Buna seara
am salariul minim pe economie in acte,in mana iau mai mult,dar nu semnam pe nimic si nu primim fluturasi de salariu.
Angajatorul sustiine ca este corect in toata activitatea inteprinsa a firmei,oare este asa?
Suntem 3 angajati din care unul singur are salariul mare declarat ceilalti doi suntem vai de noi si pe linga asta ne umileste zilnic.
Ce se poate face?
multumesc
Nu este de competenta ITM-ului , verificarea savarsirii infractiunilor de natura financiara... munca la gri nu are cum sa fie sanctionata de catre ITM ... aici ese vorba despre evaziune fiscala ... un salariu pe c.i.m. si alt salariu se plateste ...
Stabilirea salariilor se afce prin negociere individuala sau colectiva.... prin urmare, exista posibilitatea ca un salariat sa aiba alt salariu decat alti colegi care ocupa acelasi post.
Obligativitatea fluturasilor sa salariu nu este prevazuta in niciun tex de lege ....Plata salariului se dovedeşte prin semnarea statelor de plată, precum şi prin orice alte documente justificative care demonstrează efectuarea plăţii către salariatul îndreptăţit.
Demnitatea in munca are doua parti: respectarea individului uman si despagubiri pentru atingerile aduse. Altfel spus, angajatorul trebuie sa se abtina de la orice gest care ar putea sa incalce demnitatea salariatului, iar in masura in care un gest al sau a adus atingere integritatii morale, psihice a salariatului angajatorul are OBLIGATIA de a il despagubi. Nu este nevoie de nici o alta prevedere speciala in nici un contract de munca, pentru ca exista texte de lege exprese, si anume:
1. Constitutia Romaniei Art. 1 (3) România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, [...] reprezintă valori supreme şi sunt garantate.
2.Codul muncii art. 39 alin. alin. 1 lit. e) “salariatii au dreptul la demnitate in munca“.
Angajatorul are obligatia sa stabileasca instructiuni/masuri in regulamentele interne menite sa combata efectele negative ale discriminarii, incalcarii demnitatii la locul de munca. In acz contrar este pasibil de amenda contraventionala de la 1.500 lei la 15.000 lei incalcarea ei (art. 46 alin. 1).
Nerespectarea demnitatii umane de catre angajator poate fi semnalata Inspectiei Muncii si/sau ITM-ului.
Multumesc pentru promtitudinea raspunsurilor.
Problema mea este ca angajatorul,culmea este un om care a terminat studii juridice,deci nu este stain de unde se incalca legea,iar in ceea ce priveste comportamentul problema este ca are pretentii de a fi respectat/a deoarece are "functie" de om respectabil.
Ma tot gandesc cum si ce pot face,deoarece mare problema este ca am nevoie de servici,nu-mi pot permite sa stau acasa cu toate ca mi-as dori.
Inca mai caut solutii pentru ca m-am saturat de 2 ani sa ma umileasca si sa se comporte ca cu sclavii pe plantatie.
La ultima discutie mi-a transmis ca daca nu-mi convine pot sa plec ca citez :" nu-i problema ,ramanem prieteni",de parca eu imi doresc prietenie cu ea,nu sa fiu respectata.
Marele pacat este ca situatia asta se regaseste in multe locuri de munca,deoarece majoritatea speculeaza faptul ca este o problema cu locurile de munca.
Intr-adevar, in mare parte, asa procedeaza multi angajatori indiferent de sectorul de activitate ... impotriva acestora nu avem decat posibilitatea de a sesiza instanta de judecata sau institutiile care au competenta in a controla aplicarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca.