avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1108 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Valabilitate contract de intretinere in fata unui ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Valabilitate contract de intretinere in fata unui mostenitor legal

Buna ziua,

In urma cu aproximativ 2 ani am intocmit impreuna cu nasii mei, un Contract de intretinere in care ma angajez sa am grija de cei doi, lucrul care s-a si intamplat. Cei doi nasi au avut un baiat care a decedat in urma cu doi ani, nepoata fiind o fire rece si total dezinteresata de soarta lor, i-a 'impins' pe cei doi sa se gandeasca la mine.
Nasul a decedat in urma cu aproximativ 1 an din motive de sanatate.
Vreau sa precizez ca inca dinaintea realizarii contractului, incepusem sa avem grija de nasi, in urma decesului fiului lor, total dezinteresati (eu si familia mea), ci pur si simplu ca drept multumire pentru ajutorul lor(nefinanciar) de-a lungul anilor.
Am avut atat eu cat si familia mea, grija de amandoi, dupa moartea nasului, avem in continuare grija de nasa, sa nu ii lipseasca nimic in locuinta acesteia.
Problema se pune ca nepoata, in urma insistentelor nenumarate de a o convinge pe nasa sa desfaca contractul, a incetat sa mai dea vre-un semn de viata de mai bine de un an si ceva...lucru care m-a uimit cu desavarsire. Tin sa mentionez ca nepoata, de pe urma tatalui ei, a obtinut un apartament cumparat tot de nasi (bunicii ei), astfel incat, nasa se considera 'achitata' fata de ea.

In momentul de fata atat nasa cat si eu, ne punem intrebarea, daca o data ce nasa nu va mai fi, exista inca posibilitatea ca nepoata sa obtina bunul imobiliar in care locuieste in prezent nasa?
Daca da, ce putem noi (nasa si cu mine) face, pentru a evita acest lucru. Inteleg ca legea ii da drept de mostenire nepoatei, dar in situatia de fata cand chiar nu o intereseaza absolut deloc de soarta nasei, chiar il poate obtine?
Trebuie sa pastrez chitante, bonuri pentru a dovedi ulterior ca am avut grija de nasa?

Va rog sa ma ajutati cu un sfat, o indrumare...

Va multumesc!

O zi buna!
Cel mai recent răspuns: eu_blitz , utilizator 12:01, 30 Iunie 2014
Buna seara!
avind in vedere faptul ca nasul dvs. este decedat , practic acest contract de intretinere nu mai poate fi rezolutionat cu atit mai mult cu cat , sunteti in bune relatii cu nasa dvs. si aveti grija in continuare de aceasta. Calitatea procesuala de a cere rezolutionarea acestui contract nu o are practic decit nasa dvs. Atita timp cat ea nu doreste sa faca acest lucru puteti sta linistit iar la decesul dumneaei ramineti proprietar asupra imobilului care le-a apartinut acestora.
Faptul că nepoata nu are calitatea procesuală cerută pentru rezoluţiunea contractului nu înseamnă că ea nu ar putea introduce o acţiune în reducţiune (atît în succesiunea după bunicul ei, cît şi - la decesul bunicii - în succesiunea după aceasta) invocînd o simulaţie (o donaţie îmbrăcată în act de întreţinere).

Desigur, neaflîndu-ne în situaţia reglementata de art.1091(4), sarcina probei va reveni nepoatei, ea fiind aceea care va trebui să dovedească existenţa simulaţiei. Asta nu înseamnă însă că nu ar fi util să păstraţi toate dovezile cate atestă existenţa unei întreţineri efective.
Aveti contract de intretinere sau contract de vanzare-cumparare al unui imobil cu clauza de intretinere viagera? Cele doua lucruri sunt diferite dpdv juridic. Nepoata nu are ce sa faca in privinta contractului de vanzare-cumparare a imobilului, acesta fiind incheiat direct cu propirtarii bunului in timpul vietii acestora. Nepoata ar putea mosteni doar restul de bunuri ale bunicii sale avute la data decesului acesteia si pe cele ale bunicului decedat (daca va dezbate succesiunea dupa acesta), doar daca intre timp bunica sa nu va vinde sau dona bunurile pe care le mai are...Ati putea consulta un notar pentru a avea o intepretare mai corecta si specializata....success!
Buna ziua,

Este un contract de intretinere, nu de vanzare cumparare.
Intre timp am inceput sa mai pastram din chitante si bonuri cu lucrurile care i le cumparam...insa am o perioada de gol in aproape 2 ani, in care nu am nici o dovada ca am avut grija de aceasta.
D-na notar, la vremea respectica, ne-a comunicat ca acest contract nu poate fi atacat si nici desfacut decat de una din cele 2 parti (nasii sau eu), insa repet...o grija mare o avem pentru nepoata care ne temem ca ar vrea sa profite...

Va multumesc!

O zi frumoasa!
Buna ziua dle av. Themis,

Imi cer scuze, insa ma vad nevoita sa recunosc ca nu sunt sigura ca inteleg prea bine mesajul dvs:
'Faptul că nepoata nu are calitatea procesuală cerută pentru rezoluţiunea contractului nu înseamnă că ea nu ar putea introduce o acţiune în reducţiune (atît în succesiunea după bunicul ei, cît şi - la decesul bunicii - în succesiunea după aceasta) invocînd o simulaţie (o donaţie îmbrăcată în act de întreţinere).

Desigur, neaflîndu-ne în situaţia reglementata de art.1091(4), sarcina probei va reveni nepoatei, ea fiind aceea care va trebui să dovedească existenţa simulaţiei. Asta nu înseamnă însă că nu ar fi util să păstraţi toate dovezile cate atestă existenţa unei întreţineri efective. '

Mai pe intelesul tuturor...sa inteleg ca nepoata poate deschide o taxa de succesiune in care poate solicita bunurile din imobil, sau imobilul propriu-zis?
Trebuie sa fac dovada faptului ca am grija de nasa si am avut si de nasul, insa nu stiu cum anume as putea sa dovedesc, in cazul unui eventual proces, cu chitante propriu-zise cum ca am avut grija de bunul trai al dansilor?

Va multumesc tuturor pentru informatii!

O zi frumoasa va doresc!

Alte discuții în legătură

Contract de intretinere catalina86 catalina86 Buna ziua! Am primit de la bunica mea, un teren pe care a fost unica proprietara, si partea ei de casa, toate cu contract de intretinere. Vreau sa intreb daca ... (vezi toată discuția)
Anulare contract v-c cu uzufruct viager si clauza intretinere robert0891 robert0891 Buna ziua, Bunicul meu a facut acum 4 ani, la 87 de ani un contract de vanzare-cumparare cu drept de uzufruct viager si clauza de intretinere cu o ruda de gr. ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa bunicul melaniza melaniza Buna ziua ,as dori un sfat :bunicul meu decedat in 2003 in urma lui ramane sotia (bunica )cu 2 baieti(tata si inca un frate) care la randul lor decedeaza in ... (vezi toată discuția)