Contractul Colectiv de Munca Unic la nivel national pe anii 2007-2010 , prevede conform art 51 si art 101 acordarea unui salariu la nasterea fiecarui copil:
Art. 51 - in afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
(c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteie beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate.
Art. 101 - Drepturile prevazute in contractele individuale de munca nu pot fi sub nivelul celor stabilite prin contractele colective de munca.
Am solicitat (verbal) la contabilul firmei detalii despre acest lucru si am primit urmatorul raspuns:
"ajutorul de nastere este deductibil in limita a 2% din fondul de salarii si se acorda daca este prevazut in regulamentul firmei
trebuie sa discutam cu patronii firmei despre acordarea lui, avand in vedere faptul ca firma este in pierdere si fondul de salarii nu este foarte mare"
Va rog sa ma lamuriti cu privire la aceasta prevedere si eventual ce as putea face pentru a obtie drepturile cuvenite.
Buna ziua,
am si eu o intrebare legata de acest subiect: in cat timp dupa nastere se mai poate solicita salariul mediu pe unitate pentru nasterea copilului, retinusem de undeva ca in termen de 3 ani de la nastere, dar nu stiu sigur unde sa caut. Precizez ca am nascut de 2 ani si de curand am revenit la angajator, dar mi s-a pus in vedere ca mi se va restructura postul si ca trebuie sa imi caut alt loc de munca. Data fiind situatia, vreau sa stiu daca mai pot sa-i solicit si acest salariu suplimentar dupa 2 ani de la nastere.
Multumesc!
Termenul in care se pot solicita drepturi salariale restante este de 3 ani.
Codul muncii:
ART. 166
(1) Dreptul la actiune cu privire la drepturile salariale, precum si cu privire la daunele rezultate din neexecutarea in totalitate sau in parte a obligatiilor privind plata salariilor se prescrie in termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.
ART. 283
(1) Cererile in vederea solutionarii unui conflict de munca pot fi formulate:
c) in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune, in situatia in care obiectul conflictului individual de munca consta in plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despagubiri catre salariat.
Angajatorul dvs. va fi probabil surprins. termenele din codul muncii se refera la termenul in care va puteti adresa instantei pentru recuperare. Deci, daca angajatorul nu isi indeplineste obligatia, va puteti adresa inastantei, in termen de 3 ani de la nastere.
1. Din Codul muncii:
Art. 166. - (1) Dreptul la actiune cu privire la drepturile salariale, precum si cu privire la daunele rezultate din neexecutarea in totalitate sau in parte a obligatiilor privind plata salariilor se prescrie in termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.
2. Dreptul vi se cuvenea de la data nasterii copilului deci puteti solicita acordarea banilor pana la implinirea varstei de 3 ani a copilului.