De exp. ma pot apara in instanta ( avand martor) cu faptul ca seful a declarat unu ialt sef ca sunt nebun?
Sau un alt exp. ma pot apara cu faptul ca a fost angajat pe locul meu o alta persoana mult mai tanara? Poate insemna acest lucru "demnitate in munca"?
Sincer tot citesc dar nu este detaliat ce anume inseamna acest lucru in Romania, ce inseamna "demnitate in munca". Ma poate ajuta cineva in concret?
Multumesc frumos in avans!
Codul muncii:
Art. 39
(1) Salariatul are, in principal, urmatoarele drepturi:
e) dreptul la demnitate in munca;
Comportamentul angajatorului abuziv, insultător faţă de salariat, criticile neargumentate făcute de angajator la adresa salariatului în faţa colegilor sau a altor participanti la procesul de munca, supravegherea salariatului fara stirea acestuia pot fi interpretate ca incalcari ale demnitatii in munca.
Demnitatea in munca are doua parti: respectarea individului uman si despagubiri pentru atingerile aduse. Altfel spus, angajatorul trebuie sa se abtina de la orice gest care ar putea sa incalce demnitatea salariatului, iar in masura in care un gest al sau a adus atingere integritatii morale, psihice a salariatului angajatorul are OBLIGATIA de a il despagubi. Nu este nevoie de nici o alta prevedere speciala in nici un contract de munca, pentru ca exista texte de lege exprese, si anume:
1. Constitutia Romaniei Art. 1 (3) România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, [...] reprezintă valori supreme şi sunt garantate.
2.Codul muncii art. 39 alin. alin. 1 lit. e) “salariatii au dreptul la demnitate in munca“.