avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 978 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salariu suplimentar pentru nasterea copilului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salariu suplimentar pentru nasterea copilului

Hristos a inviat!

Contractul Colectiv de Munca Unic la nivel national pe anii 2007-2010 , prevede conform art 51 si art 101 acordarea unui salariu la nasterea fiecarui copil:

Art. 51 - in afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
(c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteie beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate.
Art. 101 - Drepturile prevazute in contractele individuale de munca nu pot fi sub nivelul celor stabilite prin contractele colective de munca.

Am solicitat (verbal) la contabilul firmei detalii despre acest lucru si am primit urmatorul raspuns:

"ajutorul de nastere este deductibil in limita a 2% din fondul de salarii si se acorda daca este prevazut in regulamentul firmei
trebuie sa discutam cu patronii firmei despre acordarea lui, avand in vedere faptul ca firma este in pierdere si fondul de salarii nu este foarte mare"

Va rog sa ma lamuriti cu privire la aceasta prevedere si eventual ce as putea face pentru a obtie drepturile cuvenite.

Multumesc

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:21, 18 Septembrie 2009
Buna ziua. Azi m-am inscris si eu pe forum si site, si as dori sa pun si eu cateva intrebari legate de salariul care se acorda de firma angajatoare la nasterea copilului. Eu sunt o viitoare mamica-sunt in concediu prenatal acuma, si am aflat de curand de acest salar mediu pe unitate ce se acorda din partea firmei la care esti angajat - la nasterea copilului.
Precizez ca eu am incheiat cu firma un contract individual de munca pe perioada nedeterminata, si in firma exista si un regulament de ordine interioara, in care nu este mentionat nimic despre drepturile gravidelor sau a viitoarelor mamici.Sunt prima graviduta din firma si nu cunosc toate drepturile care mi se cuvin- pe care firma le poate oferi. Intrucat firma nu m-a anuntat
Aceasta lege cu acordarea salariului mediu pe unitate am inteles ca se acorda in cazul unui contract colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010.Eu avand contract individidual de munca se aplica si in cazul meu aceasta lege? Am dreptul si eu la acordarea acestui salariu? Sau este la latitudinea angajatorului daca imi acorda sau nu acest salar mediu?
Apelez la consilierii de pe acest site, pentru ca nu stiu pe cine sa intreb. Nu as vrea sa ma duc la firma sa cer acest drept, de care nu sunt sigura ca pot beneficia.
Va rog sa imi raspundeti daca se poate, si va multumesc anticipat.
1. Daca in Regulamentul intern al firmei nu scrie asa ceva asta nu inseamna ca nu trebuie sa beneficiati de acest drept.
2. CCMUNN este "legea partilor" (angajatori - angajati) si trebuie respectata, chiar daca unii angajatori nu au semnat acest contract (ei sau reprezentantii lor).
3. Nu confundati contractul individual de munca cu CCMUNN.
4. In concluzie: dupa ce veti naste faceti o cerere la angajator sa va acorde un salariu mediu pe unitate, conform art.51, lit.c) din CCMUNN pe anii 2007-2010.
Succes!
tudorvaleriu a scris:

1. Daca in Regulamentul intern al firmei nu scrie asa ceva asta nu inseamna ca nu trebuie sa beneficiati de acest drept.
2. CCMUNN este "legea partilor" (angajatori - angajati) si trebuie respectata, chiar daca unii angajatori nu au semnat acest contract (ei sau reprezentantii lor).
3. Nu confundati contractul individual de munca cu CCMUNN.
4. In concluzie: dupa ce veti naste faceti o cerere la angajator sa va acorde un salariu mediu pe unitate, conform art.51, lit.c) din CCMUNN pe anii 2007-2010.
Succes!

Va multumesc pentru raspunsul prompt. Insa mai am o intrebare legata de CCMUNN 2007-2010.
Acest contract colectiv de munca unic include contractul Individual de munca pe perioada nedeterminata? ca sa stiu cum sa raspuns in cazul in care firma imi spune ca nu avem comntract colectiv de munca. Nu le confund cele doua, in avreau sa inteleg clar care este legatura dintre cele doua tipuri de contracte.
Dupa cum ati spus d-voastra este legea partilor, fie ca este semnat de angajator fie nu? este implcit valabil si activ la semnarea unui contract individual de munca?
Inca o data va multumesc pentru raspunsuri.
Contractul individual de munca ( pe durata ne sau determinata) produce efecte doar pentru angajatul respectiv si angajator. Contractul colectiv de munca produce efecte in functie de ce tip este:
- la nivel de unitate pentru angajator si toti angajatii
- la nivel de ramura pentru angajatorii si angajatii cu activitate principala din ramura respectiva
- la nivel national pentru toti angajatorii si salariatii
Legea 130/1996 privind contractul colectiv de munca prevede ca:
(2) Contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca incheiate la nivel superior.
(3) Contractele individuale de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca.

Art. 11.
(1) Clauzele contractelor colective de munca produc efecte, dupa cum urmeaza:
a) pentru toti salariatii din unitate, in cazul contractelor colective de munca incheiate la acest nivel;
b) pentru toti salariatii incadrati in unitatile care fac parte din grupul de unitati pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca la acest nivel;
c) pentru toti salariatii incadrati in toate unitatile din ramura de activitate pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca;
d) pentru toti salariatii incadrati in toate unitatile din tara, in cazul contractelor colective de munca la nivel national.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Aprilie 2009
pakos, utilizator
ok, va multumesc. Acuma am inteles exact care e legatura intre ele.
Sper sa imi acorde firma toate drepturile de care pot beneficia.Adica trebuie sa se supuna legii.

Alte discuții în legătură

Ajutor financiar pentru nastere luciapop luciapop buna ziua Va rog sa imi spuneti daca conform Contractului Colectiv de munca Unic beneficiez de ajutor de nastere in cuantumul unui salar mediu pe firma. ... (vezi toată discuția)
Prima de nastere de la angajator nikoly nikoly buna seara.eu si sotul meu lucram la aceasi societate si vrem sa stim daca vom primim amandoi bani,daca trebuie sa facem 2 cereri pentru a obtine prima de ... (vezi toată discuția)
Salar mediu pe unitate pt. nasterea copilului ContSters57911 ContSters57911 Buna ziua, va rog sa ma indrumati ce pot face in acest caz: am solicitat acel salar mediu pe unitate pt. nasterea copilului, in luna mai, insa pana in prezent ... (vezi toată discuția)