As dorii sa va intreb daca eu sunt in somaj de ce drepturi banesti pot avea la nasterea copilului meu. Va intreb acest lucru deoarece in CCM unic la nivel national scrie la art. 51 lit c. :
"Art.51. - În afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate; "
Sotul a intrebat la HR (este o companie mare de IT din Romania, cu peste 500 angajati) si i s-a spus ca acest Contract nu ni se aplica si ca oricum nu mai este valabil si ca el nu beneficiaza de acest drept.
Va rog sa ne ajutati deoarece noi am gasit pe Internet deja varianta CCM 2011- 2014 care include si acest art. Doamna de la HR de la Compania sotului meu a spus ca in Contractul lor pe ramura nu exista acest articol. Este posibil?
1. Incepand cu 01.01.2011 nu mai exista CCMUNN.
2. CCMUNN pe anii 2011-2014 nu a fost inregistrat la Ministerul Muncii deci nu exista.
3. Este posibil ca acesr drept sa nu fie prevazut in CCM pe ramura dar mai bine sa solicite sa vada si el acest CCM.
1. Dupa nasterea copilului mergeti la primarie pentru a solicita alocatie de stat pentru copii.
2. Aceasta se acorda incepand cu luna urmatoare nasterii copilului.
3. Alte drepturi banesti nu mai sunt, momentan.