avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 943 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract de munca

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un sfat cu ce este de facut in urmatoarea problema:
Tatal meu lucreaza la o firma de constructii si nu a luat salariile din luna septembrie 2008,iar cu luna decembrie 2008 a ramas in somaj, dar nu i-au fost achitate salariile la plecarea in somaj.Patronul le a promis ca plateste salariile dar nu a facut-o nici astazi, le promite dar in zadar. Ce masuri legale se pot lua in legatura cu recurarea banilor?.Ce hartii trebuie intocmite?.Va multumesc, este foarte urgent pentru mine un raspuns.
Cel mai recent răspuns: liliana alba , utilizator 15:03, 23 Aprilie 2009
1. Faceti o sesizare la ITM unde este arondata firma.
2. Daca nu se rezolva cu ITM actionati pe angajator in judecata la Tribunalul din judetul unde domiciliati sau aveti resedinta. Fiind litigiu de munca sunteti scutit de taxe. Daca va luati un avocat sa solicitati instantei ca angajatorul sa plateasca si onorariul avocatului.
Va multumesc mult.
Asta o sa si fac maine dimineata, dar numai sa si i-a masuri cei de la ITM DEVA, deoarece aici in oras orice reclamatie facuta acestui patron ajunge pe apa sambetei.
Domeniul constructiilor este unul dintre cele mai afectate de criza aceasta.Cele mai multe falimente se pruduc in aceasta ramura de activitate. Rugati-va ca firma dumneavoastra sa nu se numere printre ele pt. ca altfel interventia ITM-ului si amendarea acestora nu ar face decat sa ingroase datoria si sa adauge un nou creditor pe lista.
Dar aceasta este procedura cea mai la indemana, cea expusa de domnul Valeriu , si trebuie sa recurgeti la ea cat mai repede . Sesizarea o puteti face si pe site-ul ITM.
Daca angajatorul va gasi "intelegere" la ITM, in mod sigur la tribunal va fi altfel
Codul muncii spune clar:
Art. 286. - (1) Cererile referitoare la solutionarea conflictelor de munca se judeca in regim de urgenta.
(2) Termenele de judecata nu pot fi mai mari de 15 zile.
(3) Procedura de citare a partilor se considera legal indeplinita daca se realizeaza cu cel putin 24 de ore inainte de termenul de judecata.
Art. 287. - Sarcina probei in conflictele de munca revine angajatorului, acesta fiind obligat sa depuna dovezile in apararea sa pana la prima zi de infatisare.
Art. 288. - Administrarea probelor se face cu respectarea regimului de urgenta, instanta fiind in drept sa decada din beneficiul probei admise partea care intarzie in mod nejustificat administrarea acesteia.
Art. 289. - Hotararile pronuntate in fond sunt definitive si executorii de drept.

Ce am subliniat mai sus inseamna: salariatul spune ca nu a primit salariul pe perioada ... iar angajatorul trebuie sa probeze ca salariul a fost platit. Dar nu are cum sa faca acest lucru, deci pierde procesul.
Succes!
Va multumesc.Pentru Dcozma tin sa precizez ca firma Condor SA Deva, nu este falimentara, a avut si are lucrari in desfasurare si are bani de primit, doar ca patronul care este ca o caracatita in toata tara deschide si inchide firme dupa bunul plac incaseaza bani si pleaca in strainatate cu ei, si la furnizori si salariatii nu da nimic, daca discuti cu el pur si simplu te minte in fata, iar in toata firma nici un director si contabil nu are nici un cuvant de spus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum as putea sa imi recuperez banii de la patron? liviabotici liviabotici in luna iuie, la inceput, m-am angajat la un ziar din timisoara. timp de 2 luni am lucrat fara a fi platita, motivul fiind acela ca nu am contrat de munca ... (vezi toată discuția)
Recuperare salariu BiancaTudose BiancaTudose Buna ziua! Am lucrat la o societate comerciala iar din luna ianuarie 2013 si pana in aprilie 2013 nu am mai primit salariu. I-am cerut insistent angajatorului ... (vezi toată discuția)
Contract de munca goldstar9 goldstar9 Buna ziua in urmatoarea speta: Daca firma X angajeaza pe Dorel si Ionut in constructii ,se poate face contract de proba pe o saptamana sau mai putin iar dupa ... (vezi toată discuția)