avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA deductibilitate TVA si cheltuiala la bonuri fiscale?!
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

deductibilitate TVA si cheltuiala la bonuri fiscale?!

HG 831/1997 a fost abrogata prin HG 105/18.02.2009. HG 831/1997 a fost modificat prin ordinul 293/2006 (care modifica OMFP 1714/2005)... Intrebarea mea (urgenta) e daca acest ordin 293/2006 mai e in vigoare sau nu? Se mai poate deduce cheltuiala la bonurile fiscale cu valoarea sub 100 lei la calculul impozitului pe profit?
Dar la bonurile de combustibil, se mai deduce TVA-ul cf Ordinului 293/2006?
La mu;ti ani celor care isi serbeaza astazi numele si ziua de nastere!
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: alina240 , utilizator 19:27, 29 Iunie 2009
Va solicitam clarificarea urmatoarelor probleme intalnite in teritoriu ca urmare a modificarilor intervenite cu aparitia Ordinului Ministerului Economiei si Finantelor nr. 3512/2008 privind documentele financiar-contabile a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 870 din 23.12.2008 si care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2009.
Ulterior aparitiei acestui ordin a fost emisa si Hotararea nr. 105 din 18/02/2009 privind abrogarea Hotararii Guvernului nr. 831/1997 pentru aprobarea modelelor formularelor comune privind activitatea financiara si contabila si a normelor metodologice privind intocmirea si utilizarea acestora.
Pentru înregistrarea în contabilitate a cheltuielilor pentru bunuri si servicii care se incadreaza pana in plafonul de 100 lei , s-a solicitat de la ceilalti agentii economici - furnizori de bunuri sau de servicii - sa emita factura fiscala în conformitate cu prevederile art. 155 alin. (9) . Avand in vedere prevederile art. 155 alin. (9) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, la acest articol se face referire la exceptia de la dispozitiile alin. (5), prin care" se pot intocmi facturi simplificate in cazurile stabilite prin norme. Indiferent de situatie, trebuie ca facturile emise in sistem simplificat sa contina cel putin urmatoarele informatii:

a) data emiterii;

b) identificarea persoanei impozabile emitente;

c) identificarea tipurilor de bunuri si servicii furnizate;

d) suma taxei de achitat sau informatiile necesare pentru calcularea acesteia. "

Nu pot sa va precizez modul cum reactioneaza lumea cand soliciti de ex. la papetarie, vulcanizare, pentru protocol, la spalatorie, scule si unelte de uz gospodaresc, sau pentru orice alt serviciu efectuat de un agent economic pentru înregistrarea în contabilitate a cheltuielilor pentru bunuri si servicii care se incadreaza pana in plafonul de 100 lei .

Revizuind legislatia si modul cronologic cum s-a derulat avem urmatoarea situatie:
HG 831/1997 a fost abrogata prin HG 105/18.02.2009. HG 831/1997 a fost modificata prin ordinul 293/2006 (care modifica OMFP 1714/2005)... Intrebarea mea e daca acest ordin 1714 nu mai e in vigoare atunci toate conditiile supuse spre aplicare in aceasta nu mai sunt aplicabile. Nu mai e conditia necesara de a emite/ primi bonuri fiscale emise de aparatele de marcat electronice fiscale numai ca documente de înregistrare a platilor în Registrul de casa . Nu mai e plafonul impus la bonul fiscal emis/ primit conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999, republicata, cu
modificarile ulterioare, a carui valoare totala este de pâna la suma de 100 lei (RON) inclusiv.

OMFP 293/2006 modifica OMFP 1714/2005 care se refera la aplicarea HG 831/1997.

Deci HG 105/2009 abroga HG 831/1997, a carei aplicabilitate este reglementata prin OMFP 1714/2005, modificat prin OMFP 293/2006. avand in vedere ca HG 831 s-a abrogat, fiind actul normativ principal, rezulta ca si prevederile OMFP 1714 nu mai produce efectele

SAU

Daca ordinul 1714/2005 este in vigoare atunci conform prevederilor art 1 alin(2) lit. d cheltuielile de pe bonurile fiscale cu valoare sub 100 lei pot fi deduse fara factura daca bonul fiscal este stampilat de catre furnizor si daca are inscris pe el denumirea cumparatorului si CUI cumparator.
Bonurile fiscale sunt reglementate de OUG 28/1999, nu de HG 831, iar O.1714/2005 si ulterior O.293/2006, modifica si HG 831, intradevar dar si OUG 28/1999. ...
Deci, daca s-a abrogat HG 831, nu inseamna automat ca O1714 si O 293 devin caduce si cu atat mai putin ca bonurile fiscale sub 100 lei si neinsotite de factura, nu mai sunt deductibile dpdv al cheltuielii...

