avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 968 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Jigniri repetate ale angajatorului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Jigniri repetate ale angajatorului

Buna ziua,

Va cer parerea in legatura cu situatia in care angajatorul, adreseaza verbal jigniri angajatului. Jignirile aduse nu au nici un temei, deci sunt nejustificate, fac doar parte din caracterul acestuia. Demisie? Plangere? Ce imi sugerati?

Cel mai recent răspuns: Andreas24 , utilizator 13:58, 2 Martie 2014
Depinde de situatia de fapt. Demisie sau Plangere.
Legea va protejeaza, dar trebuie sa puteti face si dovada cu probe temeinice.
Dpmdv, daca lucrati la privat - demisie; daca lucrati la stat, multinationale, etc - plangere la seful ierarhic si/sau la parchet (pentru discriminare, hartuire, sau ce se constituie acolo, nu stim ce). Ma gandesc ca si jignirile astea au o cauza, care o fi ea.
Demnitatea in munca are doua parti: respectarea individului uman si despagubiri pentru atingerile aduse. Altfel spus, angajatorul trebuie sa se abtina de la orice gest care ar putea sa incalce demnitatea salariatului, iar in masura in care un gest al sau a adus atingere integritatii morale, psihice a salariatului angajatorul are OBLIGATIA de a il despagubi. Nu este nevoie de nici o alta prevedere speciala in nici un contract de munca, pentru ca exista texte de lege exprese, si anume:
1. Constitutia Romaniei Art. 1 (3) România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, [...] reprezintă valori supreme şi sunt garantate.

2.Codul muncii art. 39 alin. alin. 1 lit. e) - “salariatii au dreptul la demnitate in munca“.

4. Pentru inceput , primul pas care-l trebuie sa faceti incercati sa va apropiati colegi care sa fie de partea dvs pana in panzele albe . intrucat acestia pot fi martori intr-un eventual proces.

Al doilea pas, incercati sa faceti rost de cat mai multe probe in ceea ce priveste atitudinea sefilor dvs.

Al treilea pas, sesizati Inspectia Muncii si/sau CNCD-ul cu privire la aspectele de nerespectarea demnitatii in munca sau discriminare.

Ultimul pas, ar fi actionarea in instanta pentru restabilirea dreptului incalcat si sistarea tuturor actiunilor care au dus la incalcarea demnitatii la munca.

Ultima modificare: Duminică, 2 Martie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va multumesc pentru raspunsuri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce inseamna cu adevarat "demnitatea in munca"? iosif.kramar iosif.kramar De exp. ma pot apara in instanta ( avand martor) cu faptul ca seful a declarat unu ialt sef ca sunt nebun? Sau un alt exp. ma pot apara cu faptul ca a fost ... (vezi toată discuția)
Hartuire la locul de munca ryanna23_2007 ryanna23_2007 Buna ziua! Ma confrunt cu o problema la locul de munca si as vrea sa cer si eu pareri. Lucrez la o companie mare, nou venita in Romania, care activeaza in ... (vezi toată discuția)
Buna seara. abuzul in serviciu prin ingradirea unor drepturi ... Anton Anto Anton Anto Buna seara. Abuzul in serviciu prin ingradirea unor drepturi (cum ar fi cel al demnitatii, prin folosirea de expresii si cuvinte jignitoare la locul de ... (vezi toată discuția)