avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Baza de date - drept de autor
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Baza de date - drept de autor

buna ziua

imi permit sa va supun atentiei o chestiune pe care eu o consider delicata: se poate considera o baza de date ca fiind protejata de legea privind dreptul de autor si drepturile conexe? in sensul ca, in lege la art 8 se arata ca, constituie obiect al dr de autor colectiile si compilatiile de materiale sau date, protejate sau nu, inclusiv bazele de date, care,prin alegerea sau dispunerea materialului, constituie creatii intelectuale. respectiv se preia un text din M oficial, este prelucrat, dispus pe o anume structura si pus la dispozitia publicului. structura respectiva, adica informatia procesata, este aparata de dreptul de autor? dat fiind faptul ca, pentru procesare, s0-au efectuat acte care pot fi considerate creatii intelectuale
la art. 9 din lege se arata ca nu beneficiaza de acest dr de autor: textele oficiale, politice, legislative, administrative etc. or ceea ce se prelucreaza este sa zicem o lege. sau o informatie de interes public, deci intra sub incidenta acestui articol.
insa baza de date nou creata exact asta cuprinde: texte legale procesate,

asadar, va rog, daca aveti opinii, sa le expuneti.

multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: laura-jurist , utilizator 15:40, 7 Martie 2014
din datele de fapt furnizate, parerea mea este ca acea structura prelucrata a informatiei face obiectul protectiei prin drept de autor chiar daca acea procesare a vizat un text legal/interes public care, per se, nu este obiect al protectiei.

De ex.- cei de la SINTACT, INDACO, LEGIS au au creat baze de date legislative cu legi, ce au suferit modificari/republicari, etc. Companiile respective au adus o creatie intelectuala, un plus de valoare, prin crearea acelor baze de date, cuantificat in modul in care au prelucrat/compilat informatiile din MOF (ex aratand intr-un mod distinctiv modificarile succesive in aceasi pagina cu diferite culori, note, etc). Astfel, un utilizator neautorizat care copiaza si foloseste o forma a unei legi, asa cum aceasta apare in bazele de date respective (ex cu adnotari/referinte privind modificarile suferite , etc), savarseste un act de incalcare a dreptului sui-generis a creatorilor acestor baze de date, chiar daca textul acelei legi, nu este prin el insusi obiect al protectiei
va multumesc mult pentru raspuns.:D

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Coloana infinitului maryannaduicu maryannaduicu buna ziua, speta mea e urmatoarea:o firma doreste sa faca o \"copie\" a coloanei infinitului, dar cu mult mai putine elemente(romburi) ale coloanei ... (vezi toată discuția)
Magazin on line - ce informatii de pe alte site-uri am voie sa folosesc? irina_istrate irina_istrate Buna ziua, Am tot citit despre \\"Legea dreptului de autor si de legile privind proprietatea intelectuala si industriala\\", dar nu am gasit ceea ce ma ... (vezi toată discuția)
Drept de autor alinasavin alinasavin Documentatiile pentru finantare realizate de catre o firma de consultanta sunt protejate de dreptul de autor? (vezi toată discuția)