avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... De ce drepturi banesti pot beneficia la nasterea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

De ce drepturi banesti pot beneficia la nasterea copilului?

Buna ziua,

As dorii sa va intreb daca eu sunt in somaj de ce drepturi banesti pot avea la nasterea copilului meu. Va intreb acest lucru deoarece in CCM unic la nivel national scrie la art. 51 lit c. :

"Art.51. - În afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate; "

Sotul a intrebat la HR (este o companie mare de IT din Romania, cu peste 500 angajati) si i s-a spus ca acest Contract nu ni se aplica si ca oricum nu mai este valabil si ca el nu beneficiaza de acest drept.
Va rog sa ne ajutati deoarece noi am gasit pe Internet deja varianta CCM 2011- 2014 care include si acest art. Doamna de la HR de la Compania sotului meu a spus ca in Contractul lor pe ramura nu exista acest articol. Este posibil?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:38, 30 Decembrie 2011
1. Incepand cu 01.01.2011 nu mai exista CCMUNN.
2. CCMUNN pe anii 2011-2014 nu a fost inregistrat la Ministerul Muncii deci nu exista.
3. Este posibil ca acesr drept sa nu fie prevazut in CCM pe ramura dar mai bine sa solicite sa vada si el acest CCM.
Va multumesc pentru raspuns, alte drepturi banesti pe care eu sau soltul meu le-am putea solicita mai sunt?

Multumesc,
1. Dupa nasterea copilului mergeti la primarie pentru a solicita alocatie de stat pentru copii.
2. Aceasta se acorda incepand cu luna urmatoare nasterii copilului.
3. Alte drepturi banesti nu mai sunt, momentan.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu mediu pe unitate - bonus la nastere butterfly_1976 butterfly_1976 Buna ziua! Se mai acorda un salariu mediu pe unitate la nasterea copilului? Era un beneficiu conform CCMN 2007-2010, se pastreaza in 2011? Se acorda in sistem ... (vezi toată discuția)
Prima de nastere acordata de angajator nseitan nseitan ce se intampla cu aceasta prima in 2011? se mai acorda? (vezi toată discuția)
Prima de nastere de la angajator nikoly nikoly buna seara.eu si sotul meu lucram la aceasi societate si vrem sa stim daca vom primim amandoi bani,daca trebuie sa facem 2 cereri pentru a obtine prima de ... (vezi toată discuția)