avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 987 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ajutor financiar pentru nastere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ajutor financiar pentru nastere

buna ziua
Va rog sa imi spuneti daca conform Contractului Colectiv de munca Unic beneficiez de ajutor de nastere in cuantumul unui salar mediu pe firma. Mentionez ca societatea la care sunt lucrez are 14 angajati si nu exista contract colectiv de munce doar individual pentru fiecare salariat
multumesc
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 01:29, 12 August 2009
CCM unic la nivel national se adreseaza tuturor angajatorilor si angajatilor, chiar (sau poate mai ales) celor care nu au CCM la nivel de unitate.
art. 51 lit c) din CCM unic prevede ca salariatii vor beneficia de "un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate"

in rest......... sa-ti traiasca copilasul, sa fie sanatos si norocos.
Chiar daca nu exista CCM la nivel de unitate, va sunt aplicabile prevederile CCMUNN. Deci, solicitati in scris angajatorului sa va acorde drepturile prevazute de art 51 lit c) din CCMUNN, adica un salariu mediu pe unitate pentru nasterea copilului.
~ Conținut șters la cerere ~
dna lucia pop ne-a spus ca in societate sunt 14 angajati. deci, ma indoiesc ca au sindicat sau macar reprezentant al salariatilor.
deci, incercati-va noroc, sau cereti.... poate vi se va da, desi la lege zice ca trebuie sa vi se dea
Dca nu vi se da, il puteti da in judecata pe angajator la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul sau resedinta. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe. Aveti 100% castig de cauza.

Alte discuții în legătură

Prima de nastere de la angajator nikoly nikoly buna seara.eu si sotul meu lucram la aceasi societate si vrem sa stim daca vom primim amandoi bani,daca trebuie sa facem 2 cereri pentru a obtine prima de ... (vezi toată discuția)
De ce drepturi banesti pot beneficia la nasterea copilului? ElenaCorina ElenaCorina Buna ziua, As dorii sa va intreb daca eu sunt in somaj de ce drepturi banesti pot avea la nasterea copilului meu. Va intreb acest lucru deoarece in CCM unic ... (vezi toată discuția)
Ccm nu prevede toate clauzele din ccmunn! care se aplica?? adela05 adela05 Buna ziua! Societatea la care lucrez eu are incheiat CCM. In acest contract nu se prevede si art 51 din CCM la nivel national. Intrebarea mea este, in situatia ... (vezi toată discuția)