Contractul Colectiv de Munca Unic la nivel national pe anii 2007-2010 , prevede conform art 51 si art 101 acordarea unui salariu la nasterea fiecarui copil:
Art. 51 - in afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
(c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteie beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate.
Art. 101 - Drepturile prevazute in contractele individuale de munca nu pot fi sub nivelul celor stabilite prin contractele colective de munca.
Am solicitat (verbal) la contabilul firmei detalii despre acest lucru si am primit urmatorul raspuns:
"ajutorul de nastere este deductibil in limita a 2% din fondul de salarii si se acorda daca este prevazut in regulamentul firmei
trebuie sa discutam cu patronii firmei despre acordarea lui, avand in vedere faptul ca firma este in pierdere si fondul de salarii nu este foarte mare"
Va rog sa ma lamuriti cu privire la aceasta prevedere si eventual ce as putea face pentru a obtie drepturile cuvenite.
Pai un prim pas ar fi sa faceti solicitarea in scris angajatorului, prin care cereti acordarea ajutorului de nastere, conform CCMUN pe anii 2007-2010. In functie de raspunsul primit, daca acesta este negativ, adresati-va cu o sesizare la ITM ( de obicei angajatorul reactioneaza rapid, in sens pozitiv, la o vizita a inspectorilor de munca). Daca nici asa nu il veti convinge sa va acorde dreptul cuvenit, intocmiti o cerere de chemare in judecata pe care o depuneti la tribunalul pe raza caruia domiciliati, si solicitati ca acel ajutor sa fie actualizat cu indicele de inflatie pana la data platii efective. Succes!
1. Exista un termen limita de la data inregistrarii cererii in care firma este obligata sa raspunda?
2. Exista in CCMUN, daca retin bine, o prevedere conforma careia daca mama nu este angajata poate solicita acest drept sotul. Asta inseamna ca doar daca nu era angajata la data nasterii sau si daca se afla in concediu postnatal/ concediu crestere copil. Stiu ca in momentul inceperrii concediului de ingrijire a copilului se sting raporturile de munca si se incheie careta de munca.
1. Termenul de raspuns este imediat. Cererea o depuneti la sediul unitatii si unitatea nu este in alt judet sau alta tara. In cel mai rau caz, termenul este de maxim 30 de zile calendaristice.
2. De ce nu tineti minte, tocmai ati redat art.51 lit.c) din CCMUNN! (daca mama nu este salariata, sotul acesteie beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate). Sotul primeste un salariu daca mama nu era salariata la data nasterii copilului. Daca era salariata cere acesti bani de la angajatorul sau.
In perioada de CCC salariata are CIM suspendat, ea se afla sub contract cu firma si nu i se inchide carnetul de munca.
Ce se intampla daca mama este salariata bugetar ( la o unitate a ministerului justitiei -functionar public cu statut special-Administratia Nationala a Penitenciarelor) , nu are contract individual de munca ( exista un acord colectiv de munca privind raporturile de muncasemnat intre ministrul MJ, director general ANP, si presedintii celor 2 sindicate a lucratorilor din ANP++ salarizarea se face conform cu ORDONAN³Ã Nr. 64 din 30 august 2006 privind salarizarea si alte drepturi ale funcÑionarilor publici cu statut special din sistemul administraÑiei penitenciare ++LEGE Nr. 293 din 28 iunie 2004
privind Statutul funcÑionarilor publici cu statut special din AdministraÑia NaÑională a Penitenciarelor), IN BAZA CAREI REGLEMENTARI POATE SOLICITA IN TERMEN ( PANA LA 3 ANI DE LA NASTERE) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil ?