avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas

Ma numesc Petrica N. si va rog sa-mi spuneti cu cuvinte obisnuite nu cu numele /numarul articolului sau al legii desi ele stau la baza ADEVARULUI :sotia unui pensionar (de stat) decedat la 72 de ani ,ea pensionara la randul ei atat de stat cat si din agricultura daca are drept la pensie de urmas,cuantumul pensiei ei=523 lei,al raposaului=762,si daca exista limita de timp pentru depunere acte. Va multumesc frumos pentru ce urmeaza sa-mi raspundeti . Am citit din lege dar mi se pare un limbaj tehnic mai greu de inteles(exp.:are drept toata viata la implinirea varstei..) Cred ca de aceea isi merita banii unii oameni! Dar despre ajutorul pentru sotul supravietuitor puteti sa inserati cateva randuri in situatia de mai sus? mentionez ca au fost casatoriti cum zice 'popa' pana cand moartea...(1957/2013).
Cel mai recent răspuns: Gabi50 , utilizator 20:11, 4 Martie 2014
Are dreptul la pensie de urmas (care e jumatate din pensia decedatului - adica 381 lei)), dar e obligata sa aleaga pensia ei sau pensia de urmas. Avand in vedee ca pensia decedatului era de 762 e mai avantajos sa ramana cu pensia ei care e de 523 lei.
Lg. 578 sau ajutorul acordat sotului supravietuitor - nu poate beneficia pt. ca acest ajutor se acorda doar daca are o pensie mai mica decat 364 lei (pensie de stat) sau mai mica de 140 lei (pensie de CAP), iar venitul ei e de 523 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de vaduva livisor27 livisor27 sunt angela p. am 64 de ani.momentan am pensie de urmas.sotul a decedat pe 6 dec 2012.la acel moment el avea pensie de drept in valoare de 763 lei,iar eu tot ... (vezi toată discuția)
Intrebare utilizator5555 utilizator5555 O ruda este pensionara de CAP dar are o pensie foarte mica, cea de 350 lei, desi a muncit toata viata la CAP. Alte persoane din sat care s-au pensionat mai ... (vezi toată discuția)
Ajutorul lunar pentru soþul supravieþuitor simpatyk simpatyk Buna ziua Am o matuse care are pensie de urmas dupa sotul ei si vrea sa stie daca poate lua si Ajutorul lunar pentru sotul supravietuitor Legea nr. 578/2004 ... (vezi toată discuția)