avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Derogarea act normativ
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Derogarea act normativ

Buna ziua,

Imi cer scuze daca nu am postat in sectiunea potrivita, insa va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema:
- se poate acorda o derogare de la un art. dintr-un act normativ?
- daca raspunsul este afirmativ, care este procedura?

Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: abm , utilizator 16:57, 16 Iulie 2009
derogare este o metoda juridica prin care legea speciala inlocuieste legea generala, respectiv legea mai "batrana" este inlcuita de legea mai "tanara".
Va trebui insa sa ne explicati in ce privinta doriti sa faceti derogare de la ce act normativ, poate va putem ajuta mai mult cu date concrete ale problemei
Concret:
Avem un ordin national in care se mentioneaza punctele pe unde pot fi introduse in Romania anumite marfuri.
Mai multi agenti economici doresc sa introduca aceste marfuri prin alt punct care nu este prevazut in aceasta lista.
In aceasta situatie exista posibilitatea acordari unei derogari temporare (pt. introducerea marfurilor prin punctul solicitat de operatorii economici), pana la modificarea ordinului (ordinul este comun, iar modificarea poate dura cateva luni bune)?
a deroga de la lege este una, insa a ocoli si incalca legea este alta. In cazul general relatat de dvs, retin urmatoarele: agentilor economici nu le convin introducerea marfurilor importante prin punctele de frontiera prevazute de lege. Acestia vor sa sa se foloseasca de alt punct de frontiera, pe care legea nu l-a prevazut in curpinsul ei. Pentru a obtine o astfel de facilitate pe cale legala, atunci agentii economici nu au voie sa treaca la savasrirea acestor fapte, inainte de a cere autoritatilor ca in mod legal sa-si importe marfa prin punctul de frontierea "X" pe care il considera ei a fi mai rentabil.
Derogarea temporra ar putea exista in conditiile in care se face desigur o cerere catre autoritatea competenta care va hotara daca este cazul sa pronunte o astfel de derogare.
Carpatina a scris:

derogare este o metoda juridica prin care legea speciala inlocuieste legea generala, respectiv legea mai "batrana" este inlcuita de legea mai "tanara".


derogare = "A se abate (în mod excepţional) de la o lege, de la un regulament etc. în temeiul unei aprobări speciale" In ceea de spuneti dvs legea mai "batrana" este ABROGATA

E un pic mai complicat. Despre ce ordin este vorba?
Cum poate fi acordata aceasta derogare? Trebuie elaborat un ordin publicat in MO?

Alte discuții în legătură

Returnarea stimulentului de inserție pentru cele 126 zile de concediu de maternitate Georgiana Lungu Georgiana Lungu Bună ziua! În perioada 03.01.2018- 09.05.2018, am fost în concediu de maternitate pentru al doilea copil şi am primit stimulent de inserție pentru primul ... (vezi toată discuția)
Contract de transport feroviar de marfa sorina.scurtu sorina.scurtu Poate cineva sa-mi spuna care este termenul de prescriptie a dreptului Transportatorului de a solicita Clientului (partile unui contract de transport feroviar ... (vezi toată discuția)