Buna seara;
Am si eu o intrebare: daca dupa ce am iesit din somaj la o saptamana m-am angajat si dupa aproximativ 5 luni si jumatate mi se desface contractul de munca, mentionez ca nu din vina mea, daca m-ai am dreptul la somaj sau salarii recompensatorii
1. Nu mai puteti benefcia de indemnizatia de somaj din nou, intrucat nu mai indepliniti conditia stagiului minim de cotizare la somaj.
Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca prevede :
Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii: a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
...
Art. 37. 1
(1) La stabilirea stagiului minim de cotizare de 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii, prevăzut la art. 34 alin. (1) lit. a), nu se iau în considerare perioadele care reprezintă stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea şi acordarea anterioară a unui drept la indemnizaţie de şomaj.
(2) Perioadele care reprezintă stagiu de cotizare şi care au fost utilizate pentru stabilirea şi acordarea anterioară a unui drept la indemnizaţie de şomaj, prevăzute la alin. (1), se iau în considerare la stabilirea stagiului de cotizare în funcţie de care se stabileşte perioada pentru care se acordă indemnizaţia de şomaj şi cuantumul acestui drept, prevăzut la art. 39.
2. Salariile compensatorii se acorda numai daca sunt prevazute in c.i.m/, in c.c.m. aplicabil sau in reg.intern al angajatorului.
In caz contrar, nu exista o astfel de obligatie a angajatorului.
Daca exista o astfel de prevedere si angajatorul refuza sa va plateasca salarile compensatorii , atunci dreptul la actiune se prescrie in termen de 6 luni de la data incetarii c.i.m. - data de cand se naste dreptul dvs de a beneficia de salariile compensatorii.
De asemenea, puteti sesiza ITM-ul si/sau apela la un mediator.
Nu am inteles, daca am 12 luni consecutiv de cotizare in ultimele 24 luni, s-au 6 luni cu intrerupere de 1 an somaj urmate de alte 6 luni de cotizare (cu o pauza de o saptamana intre incheierea perioadei de somaj si angajare) in 24 luni, eu inainte de a intra in somaj am fost angajat pe perioada nedeterminata
Trebuie sa aveti un stagiu minim de cotizare de 12 luni.
Perioadele care s-au utilizat pentru stabilirea şi acordarea anterioară a unui drept la indemnizaţie de şomaj nu se mai iau in considerare.
In speta, dupa ce ati terminat somajul vechi pentru a beneficia din nou trebuie sa aveti indeplinita conditia stagiului minim de cotizare la somaj de 12 luni.