avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Nu inteleg termenii reclamanta-parata si ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Nu inteleg termenii reclamanta-parata si parata-reclamanta

Buna dimineata. va rog frumos lamuriti-ma ca m-am incurcat : cine este reclamanta -parata si parata reclamanta intr-un dosar ? Va multumesc anticipat .
Cel mai recent răspuns: ADRIAN CHELARU , Alte profesii 10:14, 3 Martie 2014
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Reclamanta e cea care depune cererea la instanta si va deveni si parata ( reclamanta-parata cand parata ( cea chemata in judecata)depune cerere reconventionala. Cea chemata in judecata parata, va deveni parata reclamanta dupa ce va reclama si ea prin cerere reconventionala.
Sper sa nu va fi incurcat mai rau :)
Ultima modificare: Luni, 3 Martie 2014
gi-jane2, moderator
nu m-ati incurcat , am inteles si va multumesc . o zi buna .
reclamant, este persoana care introduce o acţiune în faţa unui organ de jurisdicţie, prin care se declanşează procesul civil, solicitând stabilirea sau recunoaşterea unui drept subiectiv civil al cărui titular pretinde că este, sau realizarea unei situaţii juridice ocrotite de lege;
Prin cererea de chemare în judecată este indicată persoana care are poziţia procesuală de reclamant. în cursul judecăţii este posibil să intervină o serie de incidente procedurale ce antrenează juxtapunerea calităţii de reclamant cu aceea de pârât; de exemplu, prin formularea unei cereri reconvenţionale pârâtul din cererea de chemare în judecată devine reclamant. în cererea reconven-ţională, iar reclamant din cererea principală devine pârât în cererea incidentală; pârâtul din cererea de chemare în judecată, care formulează o cerere de chemare în garanţie, dobândeşte calitatea de reclamant în această cerere; uneori, încă de la începutul procesului părţile pot fi considerate deopotrivă reclamant şi pârât, cum ar fi în cazul partajului judiciar sau al grănituirii.

Sursa:
[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 3 Martie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa judiciara de timbru pentru o cerere reconventionala teslovan florentina teslovan florentina Buna ziua.Va rog sa-mi spuneti -tot caut in codul civil si legea 146/1997 si nu sunt lamurita.: 1.O cerere reconventionala se taxeaza-se percepe taxa ... (vezi toată discuția)
Am nevoie de cerere reconventionala mihaela904 mihaela904 am nevoie de cerere reconventionala ma poate ajuta cineva?va multumesc (vezi toată discuția)
Calitate procesuala pasiva in persoana reclamantului? Bahar Bahar Sint proprietara unui imobil din Bucuresti. In 2006 imobilul meu a fost vindut in mod fraudulos, in baza unei procuri speciale aparent emise de mine, unei ... (vezi toată discuția)