mama are un apartament care este pe numele ei, tata este mort ; mama a facut act de vanzare cumparare pe numele surorii mele fara stiinta si acordul meu ... Am aflat intamplator - ESTE LEGALsi valabil acest act de vanzare cumparare .? in ce situatii si in ce termen poate fi contestat ?
din ceea ce stiu iti spun ca daca i-a facut act de vanzare-cumparare si mai ales ca era pe numele ei deci bunul ei propriu prea multe nu ai ce sa-i faci surorii deoarece astya a fost vointa proprietarului, efectiv putea sa vanda si unui necunoscut si nu aveai ce sa-i faci. ai putea sa-i dai in judecata dar...nu stiu ce sanse ai avea, dar in ziua de azi poti da in judecata pe oricine pt orice.
dar de ce apartamentul era pe numele mamei? dupa tatal dvs. nu s-a facut succesiunea? ca in felul asta trebuia sa revina si copiilor ceva. de ce a ramas apartamentul pe numele mamei? sau era dinainte de casatorie?
iar contractul de vanzare-cumparare e perfect legal.
si eu am fost in aceasi situatie cu fratele meu iar daca parintii mei hotarau sa-i vanda lui eu nu mai aveam nici un drept cu toate ca si eu sunt copilul lor, nu?
Daca mama are imobilul dobandit in urma casatoriei cu tata si nu a facut succesiunea dupa tata, ar fi o modalitate de contestare.
Daca este bun propriu, poate dispune de apartament cum doreste, deci poata sa-l vanda oricui.
Nu, insa acest act poate fi desfiintat, in consideratie unei donatii deghizate (termenul curge de la decesul mamei dumneavoastra si este de 3 ani ).
In acest fel , va fi intregita rezerva succesorala.( este de 2/3 pentru doi copii , deci 1/3 pentru fiecare ).
Subscriu opiniei legale formulata de doamna avocat Stoica. Intr-adevar, momentan nu puteti contesta acest act. Dumneavoastra nu aveti un drept propriu asupra acestui imobil in virtutea calitatii de fiica. Actul poate fi contestat abia dupa decesul mamei, dumneavoastra fiind mostenitor rezervatar al acesteia. Mama poate dispune de bunurile proprii prin acte cu titlu oneros ( vanzare - cumparare ), insa daca dumneavoastra dovediti ca acest contract a fost de fapt o donatie, pretul nefiind platit, atunci bunul este adus la masa succesorala.