avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Prescriere sulta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Prescriere sulta

Buna ziua,

Am o decizie irevocabila in urma careia mi s-a atribiut intregul teren (pe care il aveam impreuna cu o ruda mai indepartata) cu mentiunea ca trebuie sa ii platesc acesteia o suma de bani cu titlu de sulta. Din pacate nu am reusit sa iau legatura cu aceasta, nici pe durata procesului (nu s-a prezentat la tribunal), nici dupa. Mai sunt cateva luni si se implinesc cei trei ani si doresc sa redeschid procesul pentru prescrierea sultei. In momentul de fata doresc sa vand terenul, clientul sa imi dea suma de bani pe care o doresc-(minus) valoarea sultei, urmand ca, dupa ce obtin Hotararea pentru prescrierea sultei, sa ma prezint la acesta (client) si sa imi restituie diferenta de bani (valoarea sultei).

Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Pot vinde terenul in aceste conditii?
2. Daca vand terenul, mai pot redeschide dosarul pentru prescrierea sultei avand in vedere ca nu voi mai fi proprietar pe teren?

Sper sa ma fi exprimat corect, nu sunt familiarizata cu astfel de situatii..


Va multumesc foarte mult pentru sprijin,
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 19:59, 5 Martie 2014
Nu deschideti proces, consemnati sulta pe numele rudei, cu dovada mergeti la CF si radiati si vindeti.
Va multumesc pentru raspuns. Am inteles ca daca depun sulta pe numele rudei, banii nu ii mai pot recupera, chiar daca ulterior deschid proces pentru prescriere. Dorinta mea este sa recuperez banii (sa imi revina in mod legal prin prescrierea sultei). Totusi, pana atunci, as fi dorit sa stiu daca pot vinde terenul in conditiile mentionate de mine mai sus.

Multumesc frumos
Tocmai de aia e notata sulta in cartea funciara, sa nu puteti vinde.
Ori deschideti proces sa se constate ca dreptul paratului de a cere executarea silita e stins prin prescriptie , ori platiti daca suma nu e mare ca va dati seama cat ar dura procesul...
Dupa cum spune dna CarlaG ,dumneaei , ar fi vrut sa plateasca sulta inca din timpul procesului insa aceasta ruda indepartata catre care trebuia platita sulta nu a putut fi contactata.
Pentru radierea sultei din cartea funciara trebuie declaratia autentica a persoanei ca a primit sulta. Sau proces verbal incheiat de executorul judecatoresc.
Cum de 3 ani rudele nu s-au mai intalnit pentru a incheia socotelile cu privire la sulta, ramane varianta cu actiunea in instanta pentru radierea sultei, oricum nu va mai dura mult .
Pina nu rezolvati problema sultei nu puteti vinde.
Aveţi certitudinea că obligaţia de sultă este înscrisă în cartea funciară?

Dacă nu este înscrisă, puteţi vinde fără nicio oprelişte. Ulterior, după trecerea celor trei ani, opuneţi prescripţia dacă vi se va cere plata sultei.

Primul lucru pe care trebuie să îl faceţi este să cercetaţi cartea funciară.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot plati o sulta dupa 20 de ani ania popescu ania popescu In urma cu 20 de ani, instanta a hotarat in urma dezbaterii mostenirii, plata unei sulte de 9000 lei in conditiile in care imobilul a fost evaluat la 25000 ... (vezi toată discuția)
Radiere sulta din cf. buna ziua , problema mea este urmatoarea ,tatal meu detine un ... valente valente Buna ziua , problema mea este urmatoarea ,tatal meu detine un teren care este grevat de o datorie unor rude sub forma de sulta,am cerut in instanta prescriptia ... (vezi toată discuția)
Ce trebuie sa cer instantei? glo glo datorez unei persoane o suma de bani cu titlu de silta. obligatia este prevazuta prin hotarare judecatotareasca definitiva din 2006. Dar nu am putut da ... (vezi toată discuția)