avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Derogarea act normativ
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Derogarea act normativ

Buna ziua,

Imi cer scuze daca nu am postat in sectiunea potrivita, insa va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema:
- se poate acorda o derogare de la un art. dintr-un act normativ?
- daca raspunsul este afirmativ, care este procedura?

Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: abm , utilizator 16:57, 16 Iulie 2009
Inteleg punctul tau de vedere insa nu il impartasec. In opinia mea derogarea seminifica ceva special, aparte, (poate pe termen limitat si in contradictoriu cu norma de drept) si nicidecum o lege nou. Nu consider derogare termenul de atac in cazul divortului spre exemplu.
"Derogarea este o exceptie de la dispozitiile unui act normativ, care poate fi prevazuta in cuprinsul acestuia, intr-un alt act normativ de acelasi nivel sau de nivel superior. Datorita caracterului sau, derogarea este de regula expresa si este de stricta aplicare, neputand fi extinsa prin interpretare".
Altfel spus, nu inseamna o lege (dispozitie) noua care inlocuieste o lege (dispozitie) veche.

In cazul userului derogarea ar putea fi obinuta de la reprezentantii institutiei unde a fost emis ordinul respectiv, dar aceasta cerere (petitie) trebuie sa fie temeinic motivata si sa se arate care ar fi avantajele (mai mari decat ceea ce se presupune acum dezavantaj) pt a putea fi aprobata (si de ce sunt considerate avantaje) – ar insemna, totusi, o modificare a respectuvului ordin daca avantajele sunt certe. Probabil ca ar trebui sa se ceara modificarea acestui ordin daca intrarea respectiva in tzara ar fi benefica.

Derogarile, de regula, se stabilesc pe baza unor studii, prin ordin semnat de reprezentanti ai institutiei competente.

S-ar putea emite o norma de modificare temporara a ordinului...
Am si eu o nelamurire si va rog sa-mi dati un sfat:
Procedura de recunoaștere a calificării profesionale pentru medici este reglementată de HG 1282/2007 . Se prevede ca recunoasterea specialitatii facute intr-o tara nonUE (art 10) se face parcurgand etapele:
1. dobandirea calitatii de rezident
2. recunoasterea stagiilor
3. examenul de specialist
Discutii:
1. rezidentiatul=un examen pentru a ocupa un loc in pregatirea pentru o specializare. Anual se scot un nr de locuri pe centre universitare in functie de capacitatea lor
2. stagiile se recunosc daca au durata ca in Romania. Daca au durata mai mica se face completare de pregatire.
3.examenul de specialist= verificare teoretica si practica daca e pregatit sa practice specialitatea respectiva in Romania . Mi se pare corect!
Intrebare:
Daca stagiul e identic cu cel din Romania mi se pare absurd sa ocupi un loc de pregatire cand de fapt nu e necesara si nu se va face! Se poate da derogare de la HG 1282/2007 si prima data sa se constate necesitatea pregatirii (pe baza curriculei de pregatire) apoi examen de rezidentiat pt ocuparea unui loc de pregatire numai daca e necesar? Cum e procedura? Cui cer asta? Ministrului Sanatatii?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Returnarea stimulentului de inserție pentru cele 126 zile de concediu de maternitate Georgiana Lungu Georgiana Lungu Bună ziua! În perioada 03.01.2018- 09.05.2018, am fost în concediu de maternitate pentru al doilea copil şi am primit stimulent de inserție pentru primul ... (vezi toată discuția)
Contract de transport feroviar de marfa sorina.scurtu sorina.scurtu Poate cineva sa-mi spuna care este termenul de prescriptie a dreptului Transportatorului de a solicita Clientului (partile unui contract de transport feroviar ... (vezi toată discuția)