avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 897 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Intrebare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Intrebare

O ruda este pensionara de CAP dar are o pensie foarte mica, cea de 350 lei, desi a muncit toata viata la CAP. Alte persoane din sat care s-au pensionat mai tarziu, tot pensionari CAP si care au muncit mai putin au pensii mai mari. Nu intelegem de ce. E posibil ca rudei mele sa nu i se fi calculat corect sau sa nu fie cuprinsa toata perioada?
Se mai poate verifica undeva, acum? Daca ne adresam casei de pensii, se poate obtine eventual o lista cu perioada/contributia pe baza careia s-a calculat pensia? Nu cred ca persoana in cauza mai detine acum decizia de pensionare. Se mai poate cere acuma, dupa multi ani de la pensionare o reverificare/recalculare?
Si o a doua intrebare tot referitoare la persoana de mai sus. De curand sotul acesteia a decedat si acesta avea la randul lui o pensie de CAP impreuna cu pensie de stat, pe acelasi cupon, de aprox. 550 lei. Am inteles ca sotul supravietuitor poate beneficia de pensia de urmas dar in cazul de fata nu cred ca ar avantaja sotul supravietuitor si de aceea va rog sa imi spuneti daca am inteles corect.

Va multumesc
Ultima modificare: Marți, 16 Septembrie 2014
utilizator5555, utilizator
Cel mai recent răspuns: utilizator5555 , utilizator 12:10, 16 Septembrie 2014
Pensia de urmas va fi tot de 350 de lei.
Poate beneficia de prevederile legii 578/2004

[ link extern ]
Multumesc pentru raspuns.
Va mai rog sa imi spuneti daca am inteles bine.
Deci, persoana in cauza primeste acum un total lunar de 350 lei cuprins din pensia de agricultor plus diferenta pana la 350 lei. Momentan nu stim cat din cei 350 lei reprezinta pensia de agricultor si cat este diferenta.
-Primul pas ar fi sa aflam daca pensia de agricultor ar fi mai mica de 140 de lei si atunci ar beneficia de indemnizatie/ajutor pentru sotul supravietuitor in cuantum 44 lei (durata casatoriei a fost mai mare de 10 ani), deci 140+ 44, rezulta un total mai mic decat 350 lei, deci tot 350 lei ar primi. Sau daca pensia este mai mare decat 140 lei, nu ar mai primi nimic, deci tot 350 lei.
-A doua varianta daca ar fi posibila si daca am inteles-o eu bine: sotul decedat avea o pensie de 516 lei (compusa din pensie de agricultor + pensie de stat, cupon roz). Daca sotia ar obta pentru pensia de urmas care am inteles ca este 50% din punctaj si nu 50% din pensie (nu am inteles care ar fi diferenta si daca diferenta este in plus sau in minus fata de 50% din pensie), atunci ar avea probabil aprox jumatate din 516 lei, adica 258(mai mic decat 364)+ 44 sau 113? (ajutor sot supravietuitor).
-daca ar fi 258 + 44 =302, deci ar primi tot 350
-daca ar fi 258 +113=371, deci ar primi probabil un plus de aprox. 21 lei?

In cazul in care s-ar obta pentru pensia de urmas si ajutor/indemnizatie sot supravietuitor, care ar fi cuantumul pentru sot supravietuitor 44 sau 113 lei? Cum ar fi considerat in continuare, pensie de agricultor sau de stat?

Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor lunar acordat sotului supravietuitor MIA_VL MIA_VL Buna ziua! Mama mea a lucrat in agricultura si a avut pensia minim garantata de 350 lei. Tata a murit acum un an si pensia lui era de 600 lei. Pensia de ... (vezi toată discuția)
Pensie VERONICA56 VERONICA56 Mama mea are pensie de agricultor in valoare de 160 ron si as vrea sa stiu daca poate lua si pensie de urmas dupa tatal meu .Se pot cumula cele doua pensii ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de vaduva livisor27 livisor27 sunt angela p. am 64 de ani.momentan am pensie de urmas.sotul a decedat pe 6 dec 2012.la acel moment el avea pensie de drept in valoare de 763 lei,iar eu tot ... (vezi toată discuția)