avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Procedura angajati in caz de lichidare firma
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Procedura angajati in caz de lichidare firma

Buna!

In cazul in care firma noastra va declara falimentul in curand care sunt pasii de urmat in ceea ce priveste angajatii?
Ma gandesc ca intr-un fel este o concediere colectiva, pe de alta parte insa nu stiu exact.
Va rog sa ma ajutati
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:28, 4 Mai 2009
Buna!

Ok, am trecut de socul initial, am sucit si invartit legile si nu mai stiu ce sa cred.
daca cumulez perioadele pe care le gasesc inteleg ca trebuie sa mai tinem angajatii( printre care si eu), cel putin 15+30= 45 zile calendaristice, in care 20 zile lucratoare preaviz cu 4ore/zi+ minim un sal compensatoriu.
Am vazut ca anuntarea initiala cf CCCM 200-2010 a intentiei de concediere facuta catre reprezentantii angajatilor se face cf art 79 c cu 15 zile calendaristice inainte de declansarea procedurii.( si aceasta instiintare se depune la ITM si Somaj?)
Apoi vad ca conform art.71.1.1 din Codul Muncii se transmite AJOFM si ITM decizia luata in urma negocierilor cu 30 zile calendaristice inainte de emiterea dec de concediere.
Va rog sa-mi spuneti daca am inteles bine si/sau daca ar mai fi ceva.
Va multumesc
Art.79 din CCMUNN se refera la faptul ca angajatorul esteobligat sa initieze in timp util discutii si consultari cu sindicatele, adica inainte cu 15 zile de termenul de 30 de zile (cerut de art.71.1.1 din Codul muncii) in care trebuie notificate ITM si AJOFM.
Adica, intai discutati cu sindicatele si apoi anuntati ITM si AJOFM.
Discutarea cu sindicatele sau reprezentantii salariatilor trebuie sa ia si o forma scrisa, un fel de Notificare a intentiei angajatorului, la care acestia trebuie sa va raspunda in mazim 15 zile.

Daca sindicatul este 'cooperant' si 'intelegator' si raspunde in aceeasi zi cu mentiunea ca nu are obiectii sau alte propuneti privind intentiile de concediere, atunci se poate transmite notificarea in aceeasi zi la ajofm, itm si asa se reduc cele 45 zile doar la 30 B-)
dar presupun ca nu asta e intentia dvs. ca angajat..
În cazul concedierii colective angajatorul are obligaţia să iniţieze consultări cu sindicatul sau, după caz, cu reprezentanţii salariaţilor şi să pună la dispoziţia acestora toate informaţiile relevante în legătură cu concedierea colectivă, în vederea formulării propunerilor din partea acestora.
Procedura concedierii colective
1. Angajatorul va întocmi un proiect de concediere colectivă care va cuprinde:
· numărul total de salariaţi ai angajatorului şi repartizarea pe categorii a acestora;
· motivele care determină concedierea;
· numărul şi categoriile de salariaţi care vor fi afectaţi de concediere;
· criteriile avute în vedere, potrivit legii şi/sau contractelor colective de muncă aplicabile, pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere între salariaţii care ocupă posturi identice, de natura celor avute în vedere pentru desfiinţare;
· măsurile avute în vedere pentru limitarea numărului concedierilor;
· măsurile ce vor fi luate pentru atenuarea consecinţelor concedierii şi compensaţiile ce urmează să fie acordate salariaţilor supuşi concedierii, conform dispoziţiilor legale şi/sau contractului colectiv de muncă aplicabil;
· data, perioada, datele sau perioadele în care vor avea loc concedierile;
· termenul înăuntrul căruia sindicatul sau, după caz, reprezentanţii salariaţilor pot face propuneri pentru evitarea ori diminuarea numărului salariaţilor concediaţi.
2. Proiectul de concediere colectivă va fi comunicat sindicatului sau, după caz, reprezentanţilor salariaţilor, inspectoratului teritorial de muncă şi agenţiei teritoriale de ocupare a forţei de muncă, la aceeaşi dată.
3. În termen de 15 zile calendaristice de la comunicarea proiectului, sindicatul sau, după caz, reprezentanţii salariaţilor pot face propuneri în vederea evitării ori diminuării numărului salariaţilor concediaţi.
4. În termen de 5 zile calendaristice de la primirea propunerilor angajatorul are obligaţia de a răspunde în scris şi motivat la acestea.
5. În termen de cel puţin 30 de zile calendaristice de la comunicarea proiectului de concediere colectivă, angajatorul emite deciziile de concediere. La solicitarea oricăreia dintre părţi inspectoratul teritorial de muncă poate dispune amânarea momentului emiterii deciziilor de concediere cu maximum 10 zile calendaristice, în cazul în care aspectele legate de concedierea colectivă nu pot fi soluţionare în 30 de zile calendaristice.
Suntem in aceiasi situatie si de la ITM Mehedinti ni s-a raspuns ca toata aceasta vorbarie cu discutiile este au loc in perioada de 30 de zile de preaviz. E corect oare?
Doresc sa stiu daca o intreprindere se poate inchide pe motivul "criza din Romania".Lucrez la SC MECANICA SA Orsova si fara ca sa vina in unitate , administratorul unic - care sta in Craiova - a dat o hotarare de incetare a activitatii cu data de 05.06.2009 , cand urmeaza sa se stabilesca o noua organigrama.Daca activitatea inceteaza , ce organigrama mai trebuie facuta?Se mai spune in hotarare : cu data de mai sus se disponibilizeaza toti salariatii.Nu sunt multe activitati in cazul in care inceteaza activitatea?cine le realizeaza ?Urmeaza alt punct :AGA va aproba punctele de mai sus.Daca AGA nu aproba si noi suntem deja in somaj , ce drepturi avem?Chiar poate ca pe data de 08.05.2009 sa ni se dea preavizele?Nu avem nici o cale de contaacarat?
Tin sa precizez ca unitatea are ca profil constructia si repararea subansamblelor pentru calea ferata - cilindri de frana , tampoane pentru vagoane si locomotive , recipiente de aer - ,subansamble navale , recipiente de aer de uz general - pentru compresoare.In situatia in care suntem s-a ajuns in mod deliberat , prin neachitarea datoriilor in mod voluntar , conform cerintelor SIF Oltenia , prin dl. Dinel Staicu , patronul unitatii.Cum suntem printre singurele unitati din tara in domeniu , am primit comenzi , dar pe care directorul nu ne-a dat voie sa le lansam in productie. Si acum vine administratorul unic si in loc sa schimbe directorul , inchide fabrica .
Va rugam sa ne ajutati cu un sfat.Nu suntem multi , circa 70 de angajatati , dar va rugam sa ne credeti ca am dori tare mult sa avem unde lucra.Pentru 80% din angajati , Mecanica este a doua casa.
Va multumesc pentru intelegere.
Ultima modificare: Luni, 4 Mai 2009
anacami2, utilizator

Alte discuții în legătură

Concedieri colective Bianca Mirea Bianca Mirea Buna seara, Cand angajatorul se hotaraste sa faca concedieri colective, face un proiect de concedieri pe care il aduce la cunostinta reprezentantilor ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva loredanastiuca loredanastiuca Vreau sa stiu daca din punct de vedere legal este corect ca planul de restructurare in cazul concedierii colective sa fie trimis mai intai catre ITM si AJOFM ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva??? irinaclefter irinaclefter buna ziua. cum se procedeza atunci cand se vrea inchiderea unei firme??? o firma cu 250 salariati se vrea sa fie inchisa de la 01.06. cum se procedeaza cu ... (vezi toată discuția)