avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1417 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Umilință, disonanță cognitivă la muncă! Îmi pot ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Umilință, disonanță cognitivă la muncă! Îmi pot depune demisia fără preaviz?

Buna seara, lucrez in cadrul unei companii ce tocmai am semnat contractul de munca pe perioada determinata pentru a 4 a oara pe inca 6 luni...desi cu o luna inainte am tot intrebat directorul general ce facem, ce are de gand sa putem discuta conditiile etc nu m a luat in seama...pe data de 19 martie imi expira contractul pe data de 17 abia.. am fost anuntata sa cobor pt semnarea acestuia spunandu mi apoi ca nici nu l am intrebat "decat de 2 ori" .
Imediat dupa semnare am avut o sedinta unde in ciudata comunicarii mele cu colegii mail verbal etc in nerepetate randuri privind un eveniment ce l organizez ( program organizare etc) colegii ce sunt inruditi intre ei (fini nasi etc ) au inceput sa minta sa tipe ca eu nu le am zis nimic ba din contra ceea ce propusesem eu de la inceput au zis ca ei au propus insa am negat eu...acest factor a determinat pe dir general sa imi reproseze diverse ca nu vreau sa mi fac treaba apoi ca nu am respect (tot eu, dupa ce au tipat toti la mn) . Am solicitat sa se faca dreptate si sa mi se ofere respectul cuvenit pentru munca mea si pt mn ca om altfel voi pleca ...si am fost intrebata daca il amenint ? In clipa aceea m am ridicat si da, am plecat.
Motivele celor 3 sunt nenumarate, unul din ei imi solicita sa ma fac plimbata in oras si ca el ar fi fost cu mn fiind pe tehnic, cica era nevoie de suport si astfel il duceam acasa si eu trb sa ma fac cu treaba.
Al doilea motiv este ca primeam tel la miezul noptii din partea lui si nu i am raspuns cat am luat si distanta siam taiat serviciile cu plecarile fictive. El este mai nou dir de vanzari si ca urmare mi a comunicat ca va avea grija sa fiu data afara...pt ca atunci cand am spus ca nu are timp pt mn pt diverse calculatii asta l ar fi determinat sa creada ca il amenint in vreun fel...
Un alt aspect - In preajma Craciunului ni s au dat bonusuri ( comunicat in mod oficial ) urmand dupa sarbatori sa incasam salariul normal, si din pacate am ramas surprisi ca sa auzim ca nu trebuie sa ne asteptam la niciun salariu ca doar l am primit de Craciun...cand ar fi trb sa fie bonusul. Pt ca i am solicitat 100 ron in acest caz dat fiind i"ncurcatura " mi a strigat ca ma duc sa i cersesc bani si ca ce a fost in capul nostru sa credem ca meritam bonusuri...? Pt ca l am confruntat si spus ca nu se face asa ceva ...m a pedepsit prin a ma trimite pe mine, singura femeie din firma sa merg sa incep inventarul cu 2 zile inainte (insotit de audit) in depozitul de 2 grade imbracata ca pt birou adica lejer. Am facut asta in cele 2 zile.
Deconturi- noi ne alimentam masinile din banii nostri si ni se deconteaza nu dupa o sapt cum s ar cade ci se uita hartiile pe birou si cate 3 saptamani..timp in care daca insist sa ni se semneze sunt dinnou umilita si gas motive ca e alt format de ordin de deplasare sau eu stiu ce alt motiv dar intr un final se rezolva doar ca trb sa se joace cu nervii ns.
Acum pt ca am semnat noul contract si imediat dupa disputa de la sedinta m am ridicat si am plecat vreau sa stiu daca dupa tot ce am relatat sa ma sfatuiti cu pareri , demisie daca pot pleca imediat fara preaviz ce pasi sa fac sau argumente sa ofer astfel incat sa stiu daca toate acestea sunt nereguli sau nu...
Multumesc frumos !
Ultima modificare: Luni, 19 Martie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Kasbah , utilizator 14:52, 18 Martie 2018
Demisia fara preaviz se poate depune numai in situatia in care angajatorul nu-si indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii.

