avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1040 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... codebitor
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

codebitor


Buna ziua.
Am contractat un credit anul trecut cu denumirea de abonament bancar.Valoarea este de 10.000 de euro,nu platesc rate la el ci un comision de 2 % pe luna fara sa rambursez nimic.Creditul este pe firma , iar codebitori sunt eu si inca un asociat(eu cu 80 % parti sociale , iar asociatul meu cu 20 % parti sociale).Intre timp am vandut firma unei terte persoane care detine acum 100% din firma.Firma nu a mai platit acel comision de 3 luni iar banca ne ameninta ca cere insolventa.Intrebarea mea este dupa ce cere insolventa si obtine executarea silita pe firma,are voie sa ceara executare silita si pe persoana fixica in conditiile in care nu mai sunt asociat?nu ar trebui tras la raspundere noul asociat?ce ar trebui sa fac?daca depune noul asociat actul constitutiv la banca se poate schimba contractul sa devina el codebitor?si inca ceva,firma o sa apara in biroul de credite ca rau platnica...dar eu o sa apar?
Cel mai recent răspuns: liviu.c , utilizator 16:55, 23 Aprilie 2009
In calitate de codebitor nu cred ca veti aparea inscris la BIroul Credite.
Insa in cauza prezentata de catre d-voastra. va pot spune:
1. Executarea se va produce in primul rand asupra firmei, apoi, in calitatea d-voastra de codebitor, in cazul nerecuperarii totale a debitului, banca se va indrepta asupra d-voastra (20%) si a fostului d-voastra partener(80%).
2. Va veti putea intoarce impotriva celui caruia i-ati cedat partile sociale, pentru recuperarea respectivei sume de bani, intrucat, atunci cand s-a "vandut"societatea, acest nou unic asociat a preluat atat activul societatii, cat si pasivul acesteia.

Oricum intrebati-l pe cel ce este in prezent unic asociat ce doreste sa faca in viitorul apropiat in legatura cu cele semnalate de d-voastra.

Succes!
La data la care dumneavoastra si asociatul dumneavoastra v-ati instrainat partile sociale / a-ti vandut firma, erati obligati sa notificati acest lucru si bancii in vederea inlocuirii codebitorilor cu noul asociat / proprietar al societatii.
In momentul de fata dumneavoastra figurati ca si codebitor iar banca are posibilitatea sa se adreseze cu o cerere de executare silita impotriva atat a societatii cat si impotriva codebitorilor adica, impotriva dumneavoastra si a fostului asociat.
Intr-o astfel de situatie veti putea face o contestatie la executare motivat de faptul ca nu mai sunteti asociat precum si de faptul ca noul proprietar al societatii a preluat la data vanzarii atat activul cat si pasivul acesteia, urmand ca instanta sa decida in consecinta.
La momentul de fata puteti incerca schimbarea / inlocuirea codebitorului in conditiile in care noul proprietar accepta acest lucru iar banca isi va da acceptul.
In ceea ce priveste o eventuala cerere a bancii de intrare a societatii in procedura insolventei, in conditiile in care instanta va constata ca sunt indeplinite conditiile cerute de lege si va admite aceasta cerere, lichidatorul desemnat va hotara daca sunt intrunite conditiile atragerii raspunderii personale a actualului adminstrator. Parerea mea este ca atragerea raspunderii fostilor administratori va fi putin cam dificila.
Va multumesc pentru raspunsuri.In ceea ce priveste intrebarea dumneavoastra domnule Ichim , cedarea partilor sociale a fost facute legala chiar la registrul comertului,s-aemis un nou act constitutiv,un nou CUI , totul e in regula din punctul de vedere al actelor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Credit bancar liviu.c liviu.c Buna ziua. Am contractat un credit anul trecut cu denumirea de abonament bancar.Valoarea este de 10.000 de euro,nu platesc rate la el ci un comision de 2 % ... (vezi toată discuția)
Cesionare firma ! algora algora Urgent ! Ajutati-ma ! Anul trecut am cesionat o firma co tot activul si pasivul societatii. Acte la avocat + reg. com. . Dar acum bancile mi-au blocat ... (vezi toată discuția)
Executare bo avalizat in nume personal de catre un fost asociat/administrator HerrK HerrK buna ziua, am mare nevoie de ajutor pls. am fost asociat/administrator intr o firma ce a transformat 2 linii de credit in credit cu scadente fixe. la ... (vezi toată discuția)