avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1042 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Calcul salar orar
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Calcul salar orar

Va rog sa-mi spuneti cum se calculeaza corect SALARIUL ORAR:
1. salar de incadrare / 168 ore (media de ore lunara stabilita pentru anul 2014) sau 2. salar de incadrare / ore lucratoare din luna respectiva

Daca merg dupa prima formula, angajatului ii rezulta un salar realizat mai mic in lunile in care norma este sub 168 ore si un salar realizat mai mare in lunile in care norma este peste 168 ore.
De exemplu:
salar de incadrare angajat = 850 lei.
Norma luna februarie = 160 ore (sunt 20 zile lucratoarex8ore= 160 ore) In luna februarie angajatul lucreaza 160 ore.
Salariul orar este mentinut in fiecare luna la valoarea de 5.0595 (850 lei / 168 ore, calculat dupa prima formula) Salariul realizat in februarie este: 160 * 5.0595 = 810 lei. - astfel nu ii asigur salariatului salariul minim brut garantat de lege.
Acest lucru ma determina sa zic ca prima formula nu este corecta si ca in fiecare luna salariul orar este diferit in functie de norma (orele lucratoare) din acea luna. Asa este?
Cel mai recent răspuns: siberd , utilizator 15:15, 10 Decembrie 2014
Depinde sectorul in care sunteti incadrati. In sectorul bugetar, unde, prin lege, exista posibilitatea incadrarii cu un salariu tarifar orar (ex: invatamant - plata cu ora) se va folosi la calcul cel putin salariul de baza minim brut pe economie/ora de 5,059 lei/ora.
Insa in sectorul privat si in sectorul bugetar unde nu exista salariu tarifar orar, pentru calculul orelor suplimentare sau in alte situatii necesare se va folosi formula:
salariu tarifar orar = salariu de baza/ nr. ore lucratoare (850/160=5,3125 lei in febr).
formula este corecta intrucat angajarea s-a facut in baza unui salariu de incadrare lunar si nu a unui salariu de incadrare tarifar orar, deci angajatul va primi acelasi salariu indiferent daca o luna are mai multe zile lucratoare decat alta.
Daca veti calcula numarul de ore lucratoare pe an raportat la numarul de luni veti obtine o medie apropiata de 168 ore/luna.
In concluzie salariile primite de angajati in diferite luni ale anului practic se vor compensa intre ele ( o luna cu mai multe zile lucr, alta cu mai putine), diferente putand sa apara in cazul salariatilor care nu lucreaza un an intreg sau care nu efectueaza ore suplim in fiecare luna.
Stiu ca se compenseaza. In lunile in care media lunara este sub 168 salariatul este dezavantajat, iar in cele cu media lunara mai mare de 168 este avantajat.
Problema este cand apare dezavantajul, ca eu nu ii mai asigur salariul de incadrare negociat. Deci eu nu pot sa aplic prima formula pentru ca in cazurile in care este dezavatajat eu nu ii asigur salariul negociat.
Mai ales in situatia in care este incadrat cu salariul minim brut, eu nu ii asigur salariul minim brut garantat in plata, asa e?
In fiecare luna in care ii acordati salariul negociat in CIM si care bineinteles e mai mare decat salariul minim, respectati legislatia muncii. Nu trebuie sa va raportati la salariul tarifar orar decat in cazul in care ati negociat prin CIM un asemenea mod de salarizare.
Parerea mea e ca in Romania, la fel ca si multe alte tari, ar trebui stabilit doar un salariu minim brut tarifar orar, nu un salariu minim lunar. In acest caz ar fi echitate si s-ar elimina o multime de neintelegeri intre salariati si patronat.
Aveti dreptate,
totul este simplu cand salariatul primeste in fiecare luna acelasi net negociat, lucreaza cate 8 ore in zilele lucratoare din luna.
Problemele apar atunci cand salariatul lucreaza inegal, un numar diferit de ore in fiecare luna. Aici am nevoie eu nevoie de salariul orar... care daca difera in functie de zilele lucratoare din luna respectiva, vine muncitorul si ma intreaba de ce nu ia aceeasi bani in doua luni in care lucreaza acelasi numar de ore.
De exemplu, un angajat cu salar de incadrare 850 lei/luna:
in luna ianuarie(21 zile lucratoare = 168 ore norma in luna):
lucreaza 180 de ore, deci salariul lui realizat este: 850/168= 5.0596 lei/ora*180 ore lucrate = 911 lei
in luna februarie (20 zile lucratoare = 160 ore norma in luna):
lucreaza tot 180 de ore, deci salariul realizat este: (850/160)= 5.3125 lei/ora*180 ore lucrate = 956 lei.
Muncitorul meu vine si ma intreaba... de ce nu ia acelasi salar la acelasi numar de ore.
Muncitorul trebuie sa ia in fiecare luna acelasi salariu negociat, pentru ca ati stabilit salariul lunar nu pe ora lucrata. Diferente apar doar in ceea ce priveste orele suplimentare, spor de noapte si alte sporuri unde e necesar calculul salariului tarifar orar in fiecare luna.
Insa daca nu se fac ore suplimentare, de noapte, de week-end, etc, va primi in fiecare luna salariul negociat, nu veti calcula un alt salariu in fiecare luna. Am intalnit astfel de situatii la societati care foloseau anumite programe de salarii realizate eronat. Daca aveti un astfel de program schimbati-l. Nu e bun

Alte discuții în legătură

Tariful orar acord pentru 2010 Laura Vasilescu Laura Vasilescu Bună ziua, Conform prevederilor legale, tarifarul orar la acord rezultă din împărțirea salariului de încadrare la un anumit nr. de ore mediu pe ... (vezi toată discuția)
Problema salariu dragonu89 dragonu89 Buna ziua,am o problema cu care ma confrunt,am primit fluturasul de salar,in valoare de 779 lei,deci e pe luna iulie,aici se include marirea la 900 lei(,eu ... (vezi toată discuția)
Salariu minim 1 iulie 2014 aikon aikon Buna ziua as dori sa ma lamuriti cu ceva raspunsuri clare in pentru situatia urmatoare.Am primit fluturasul de salariu pe luna iulie 2014 pe care este trecut ... (vezi toată discuția)