avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie exclusiva a minorului, cum o obtin ?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie exclusiva a minorului, cum o obtin ?

Buna ziua,
Locuiesc in Tulcea si am o fetita de 9 ani,dintr o relatie de concubinaj. Tatal ei a recunoscut-o ca fiica a lui abia cand l-am dat in judecata pentru paternitate si cand fetita avea 8 luni.
Tot atunci am inaintat actiune de fixare a pensiei alimentare, stabilita la valoarea de 120 lei/luna. De atunci si pana in prezent valoarea pensiei a ramas aceeasi desi am inaintat in repetate randuri actiune in instanta pentru majorare. Mentionez ca tatal copilului meu are o situatie financiara buna, detinand mai multe firme profitabile.
In anul 2013 si pe fondul atator esecuri, am incercat sa obtin custodia deplina a fiicei mele pentru ca tatal ei sa nu mai aiba nici un drept in privinta ei, el neimplicandu se in nici o masura in cresterea si educatia ei decat cu cei 120 lei platiti lunar, de multe ori cu intarziere. Nici de aceasta data nu am avut castig de cauza, instanta gasind cererea mea ca nefondata.
Toate demersurile mele au esuat desi mi-am crescut copilul singura, fara ajutor, tatal ei fiind doar un nume pe certificatul ei de nastere.
Va rog sa aveti amabilitatea de a-mi spune la modul sincer daca am vreo sansa de reusita in demersul meu de a obtine custodia deplina a fiicei mele. As vrea daca se poate sa ma reprezint singura, nu mai doresc sa apelez la nici un avocat deoarece de a lungul timpului nu am facut decat sa platesc onorarii fara nici un rezultat pozitiv. Au fost demersurile mele deplasate, am cerut lucruri imposibile? Este cazul sa fac apel la o instanta dintr-un alt oras? Va rog mult sa ma sfatuiti ce sa fac astfel incat sa pot avea o decizie favorabila. Va multumesc!

Cel mai recent răspuns: ILIE DORIN , Mediator 11:21, 12 Martie 2014
e curios cum in 2013 v-au respins cererea ca nefondata, de vreme ce legea obliga la custodie comuna. Luati legatura cu un avocat sa va apere interesele dvs si ale minorului, pentru ca in conditiile spuse de dvs, puteti obtine cu usurinta majorarea pensiei lunare.
Mie nu mi se pare curios pt ca dvs ati cerut sa exercitati singura autoritatea parinteasca, ori regula e sa o exercitati in comun si numai pt motive temeinice vi s-ar incuviinta, posibil sa nu fi dovedit ca aveti motive temeinice sau se poate sa fi formulat gresit cererea de s-a respins ca nefondata. Conteaza ce ati cerut exact si in ce temei legal.
Pe mine ma mira ca nu ati obtinut majorarea pensiei daca ziceti ca aceasta pensie v-a fost stabilita acum 8 ani . De atunci nevoile copilullui au crescut, preturile s-au marit, salariul minim pe economie a crescut..Si aici conteaza cum ati cerut, cum ati argumentat, daca tatalui i s-a mai nascut un copil, daca ati dovedit veniturile tatalui, daca el s-a prezentat sau nu..

Din cele relatate de dvs reiese ca nu aveti nici o sansa sa obtineti exercitarea autoritatii parintesti in mod exclusiv. (personal nu vad la ce v-ar putea folosi autoritatea exclusiva)
Ultima modificare: Miercuri, 5 Martie 2014
mirebire, utilizator
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri!
Legat de majorarea pensiei alimentara, am renuntat la acest aspect. Asa cum domniile voastre au fost uimite de nereusita repetata in acest demers al meu, eu nu mai vreau sa cheltui bani inutil pentru o cauza pierduta. Un avocat stie foarte bine ce argumente sa aduca in fata judecatorului pentru un castig de cauza ori in cazul meu, desi mi s a promis reusita, acest lucru nu s a intamplat. Ar fi posibil sa ma reprezint singura intr un astfel de proces?
In ceea ce priveste exercitarea autoritatii parintesti numai de catre mama,doresc acest lucru pentru ca m am lovit de situatia cand am vrut sa merg intr o excusie externa cu fiica mea iar tatal ei a refuzat sa ne dea acordul lui. Asa cum v am dezvaluit si in primul mesaj, el nu are nici un aport in cresterea si educatia fiicei mele, excluzand cei 120 lei/luna pe care ii plateste nevoit fiind. Ori mi se pare absolut absurd ca eu si fiica mea sa depindem de acest individ pana la majoratul ei. Pot schimba acest lucru cumva? Am vreo sansa? Ce inseamna de fapt custodie comuna? Care sunt obligatiile sau indatoririle tatalui in cazul nostru?
Cu multumiri,
din pacate iesirea din tara nu poate fi realizata fara acordul lui. Din pacate nu veti depinde de el pana la majorat ci toata viata copilului. El e tata. Ca momentan nu isi exercita atributiile parintesti, de acord, dar nu se stie in timp, relatiile de afectiune se pot modifica. Custodie comuna inseamna exercitarea drepturilor si indatoririlor parintesti impreuna de mama si de tata. Legaturile personale ale copilului cu tatal trebuie sa fie la fel de stranse ca legaturile cu mama, chiar daca o sa ma contraziceti prin faptul ca acel copil nu vrea. Legaturi personale inseamna timp petrecut impreuna cu tatal, plimbari impreuna cu tatal, teme impreuna cu tatal, timp liber petrecut cu tatal, etc. Orice tine de ingrijirea si educarea copilului sa se faca impreuna de parinti in mod alternativ. Asta inseamna custodie comuna la parinti separati. Daca el refuza aceasta obligatie legala de custodie comuna, instanta il poate obliga sa o faca, deoarece interesul superior al copilului este lezat prin atitudinea lui. Sunt instante care au dat hotarari pe custodie comuna, desi unul din soti refuza. Legea obliga la custodie comuna. Daca el nu respecta legea de buna voie, puteti cere dvs respectarea legii, prin hotararea unui judecator. Asta daca nu reusiti sa il aduceti la o intelegere amiabila, ceea ce ar fi ideal pentru copil, oricat de mare ar fi distanta intre dumneavoastra si el la acest moment.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme custodie copil PAVEN ANA MARIA PAVEN ANA MARIA As dori sa va cer sfatul intr-o problema de familie. Sora mea a divortat in urma cu doi ani obtinand custodia deplina asupra copilului , care anul acesta ... (vezi toată discuția)
Renunțarea la exercitarea drepturilor părintești: cum poate fi obligat părintele nerezident să primească minorul cât timp celălalt e plecat la muncă în afara țării? Adriana Janette Adriana Janette In urma divortului, cu hotarare judecatoreasca ca fiica sa aiba domiciliul la mama si custodie comuna, tatal nu respecta programul de vizita, desi el l-a ... (vezi toată discuția)
Se poate evita disputarea custodiei în tribunal? cristianepezapada cristianepezapada Am avut o relație de 5 ani de concubinaj cu un bărbat. Avem împreună o fetiță de 3 ani. Doresc încheierea relației, tatăl fiicei nu, dar asta e o ... (vezi toată discuția)