Nu discut principiul de deducere al TVA-ul si nici deductibilitatea bonuri fiscale pentru combustibil. Este reglementat de Codul fiscal - L.571/2003 art.155 in clar.

De fapt societatea a cheltuit acei bani, dar nu a solicitat factura fiscala pentru o suma asa de mica, dar cand ele se aduna....e greu sa interpretezi profitul sau pierderea reala.

Deci daca iau bonul fiscal fara factura in ce situatie suntem la inregistrarea lor in contabilitate ( registru de casa, justificare cheltuiala)

Ce se intampla cu un bon fiscal mai mare de 100 ron , care nu este de combustibil sau taxi, pentru care nu am reusit sa iau factura fiscala, si pe care vreau sa il inregistrez in contabilitate numai pentru a justifica banii din casa; nu ma intereseaza sa deduc TVA-ul la acest bon pentru ca iar nu stiu daca mai e acel plafon sau nu impus.

Conform Ordinului Ministerului Economiei si Finantelor nr. 3512/2008 privind documentele financiar-contabile la punctul 9 se precizeaza : ’’Regimul juridic al documentelor in forma electronica, ce contin date privind operatiunile economice de schimb sau vanzare de bunuri ori servicii intre persoane care emit si primesc facturi, bonuri fiscale sau chitante in forma electronica, este stabilit de Legea nr. 260/2007 privind inregistrarea operatiunilor comerciale prin mijloace electronice.
Facturile si chitantele in forma electronica, emise fara indeplinirea conditiilor prevazute de legea mai sus mentionata, nu au calitatea de document justificativ, in intelesul prevederilor Legii nr. 82/1991, republicata. ’’( si daca observ eu bine nu se mai face nici o precizare cu referire la bonurile fiscale - e clar ca ele sunt recunoscute fiscal prin omologarea lor de cele doua institutii abilitate : Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii si Ministerului Finantelor Publice)

In legea la care se face referire cu nr. 260/2007 privind inregistrarea operatiunilor comerciale prin mijloace electronice gasim la art 1 : « prezenta lege stabileste regimul juridic al documentelor in forma electronica ce contin date privind operatiunile economice de schimb sau vanzare de bunuri sau servicii intre persoane care emit si primesc facturi, bonuri fiscale sau chitante in forma electronica.
(2) Facturile, bonurile fiscale si chitantele in forma electronica constituie documente justificative in intelesul Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata.»

Casa de marcat este cumparata de la un agent economic autorizat de Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii si fiscalizata prin intermediul Ministerului Finantelor Publice. Deci este bonul fiscal emis conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999, de aparatul de marcat electronic fiscal- respectiv casa de marcat- un document justificativ care intruneste conditiile impuse mai sus ?De ce ar fi recunoscut fiscal pentru cel care inregistreaza venitul si nu si pentru cel care inregistreaza cheltuiala, atata timp cat memoria fiscala pastraza informatia respectiva.

In OUG nr.28/1999 privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale la art. 4. – alin (1) se precizeaza : Bonul fiscal este documentul emis de aparatul de marcat electronic fiscal, care trebuie sa cuprinda cel putin: denumirea si codul fiscal ale agentului economic emitent; adresa de la locul de instalare a aparatului de marcat electronic fiscal; logotipul si seria fiscala ale aparatului; numarul de ordine; data si ora emiterii; denumirea fiecarui bun livrat sau serviciu prestat; pretul sau tariful unitar; cantitatea; valoarea pe fiecare operatiune, inclusiv taxa pe valoarea adaugata, cu indicarea cotei de taxa; valoarea totala a bonului, inclusiv taxa pe valoarea adaugata; valoarea totala a taxei pe valoarea adaugata pe cote de taxa, cu indicarea nivelului de cota; valoarea totala a operatiunilor scutite de taxa pe valoarea adaugata, precum si valoarea altor taxe care nu se cuprind in baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata, daca este cazul.

