avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 774 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Derogarea act normativ
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Derogarea act normativ

Buna ziua,

Imi cer scuze daca nu am postat in sectiunea potrivita, insa va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema:
- se poate acorda o derogare de la un art. dintr-un act normativ?
- daca raspunsul este afirmativ, care este procedura?

Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: abm , utilizator 16:57, 16 Iulie 2009
dorians, legea mai "batrana" nu trebuie sa fie neaparat abrogata, ci poate sa fie completata de legi speciale care pot deroga de la cea "batrana". Folosesc uneori cuvinte din limbajul uzual al cetateanului necunoscator de termeni juridici, pentru a ma face inteleasa.
- in general o lege noua (spun generic "lege") abroga o alta sau parti dintr-o alta lege. Este adevarat ca poate sa vina doar in completare
INSA
o LEGE NOUA nu echivaleaza niciodata cu o DEROGARE. este pur si simplu o alta lege. Nu este vorba despre termeni ci despre sens. Parerea mea...
dorians,
Cá o lege noua nu echivaleaza cu o derogare, este clar.

Insa la fel este de clar ca o lege noua poate aduce derogari de la legea generala care poate fi inca in vigoare.

De exemplu: In codul de procedura civila, in procesul civil este permis interogatoirul ca mijloc de dovada, de proba. Si totusi avem o derogare de la aceasta lege, cand este vorba de divort, unde interogatoriul nu este permis. Ambele legi sunt in vigoare, in care una este generala si mai batrana, iar cealalata mai noua si mai tanara...:D
Este "derogare" de la principiile generale. La fel cum ai spune ca Dr comercial deroga de la dreptul civil. Una-i una alta-i alta
dorians,

scuze ca imi permit sa te completez cu umila mea stiinta:

Eu asa am invatat la facultate ca principiile sunt cele care sunt reflectate de actele normative. Deci, Nu poti separa principiile de actul normativ.
Daca avem un act normativ general acesta este implicit bazat pe principii generale.

Si-acuma marea filozofie: daca un act normativ special inlatura un anume principiu general (dintr-un anume act normativ)printr-unul special, atunci avem derogarea de la actul normativ.

Alte discuții în legătură

Returnarea stimulentului de inserție pentru cele 126 zile de concediu de maternitate Georgiana Lungu Georgiana Lungu Bună ziua! În perioada 03.01.2018- 09.05.2018, am fost în concediu de maternitate pentru al doilea copil şi am primit stimulent de inserție pentru primul ... (vezi toată discuția)
Contract de transport feroviar de marfa sorina.scurtu sorina.scurtu Poate cineva sa-mi spuna care este termenul de prescriptie a dreptului Transportatorului de a solicita Clientului (partile unui contract de transport feroviar ... (vezi toată discuția)