avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie fara preaviz daca sunt obligata sa fac munca ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie fara preaviz daca sunt obligata sa fac munca altcuiva?

Buna ziua,
Sunt angajata pe post de telefonist, dar de mai bine de 2 ani fac si munca de registrator, la amenintarea managerului ca ma da afara daca nu o fac. De 3 luni a fost angajata o persoana pe postul de registrator, moment la care eu am incetat partial sa ii mai fac treaba. Pentru ca persoana, angajata "pe pile" nu face fata muncii, astazi managerul m-a amenintat din nou cu reincadrarea pe post de femeie de serviciu daca nu impart munca cu noul angajat.
Jignirile si amenintarile dansului pot constitui "neindeplinirea obligatiilor angajatorului" din lege? Pot sa-mi dau demisia fara preaviz in conditiile acestea?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:17, 8 Februarie 2016
Angajatorul trebuie sa se abtina de la orice gest care ar putea sa incalce demnitatea salariatului, iar in masura in care un gest al sau a adus atingere integritatii morale, psihice a salariatului angajatorul are OBLIGATIA de a il despagubi.

Constitutia Romaniei ; art. 1 (3) România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, [...] reprezintă valori supreme şi sunt garantate.

Codul muncii art. 39 alin. alin. 1 lit. e) “salariatii au dreptul la demnitate in munca“.

Nerespectarea demnitatii umane de catre angajator poate face obiectul unei demisii fara preaviz.
Daca depun demisia si refuza sa o inregistreze? Trebuie sa motivez de ce plec fara preaviz? Ar putea sustine ca plecarea fara preaviz e abatere disciplinara? Vreau sa stiu cum pot pleca cat mai repede, fara sa am probleme ulterior. Luni vreau sa-mi depun demisia.

Multumesc mult!
1. Codul Muncii prevede acum ca angajatorul este obligat sa inregistreze demisia. Altfel, el va fi sanctionat de catre ITM cu amenda de la 1.500 la 3.000 lei.

2. Art.81 C.mun.
...
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
.....

Asadar, salariatul nu este obligat sa isi motiveze demisia, iar angajatorul nu are dreptul sa ii ceara aceasta motivare

3. Codul muncii prevede la art. 39 alin.1 lit. (e) ca “salariatii au dreptul la demnitate in munca“.

Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a respecta demnitatea in munca a salariatului, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului salariatului la demnitatea in munca ii corespunde obligatia angajatorului de a o respecta.

4. În temeiul art. 81 alin. (8) din Codul muncii, salariatul poate demisiona fără preaviz şi în cazul încălcării de către angajator a obligaţiilor izvorând din lege sau din contractul colectiv de munca ori contractul individual de munca
Poate sa conteste in vreun fel legal ca plec fara preaviz?
Cu toate ca nu am auzit asa ceva pana acum, va pot spune ca exista aceasta posibilitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie fara preaviz geanina_ geanina_ Buna seara, am un c.i.m pe perioada nedeterminata, de 8h/zi. Este un job pe 3 schimburi. Programul pe ziua de lucru ce va urma este comunicat de angajator ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz s0pty s0pty Ce se intampla in cazul demisiei daca angajatorul nu accepta demisia fara preaviz si angajatul refuza sa stea in preaviz? mentionez ca este vorba de angajare ... (vezi toată discuția)