Mai e nevoie sa revenim asupra legislatiei cu privire la casele de marcat fiscale ca sa putem sa ne incadram din punct de vedere fiscal asupra recunoasterii acestor documente asa cum se face referire la art 1 alin 2 din legea nr. 260/2007 ? Dar acel articol nu spune acest lucru oare ?
[ link extern ]

1. În cazul achiziţionării carburanţilor auto pe bază de bon fiscal, bonurile sunt documente justificative care stau la baza înregistrării cheltuielilor în contabilitate dacă sunt ªtampilate si au înscrise denumirea cumpărătorului si numărul de înmatriculare a autovehiculului.
2. (1) Bonurile fiscale emise cu aparatele de marcat electronice fiscale în baza Ordonantei de urgentă Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările ci completările ulterioare, sunt documente care atestă efectuarea plătii se anexează la Registrul de casă.
(2) Înregistrarea în contabilitate a bunurilor achizitionate sau a serviciilor prestate, achitate cu numerar sau card bancar, pe bază de bon fiscal, se poate efectua în următoarele conditii:
(i) entitatea solicită furnizorului factura aferentă bunurilor livrate sau serviciilor prestate, având ca anexă bonul fiscal emis de aparatul de marcat electronic fiscal;
sau
ii) entitatea justifică cheltuielile efectuate fie prin documente care atestă intrarea în gestiune a bunurilor achizitionate, fie cu alte documente cum sunt: ordin de deplasare, decont de cheltuieli, la care se anexează bonul fiscal, documentele respective fiind aprobate de persoana care autorizează efectuarea acestor cheltuieli. În cazul utilizării decontului de cheltuieli, documentul utilizat este „Decont de cheltuieli - cod 14-5-5" aprobat prin Ordinul ministrului economiei si finantelor nr 3512/2008 privind documentele financiar-contabile, care va fi adaptat în mod corespunzător pentru decontări interne.
3. Deducerea taxei pe valoarea adaugată se exercită pe baza documentelor stabilite prin Titlul VI al Codului fiscal.
În functie de programele informatice utilizate, operatorii economici vor efectua evidentierea achizitiilor în contabilitate cu respectarea atât a reglementărilor contabile, cât si a prevederilor legale privind regimul TVA.


este foarte clar aici . le folosim ca si pana acum in plafonul de pana la 100 roni. justifică cheltuielile efectuate fie prin documente care atestă intrarea în gestiune a bunurilor achizitionate, fie cu alte documente cum sunt: ordin de deplasare, decont de cheltuieli, la care se anexează bonul fiscal, documentele respective fiind aprobate de persoana care autorizează efectuarea acestor cheltuieli.

succes
Ghidul MFP nu face referire la plafonul de 100 lei.
Cheltuielile justificate prin bon fiscal, fara factura, cu decont/NIR, sunt deductibile, dar TVA nu este deductibile.

Care e opinia voastra? ref la [ link extern ] /
andtur a scris:

Ghidul MFP nu face referire la plafonul de 100 lei.
Cheltuielile justificate prin bon fiscal, fara factura, cu decont/NIR, sunt deductibile, dar TVA nu este deductibile.

Care e opinia voastra? ref la [ link extern ] /



Am vazut pe site mfinante.ro la sectiunea intrebari adresate de contribuabili, cred ca acelasi raspuns si anume ca bonurile fiscale sunt considerate documente de plata si in anumite situatii sunt si deductibile, cu decont si NIR cred. Imi pare rau dar nu stiu cum se face trimiterea catre acel link dar puteti cauta pe site si o sa gasiti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Limita valorica a bonurilor fiscale,deductibilitate ContSters176126 ContSters176126 am tot vazut fel de fel de pareri,dar stie cineva cu ce s-a abrogat OMFP 293/2006,care stabileste deductibilitatea bonurilor fiscale la suma de 100 lei;nu ... (vezi toată discuția)
Pfa danatr danatr bonurile fiscale mai mici de 100 ron trebuie sa fie insotite de factura fiscala? (vezi toată discuția)
Bonul fiscal tamina tamina Solicit o analiza privind valabilitatea bonului fiscal..Dupa parerea mea, bonul fiscal este in continuare valabil din pdv al codului fiscal, deductibil pana in ... (vezi toată discuția)