avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Nema mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Nema mostenire

Buna seara,

Datele problemei:

1) Familie cu 2 copii majori si vaccinati. Survine decesul tatalui. Mostenitorii accepta expres mostenirea. Copii doneaza mostenirea neimpartita mamei supravietuitoare, cu scutire de raportare, avand o intelegere verbala sa imparta totul dupa moartea mamei.

2) Apar disensiuni in familie, mama hotaraste sa vanda tot ceea ce are (partea obtinuta prin donatie de la tata si partea sa), adica toata averea unuia dintre copii. Pretul de vanzare este cel de la notar, nu cel real de piata.

3) Dupa 1 an mama moare. Fratele din strainatate vine si ia parte la toate procesiunile inmormatarii si afla ca mama sa a vandut toata averea (tata + mama) fratelui sau. Cerand socoteala este scos de rude pe poarta ca ultimul betiv dintr-o carciuma. Evident durerea este mare. Se intreaba cum a fost posibil ca mama sa lase toata averea unuia dintre frati, indepartandu-l total de la mostenire?

INTREBARI: CE OPTIUNI ARE?

- Are rost sa accepte expres mostenirea si sa ceara dezbaterea mostenirii? Notarul constatand ca nu sunt bunuri, va incheia succesiunea.

- Totusi unde sunt banii din vanzarea averii? Va rog sa observati ca de la semnarea contractului si pana la deces sunt doar 1 an. Fratele beneficiar sustine ca nu exista depozite bancare sau bani lasati. Deci, unde sunt banii? Cumva o donatie mascata?

- Poate contesta contractul de vanzare - cumparare? Ce sanse sunt?

- Faptul ca este mostenitor rezervatar mai are vreo importanta?

- Fratele beneficiar nu vrea sa furnizeze niciun document al mamei decedate. Nici macar contractul de vanzare - cumparare. Are vreun rost sa intre in posesia documentelor: mostenirea dupa tata, conturi bancare, ....?

Sincer, mi se pare absurd ca un mostenitor rezervatar sa nu poata beneficia deloc de mostenirea parintilor. Ce spun profesionistii?

Multumesc

Cel mai recent răspuns: catasol , utilizator 22:00, 2 Martie 2014
Eu nu sunt profesionist, dar cred ca are rost (in functie de suma) si are sanse sa dovedeasca in instanta ca a fost donatie deghizata si sa isi revendice partea de rezervatar (cu ajutorul unui avocat bun). Si eu sunt curios ce spun profesionistii !!
Poate contesta contractul de vanzare - cumparare? Ce sanse sunt?


Teoretic ,poate analiza necesitatea promovarii de actiune revocatorie
Avand in vedere ca are calitatea de mostenitor rezervatar, ii ramane doar 25% din toata averea. Problema este la ce valoarea se face reparatia si daca tine o actiune in instanta. Este imposibil ca banii sa nu existe dupa 1 an. Decesul a survenit in Ianuarie 2014, vanzarea in Februarie 2013. In timpul vietii pot dispune cum vreau de bunurile mele. Dar cum pare situatia de fata? Vand unuia dintre copii? Celalalt chiar il las pe dinafara? Adica este un contract de vanzare - cumparare catre un copil mai tare decat un testament lasand rezervatatul fara nimic? Nu cred ca legea are o scapare, in situatia asta se pot face lucraturi juridice usoare pe modelul enuntat de mine.
Ultima modificare: Duminică, 2 Martie 2014
catasol, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament sau contract vanzare cumparare ? leand leand Va rog frumos sa ma ajutati cu o nelamurire -mama s-a recasatorit acum 16 ani cu tatal meu vitreg care detinea o casa pe numele lui.Tatal vitreg nu are copii ... (vezi toată discuția)
Mama vinde casa libertin libertin Cum spuneam si in subiect, mama vrea sa vanda casa cu tot ceea ce presupune o gospodarie. Specificatie: Mama mai are o sora care si-a primit partea din avere, ... (vezi toată discuția)
Vanzare cumparare apartament la un copil fara acordul celuilalt copil delia.savin delia.savin mama are un apartament care este pe numele ei, tata este mort ; mama a facut act de vanzare cumparare pe numele surorii mele fara stiinta si acordul meu ... ... (vezi toată discuția)