avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 205 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Prelungire Contract de arenda
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Prelungire Contract de arenda

Am situatia urmatoare:
Un contract de arenda pentru o suprafata de 3000m incheiat la 01.09.2010 pe 3 ani pana in 01.09.2013 si inregistrat la primarie asa cum prevedea legea anterioara a arendei. Inainte de arendare si pe timpul acesteia mi-am exprimat verbal deseori intentia de a cumpara acest teren, sau prelungirea arenzii. Dupa expirarea contractului am sunat proprietarul sa prelungim contractul ocazie cu care mi-a spus ca inca din iulie 2013 a reziliat contractul de arenda si ca il vinde la altcineva (in conditiile in care nu este dezbatuta mostenirea pe acest teren si nu are intabulare). Aceasta reziliere unilaterala, spune proprietarul s-a produs fara sa ma informeze in scris, si fara sa respecte codul civil. Referitor la reziliere, Primaria i-a eliberat o adeverinta proprietarului pe 12.07.2013 precum ca terenul este liber de sarcini, obtinuta in baza unei declaratii pe propria raspundere a proprietarului, prin care declara in fals ca a reziliat contractul de arenda (dar fara sa ma informeze de fapt), dar ma lasa sa-l lucrez pana la sfarsitul anului 2013, si ca raspunde conform legii. Dupa ce am facut putin "praf" pe acolo functionara primariei si-a recunoscut vina si a cam inceput sa tremure stiind ca atat declaratia proprietarului cat si adeverinta se bazeaza pe fals si uz de fals.
In situatia asta daca este sa analizam lucrurile conform contractului de arenda, si al vechii legi a arendei, proprietarul era obligat sa ma informeze daca vrea sa vanda terenul (mai mult fiind si vecini cu terenul) sau in cazul prelungirii arendei cu 6 luni inainte trebuia sa ma informeze in scris despre intentia de a nu mai prelungi acest contract.
Din 15.02.2013, adica pe timpul derularii contractului de arenda noul Cod civil, ne spune ca prelungirea sau refuzul arendei trebuie notificat cu un an inainte de catre parti numai in SCRIS, iar lipsa unei astfel de notificari conduce la prelungirea contractului automat prin efectul legii pe aceeasi perioada si in aceleasi conditii.
Intrebare:
1) In situatia actuala daca proprietarul refuza sa recunoasca prelungirea contractului de arenda, insa terenul este in posesia mea, cum sa procedez pentru a aplica legea si a face posibila recunoasterea unei noi perioade de arenda de 3 ani (ca si cea anterioara)
2) Declaratia in fals, si uzul de fals al proprietarului pot fi speculate printr-o eventuala plangere penala pentru a determina recunoasterea prelungirii arendei?
3) Acest litigiu trebuie dedus spre o mediere si ulterior daca e cazul in instanta?
4) Ce actiune in instanta ar trebui promovata pentru recunosterea unei noi perioade de arenda, asa cum prevede codul civil la art. 1848?
5) Cum ar fi intelept sa procedez privind atat aspectul penal cat si civil astfel incat sa-mi ating scopul de a fi recunoscuta prelungirea arenzii?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri

Alte discuții în legătură

Plata impozit arenda adipetroiu adipetroiu Buna Seara! Am un teren in arenda si am fost sa-mi ridic banii, am fost pus sa semnez acel act aditional, neexplicandu-mi ca exista 2 posibilitati de ... (vezi toată discuția)
Contract de arenda reziliat rolex rolex Un proprietar si/a arendat terenul arabil -10 ha- unei societati comerciale printr-un contract de arenda autentificat la notariat. In contract este mentionat ... (vezi toată discuția)
Cumparare teren arendat giorgio_2013 giorgio_2013 Buna ziua, doresc sa achizitionez un teren arabil care a fost arendat pe o perioada de 6 ani (martie 2007 - martie 2013). Conform contractului in lipsa unor ... (vezi toată discuția)