avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Transfer sau demisie?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Transfer sau demisie?

Buna ziua! Pentru concediere abuziva si anuntata dupa 2,7 ani de la luarea deciziei in consiliul de administratie, am dat angajatorul in judecata. Acesta a refuzat prezentarea la mediere si a trimis 2 acte prin care revine si anuleaza desfintarea contractului individual de munca dupa 3 ani de la luarea deciziei, obligandu-ma sa-mi reiau postul. Intrebarile mele sunt urmatoarele: pot face transfer la un alt loc de munca? Daca-mi dau demisia procesul (cu cele 5 capete de acuzare) mai poate continua, mai are valoare? Cum sa fac, sa procedez? Sa cer concediu fara plata pana la prima infatisare in instanta?
Cel mai recent răspuns: adinadulca , utilizator 12:39, 6 Martie 2014
Daca a revocat decizia de concedietre, atunci va trebui sa reveniti la munca, iar actiunea in instanta ramane fara obiect daca ati solicitat anularea deciziei in cauza si reintegrarea in functia detinuta anterior concedierii.

Transferul nu mai este reglementat in Codul Muncii. Asadar, precedura este : incetarea c.i.m. la vechiul angajator si incheirea unui alt c.i.m. cu noul angajator.
Precizez ca actele prin care s-a revocat decizia de concediere au fost trimise de angajator dupa ce s-a depus dosarul in instanta.Avocatul care ma reprezinta a formulat 5 capete de acuzare, printre care nulitatea actelor emise de angajator, fals si uz de fals deoarece s-au incheiat 2 contracte individuale de munca pe numele meu, cu functii diferite, salarizare diferita, ambele inregistrate la itm, dar niciunul nu-i semnat de mine. Dosarul este depus la tribunal din 17.02.2014 iar avocatul mi-a recomandat sa pastrez cat mai mult distanta fata de angajator pana la prima infatisare in instanta. Cumar trebui sa procedez in acest caz? Daca demisionez afacteaza cu ceva desfasurarea actiunii in instanta?
1. Decizia de concediere este un act unilateral emis de catre angajator, act care nu are un caracter jurisdicțional. prin urmare, un angajator poate să revoce măsura concedierii ca urmare a unei sesizări (chiar și din partea salariatului) că decizia sa este netemeinică și nelegală.

Totusi in jurisprudenta, revocarea deciziei de concediere nu are adeziuni in unanimitate, si anume:

Avand in vedere ca angajatorul a revocat decizia de concediere contestata, este intemeiata admiterea exceptiei lipsei de obiect a contestatiei. Revocarea deciziei de concediere este admisibila, aceasta nefiind un act jurisdictional, si are ca efect repunerea in drepturi a contestatoarei si reintegrarea efectiva a acesteia in postul detinut anterior. Nu poate fi retinuta critica formulata de contestatoarea recurenta, in sensul ca aceasta decizie de revocare nu produce efecte juridice, intrucat nu i-a fost comunicata, avand in vedere ca din inscrisurile existente la dosar rezulta ca angajatoarea a invitat-o pe recurenta contestatoare la sediul societatii, in termen de 3 zile, pentru reluarea activitatii, in temeiul aceluiasi contract de munca. (Curtea de Apel Galati, sectia conflicte de munca si asigurari sociale, decizia nr. 34/R din 22 ianuarie 2007, in Revista romana de dreptul muncii nr. 4/2007, p. 149)

Angajatorul nu poate proceda la revocarea deciziei de concediere, avand in vedere, pe de o parte, ca posibilitatea unei astfel de revocari nu este reglementata de Codul muncii, iar pe de alta parte ca printr-un astfel de procedeu s-ar putea ajunge la ascunderea sau deghizarea unor concedieri nelegale. De altfel, chiar daca prima decizie, pretins revocata, ar fi lovita de nulitate absoluta, angajatorul tot nu poate proceda la revocarea acesteia, intrucat dispozitiile legale care reglementeaza nulitatea nu permit acoperirea in niciun mod a nulitatii, iar revocarea presupune existenta unui act valabil incheiat. (Curtea de Apel Bucuresti, sectia a VII-a civila si pentru cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale, decizia civila nr. 868/R din 1 februarie 2012, selectie si prelucrare de Petrica Arbanas in Revista romana de dreptul muncii nr. 2/2012, [ link extern ] )

Intrucat decizia de concediere disciplinara este un act unilateral al angajatorului, in conformitate cu principiul irevocabilitatii actului juridic unilateral, care se aplica in completarea dispozitiilor din Codul muncii, potrivit art. 278 C. muncii, rezulta ca aceasta nu poate fi revocata de angajator. Asadar, decizia de concediere disciplinara, care a fost comunicata salariatului, nu poate fi revocata prin manifestarea de vointa in sens contrar din partea autorului acesteia – angajatorul. (Curtea de Apel Bucuresti, sectia a VII-a civila si pentru cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale-decizia civila nr. 1021/R din 25 februarie 2010 – Selectie si prelucrare de judecator Petrica Arbanas, in Revista romana de dreptul muncii nr. 3/2010, [ link extern ] )

Detalii:
[ link extern ]

2. Incetarea c.i.m. nu are nicio legatura cu actiunea promovata de dvs. Aceasta isi va urma cursul.
Va multumesc mult pentru raspunsurile acordate!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, in cazul unei decizii de incetare a contractului individual ... daliborca.nicolin daliborca.nicolin Buna ziua, In cazul unei decizii de incetare a contractului individual de munca, care este termenul legal privind contestarea deciziei : 30 zile de zile ... (vezi toată discuția)
Dreptul muncii - reintegrare efectiva pe functie, in urma unei hotarari judecatoresti definitive Ciobanu Neculai Ciobanu Neculai V-as ruga sa ma ajutati cu o opinie juridica, in sensul daca se poate considera o reintegrare pe functie drept una efectivă pe post în sensul Codului muncii, ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! am o intrebare.... se poate desface un contract de ... Serena Barb Serena Barb Buna ziua! Am o intrebare.... se poate desface un contract de muncă printr-o ,,cerere verbala\" (care nu a existat) Cu alte cuvinte contractul de muncă a ... (vezi toată discuția)