avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Dosar executare banca prin BEJ
Discuție deschisă în Executare silită

Dosar executare banca prin BEJ

Buna ziua, cumnata mea a obtinut de la o banca in 2011un credit, la care a platit rate pana in septembrie 2012 cand a ramas fara loc de munca. In luna noiembrie 2012, reuseste sa-si gaseasca de munca cu contract, dar la scurt timp este diagnosticata cu cancer la san si nevoita sa intre in CM, sa treaca prin sedintele de chimioterapie, sa sufere o operatie de masectomie, sa reinceapa chimioterapia, iar in septembrie 2013 sa inceapa sedintele de radioterapie.
In toata aceasta perioada, a primit doar plata concediilor medicale si bineinteles ca nu a putut achita ratele catre banca. In februarie 2013, inainte de operatie, semneaza cu banca un "act aditonal de reesalonare a ratelor lunare prin diminuarea acestora pe o perioada strict determinata", insa datorita cheltuielilor ocazionate de tratament, dieta si operatia ce urma sa o suporte, nu respecta esalonarea ratelor.

In 2 martie 2014, primeste acasa instiintare din partea BEJ ca exista un titlu executoriu si se incepe executarea silita. In actele primite este si incheierea de la Judecatorie prin care se autorizeaza creditorul sa execute silit debitorul, se face trimitere la disp. art. 665 alin 7 NCPC si se mentioneaza ca este fara cale de atac.

Va rog sa ma lamuriti ce poate face cumnata in acest caz, daca poate depune contestatie la executare, sau cum poate sa ajunga la o intelegere de plata cu creditorul.
Mentionez ca cumnata are deja 470 zile de CO si a depus dosarul ptr pensionare pe caz de boala, iar reprezentantii bancii au refuzat la inceputul anului sa ia in calcul aceste probleme de sanatate.

Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 3 Martie 2014
ionuti, utilizator
Cel mai recent răspuns: ionuti , utilizator 08:10, 4 Martie 2014
Se poate face contestatie la executare, dar sansele sunt foarte mici. Ideal ar fi sa mearga la banca si sa explice care este situatia in incercarea de a obtine o reesalonare.
Eventual in temeiul art. 712 alin.3 si al art. 714
In actele primite de la BEJ, este si instiintarea de poprire catre firma la care este angajata cumnata, si se specifica sa-i fie retinuta cota de 1/3 din venitul lunar ( adica din cei 600 lei pe CO ? ) pana la acoperirea sumei de 8.050 lei.

Ptr ca indemnizatia de CO ( si dupa aceia pensia de boala ) sunt sume destul de mici ce vor fi incasate de cumnata, BEJ poate pune sechestru pe alte bunuri detinute de ea la comun cu fratele meu, gen apartament, masina sau bunuri din casa?

Buna seara.

Pentru a va lamuri va trimit mai jos prev. art.728 Noul Cod de Procedura Civila.[editat]
In privinta bunurilor comune, executorul poate cere instantei partajarea bunurilor si ulterior sa execute ce i se cuvine cumnatei.
Contestatia la executare nu suspenda procedura decat daca se achita o cautiune asa cum se prev. in art.718 NCPC.

Art. 728. - (1) Salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
b) pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
(2) Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.
(3) Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.

Va doresc sanatate si succes.
Ultima modificare: Marți, 4 Martie 2014
gi-jane2, moderator
Va multumesc ptr raspunsuri. Sper sa reuseasca cumnata mea sa-si rezolve problema cat mai favorabil.
Multumim.
Ultima modificare: Marți, 4 Martie 2014
ionuti, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire de 700ron din pensie de 1140 !!! popovici_ioan popovici_ioan Buna seara spuneti-mi si mie va rog dintr-o pensie de 1140 ron cu 2 popriri la Casa de Pensii,valoarea retinerii legale care este?ca eu din pensia de 1140 am ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu ramonnesz ramonnesz la un salariu de 1400 lei , rata bancara de 670 lei , pensie alimentara la 2 copii minori , cat se retine din salariu pentru niste amenzi care au fost deja ... (vezi toată discuția)
Executare silita - poprire conturi oanalumi oanalumi Buna ziua, In 20.05.2004 am facut un credit de nevoi personale la o banca. Creditul era asigurat cu o polita de viata de la societatea X(care acum nu mai ... (vezi toată discuția)