotariri-se va tine cont de: lit.b din art.25 .Iar acesta spune clar ca votul fiecarui proprietar se contorizeaza in raport cu cota indiviza.
Deci investitiile au un statut aparte iar pentru asa ceva trebuie intocmit un tabel cu toti proprietarii iar validarea lui se face tinind cont de cota indiviza
Art. 25

(1) Pentru adoptarea hotărârilor în adunarea generală a asociaţiei de proprietari, se vor avea în vedere următoarele:
.........
b) pentru hotărârile cu privire la stabilirea fondurilor de investiţii pentru consolidare, reabilitare şi modernizare, votul fiecărui proprietar are o pondere egală cu cota-parte din proprietatea comună;
Reiau eu un pic aceasta discutie, pentru ca ma intereseaza subiectul. HG 1588/2007 spune la art. 24:

Art. 24. - (1) Adunarea generală poate adopta hotărâri, dacămajoritatea proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari (jumătate plus unu) sunt prezenţi personal sau prin reprezentant legal. (2) Dacă la prima convocare nu este întrunit cvorumul necesar de jumătate plus unu, adunarea generală va fi suspendatăşi reconvocată în termen de maximum 10 zile de la data primei convocări. (3) La adunarea generală reconvocată, dacă există dovada cătoţi membrii asociaţiei de proprietari au fost convocaţi, hotărârile pot fi adoptate indiferent de numărul membrilor prezenţi, prin votul majorităţii acestora. (4) Hotărârile adunării generale a asociaţiei de proprietari sunt obligatorii şi pentru proprietarii din condominiu care nu au fost prezenţi la adunarea generală, precum şi pentru proprietarii care nu sunt membri ai asociaţiei de proprietari.

De asemenea, la art 25, litera b, se spune:

Art. 25.
b) pentru hotărârile cu privire la stabilirea fondurilor de investiţii pentru consolidare, reabilitare şi modernizare, votul fiecărui proprietar are o pondere egală cu cota-parte din proprietatea comună;


Se bat cap in cap cele doua articole in ceea ce priveste constituirea unui fond de investitii? Este necesar acordul scris al tuturor proprietarilor (f. greu spre imposibil de atins) sau este de ajuns respectarea articolului 24 (majoritarea simpla a proprietarilor prezenti la AG reconvocata)?

Multumesc.
@dls_ionescu

Art. 25. - (1) Pentru adoptarea hotararilor in adunarea generala a asociatiei de proprietari, se vor avea in vedere urmatoarele:
a) fiecare proprietar are dreptul la un vot pentru proprietatea sa;
b) pentru hotararile cu privire la stabilirea fondurilor de investitii pentru consolidare, reabilitare si modernizare, votul fiecarui proprietar are o pondere egala cu cota-parte din proprietatea comuna;


Este vorba de cei prezenti la AG. Am subliniat sintagma in textul legii.

Alte discuții în legătură

Cum se voteaza in adunarea generala? Dana Marin Dana Marin In adunarea generala a asociatiei de proprietari se poate vota prin imputernicire? Sunt cativa vecini care nu pot fi prezenti la adunare si m-au rugat pe mine ... (vezi toată discuția)
Obligatie plata la montare de lift cyty cyty Locuiesc in bloc de 8 etaje fara lift, la etajul 5.O parte din vecini doresc sa cumpere lift, altii nu doresc.Nici eu nu doresc lift. In ce masura si in ce ... (vezi toată discuția)
Este nevoie de imputernicire pentru participarea la sedinta asociatiei de proprietari? irinacristina irinacristina Buna ziua. Locuiesc in Bucuresti intr-un apartament impreuna cu parintii mei. Ni s-a comunicat in urma cu cateva zile ca astazi urmeaza sa aiba loc sedinta ... (vezi toată discuția)