CarinaMo a scris:
2-b) ce inseamna operatiuni legale? administratorul ameninta ca scoate toti banii din cont, nu mai plateste furnizorii etc. POate face asta?
Operatiuni legale, adica acte de administrare care sa aibe legatura cu obiectul de activitate al firmei. Adica, nu are voie de exemplu sa scoata banii din firma si sa ii joace la pacanele, etc.
CarinaMo a scris:
3) cum poate obtine asociatul minoritar informatii, legal, despre actiunile administratorului in firma?
A fost dat afara impreuna cu toti angajatii printr-o hartie prin care se anunta suspendarea activitatii firmei de pe o zi pe alta(desi suspendarea nu a fost anuntata legal , iar desfacerea contractelor de munca nu a fost anuntata cu 30 zile inainte la inspectoratul muncii), schimbate cheile, nu i se dau informatii despre ce se intampla.
Asociatul minoritar poate sa convoace extraordinar AGA si sa ceara socoteala, sau poate (si trebuie sa o faca, preventiv) sa notifice administratorul pentru intrunirea AGA.
Daca doamne fereste, firma intra in insolventa, ca sa nu raspunde alaturi de administrator, asociatul minoritar trebuie sa faca dovada ca s-a opus sau a convocat AGA, si nu s-a complacut prin inactiune favorizand ajungerea firmei in insolventa, etc (este alta discutie, am anticipat un pic).
CarinaMo a scris:
4)printre bunuri:masini, 2 sedii de firma(sunt doua obiecte de activitate: vanzari si turism. Cea cu problemele de mai sus este activitatea de vanzare), terenuri. Poate vinde cladirile si terenurile?
5) avand in vedere faptul ca asociatul minoritar nu mai poate controla activitatea firmei, ce poate face in acest moment legal pt a nu raspunde de eventualele fapte ale administratorului ce pot fi sanctionate penal?
4) Poate vinde, v-am spus in primul raspuns, daca prin AGA i s-a dat acest drept, etc (e greu de raspuns la obiect cu sumarele informatii date aici, trebuie vazute acte, hartii, etc)
5) V-am raspuns, fara sa vreau mai devreme (la pct 3, dar raspunsul este bun aici la 5))
In principiu trebuie sa arate ca s-a opus. Cum? In principiu in timpul sedintei AGA, opozitie consemnata in scris, in registrul de edinte, etc; dar dupa cum realizez, la dvs. nici vorba de asa ceva (caci partenerul va ignora), deci trebuie apelat la celelalte cai legale (..aici este o alta poveste)