De la regula potrivit căreia salariatul care își dă demisia are obligația de a acorda angajatorului un termen de preaviz, Codul muncii prevede si excepții de la regula, în care salariatul își poate da demisia fără preaviz, si anume :
- in cazul în care angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă.Această excepție de la regula acordării preavizului se regăsește în cuprinsul dispozițiilor art. 81 alin. (8) Codul muncii.

- in cazul in care angajatorul renunta total la termenul de preaviz - art.81 alin.7 C.mun.

La art.40 alin.2 C.mun. sunt prevazute anumite obligatii ale angajatorului , si anume:
acestora.

a) sa informeze salariatii asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca;
b) sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
d) sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara a unitatii, cu exceptia informatiilor sensibile sau secrete, care, prin divulgare, sunt de natura sa prejudicieze activitatea unitatii. Periodicitatea comunicarilor se stabileste prin negociere in contractul colectiv de munca aplicabil;
e) sa se consulte cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor in privinta deciziilor susceptibile sa afecteze substantial drepturile si interesele acestora;
f) sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
g) sa infiinteze registrul general de evidenta a salariatilor si sa opereze inregistrarile prevazute de lege;
h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;
i) sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatilor.

Daca una dintre aceste obligatii nu a fost indeplinita de catre angajator, atunci salariatul poate demisiona fara preaviz.
În Codul muncii scrie referitor la perioada de probă din contractele de muncă pe perioadă determinată:
Art. 85. [durata perioadei de probă în cazul contractului individual de muncă pe durată determinată]
Salariatul încadrat cu contract individual de muncă pe durată determinată poate fi supus unei perioade de probă, care nu va depăşi:
...
b) 15 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă cuprinsă între 3 şi 6 luni;

Este prevăzută în contract și perioadă de probă? Dacă da, vă puteți da demisia fără să fiți obligată să efectuați preavizul, altfel se poate doar în condițiile enumerate de colegul freeelis.
Demisia poate fi cu sau fara preaviz si reprezinta o modalitate de incetare a c.i.m.,diferita de incetarea c.i.m. pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba.

Demisia este reglementata de art.81 C.mun.,iar incetarea c.i.m.pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba de art.31 alin.3 C.mun.

Art.85 C.mun. nu mai poate fi aplicabil , deoarece , citez : "am semnat contractul de munca pe perioada determinata pentru a 4 a oara pe inca 6 luni"...
Multumesc frumos pentru raspunsuri.
Pe contract este mentionat extinderea colaborarii pe termen de 6 luni cu 20 zile preaviz . Din cele mentionate de Dvs ref la obligatiile angajatorului da si le a respectat plati salariale impozite etc insa pe mine ma afecteaza faptul ca, imediat dupa semnarea acestuia au inceput ofensele respectiv: atitudinea anormala si sincera sa fiu ma simt agasata, hartuita psihic. In cazul acesta nu exista varianta de a prezenta simplu demisia decat sa ofer cu acordul partilor ?
Angajatorul trebuie sa se abtina de la orice gest care ar putea sa incalce demnitatea salariatului, iar in masura in care un gest al sau a adus atingere integritatii morale, psihice a salariatului angajatorul are OBLIGATIA de a il despagubi.

Constitutia Romaniei ; art. 1 (3) România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, [...] reprezintă valori supreme şi sunt garantate.

Codul muncii art. 39 alin. alin. 1 lit. e) : “salariatii au dreptul la demnitate in munca“.

Nerespectarea demnitatii umane de catre angajator poate face obiectul unei demisii fara preaviz.

Alte discuții în legătură

Incetare perioada proba The-Borg The-Borg Buna seara, Am un CIM cu o firma, pe perioada determinata de un an incepand cu data de 27.06.2016 si perioada de proba de 90 zile calendaristice. Doresc sa ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz catalina_rusca catalina_rusca daca sunt in perioada de proba am dreptul sa demisionez fara a mai sta in preaviz?[quot] (vezi toată discuția)
Demisie VaduvaL VaduvaL Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca am avut contract pe perioada determinata pe 3 luni adica 03.06.2016-02.09.2016,iar pe 02.09.2016 am primit act aditional ... (vezi toată discuția)