Stimati domni/doamne, tocmai ce-am venit de la fostul meu loc de munca, unde am avut surpriza sa gasim (eu si inca 3 colegi) totul inchis.Madam patroana a avut grija sa ia cheile de la toti care aveau cheie, sub pretextul ca a pierdut cheile.B-)Toti agenti aveau masinile in fata sediului(sub pretextull ca le baga in service).Situatia sta cam asa, o parte au contrat de munca, o parte nu au.Ce ramane de facut?Incercam, in prima faza, sa ne recuperam drepturile banesti intr-un mod legal si elegant.Totul se intampla in Bucuresti!Ce facem cui ne adresam initial?ITM,Garda fianciara,cui?
1. Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....
Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
2. Neincheierea unui c.i.m. de catre angajator poate fi sesizata ITM-ului/Inspectie Muncii.
ITM si apoi daca firma intra in faliment, in instanta pentru a va inscrie cu drepturile salariale in tabelul creditorilor (aveti prioritate). Bafta si succes in recuperarea salariilor (mai putin cei care nu au avut contract de munca, .. de fapt nu ar fi trebuit sa lucreze, si nu stiu de ce au facut-o)
Salariatii nu trebuie sa depuna declaratie de creanta, fiind inscrisi automat in tabelul de creante al debitoarei, spre deosebire de ceilalti creditori, care, daca nu depun declarație de creanta, pierd dreptul de a mai participa la procedura insolventei cu privire la debitorul respectiv.
Legea nr.85/2006:
art.3 pct.10 - creantele salariale sunt creantele ce izvorasc din raporturi de munca intre debitor si angajatii acestuia. Aceste creante sunt inregistrate din oficiu in tabelul de creante de catre administratorul judiciar/lichidator;:
Lichidare dupa preaviz
dragdel
cum se calculeaza lichidarea? am fost in preaviz 20 zile, de pe 15 oct a.c. pana pe 11nov a.c., dar fostul patron a vrut sa lucrez doar pana pe 2 nov inclusiv, ... (vezi toată discuția)