avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu

buna seara am si eu o intrebare sunt angajat si as dori sa urmez un curs care se desfasoara in week end in alta localitate as vrea sa stiu ce pot face ca sa fac si cursurile care dureaza 2 luni jumate sa nu imi pierd locul de munca va multumesc
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 08:48, 5 Martie 2014
De ce ar trebui sa va pierdeti locul de munca daca cursul e in week-end? puteti solicita angajatorului CFP pentru participarea la curs, puteti solicita concediu platit pentru curs sau puteti sa-i solicitati sa va achite cursul, daca e in folosul societatii, urmand a incheia ulterior un act aditional prin care va angajati sa platiti contravaloarea cursului daca veti parasi firma inaintea unui termen prestabilit.
am uitat sa specific cursul care urmeaza sa il fac este in interes personal nu este in interes de serviciu problema este ca eu lucrez si in weekend in luna ianuarie 2014 am beneficiat de 2 saptamani de concediu .pot lua concediu fara plata pentru 2 luni ?
Da, va puteti lua concediu fara plata.

Durata acestuia ar trebui sa fie mentionata in reg.intern sau in ccm aplicabil angajatorului.

art.54 C.mun. - Contractul individual de muncă poate fi suspendat, prin acordul părţilor, în cazul concediilor fără plată pentru studii sau pentru interese personale.

art.153 C.mun. - (2) Durata concediului fără plată se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

art.155 C.mun.
(1) Concediile fara plata pentru formare profesionala se acorda la solicitarea salariatului, pe perioada formarii profesionale pe care salariatul o urmeaza din initiativa sa.
(2) Angajatorul poate respinge solicitarea salariatului numai daca absenta salariatului ar prejudicia grav desfasurarea activitatii.

Art. 156 C.mun.
(1) Cererea de concediu fără plată pentru formare profesională trebuie să fie înaintată angajatorului cu cel puţin o lună înainte de efectuarea acestuia şi trebuie să precizeze data de începere a stagiului de formare profesională, domeniul şi durata acestuia, precum şi denumirea instituţiei de formare profesională.
(2) Efectuarea concediului fără plată pentru formare profesională se poate realiza şi fracţionat în cursul unui an calendaristic, pentru susţinerea examenelor de absolvire a unor forme de învăţământ sau pentru susţinerea examenelor de promovare în anul următor în cadrul instituţiilor de învăţământ superior, cu respectarea condiţiilor stabilite la alin. (1).

Art. 157 C.mun.
(1) In cazul in care angajatorul nu si-a respectat obligatia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesionala in conditiile prevazute de lege, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesionala, platit de angajator, de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) indemnizatia de concediu va fi stabilita conform art. 150.
(3) Perioada in care salariatul beneficiaza de concediul platit prevazut la alin. (1) se stabileste de comun acord cu angajatorul. Cererea de concediu platit pentru formare profesionala va fi inaintata angajatorului in conditiile prevazute la art. 156 alin. (1)
@dezdemona_dezy
Va puteti lua, Codul muncii va permite acest lucru, insa doar cu acordul angajatorului. Discutati cu conducerea societatii, si poate va veti intelege ca pe perioada cursului sa nu mai lucrati in week-end.
In cazul in care lucrati in week-end ar trebui sa primiti alte zile libere de repaus saptamanal in timpul saptamanii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu fara plata ContSters143145 ContSters143145 Angajatorul este obligat sa acorde concediu fara plata pentru rezolvarea unor probleme personale? Cate zile? Dar pentru formare profesionala? (vezi toată discuția)
Concediu pentru studii nadia1977 nadia1977 Buna, as dori sa stiu cate zile de co de studii platite se pot acorda de catre firma unde lucrez.Cat permite legea ? (vezi toată discuția)
Concediu pentru sustinerea unui examen doctorm doctorm Buna ziua! As vrea sa stiu cate zile de concediu pot sa imi iau pentru sustinerea unui examen si daca concediul de studiu(perfectionare) reprezinta acelas ... (vezi toată discuția)