avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Promisiune bilaterala de vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Promisiune bilaterala de vanzare-cumparare

Vă rog din suflet să ma ajutati cu un punct de vedere într-o speta, fac practica la o firma de avocatura si trebuie sa dau o solutie in cel mai scurt timp la urmatoarea speta:
La data de 05.12.2003 X devine proprietar asupra unui teren prin reconstituirea dreptului de proprietate în baza Legii 19/91, 169/97 si a Legii 1/2000.( există şi un titlu de proprietate in acest sens).
La data de 26.07.2010 X vinde respectivul teren către societatea Y srl, printr-un contract de vânzare-cumparare în care se stipulează:
" Transmiterea de drept şi de fapt a proprietăţii terenului se face către cumpărător cu începere de azi, data autentificării prezentului contract.
Noi părţile contractante, insistăm la încheierea actului fără documentaţie cadastrală, întocmirea acesteia şi înscrierea imobilului ce face obiectul prezentului contract in Cartea Funciară fiind în sarcina CUMPARATORULUI.
Cumpărătorul înţelege să încheie prezentul contract fără număr cadastral provizoriu şi solicită să îndeplinească personal formalităţile de publicitate imobiliară.
Dreptul de proprietate asupra terenului nu este un drept tabular"
La data de 20.10.2013 X decedează. Defunctul nu a fost căsătorit niciodată, însă are o fiică.
Moştenitoarea acceptă moştenirea la câteva zile de la decesul tatalui său având un certificat de moştenitor în care se stipulează faptul că aceasta devine proprietară ( natura succesiunii fiind legala) pe respectivul teren ( care deja a fost vândut către sc Y srl)
Problema e următoarea:
La data de 27.11.2013 mostenitoarea in calitate de promitent- vanzător şi Z în calitate de promitent-cumpărător au încheiat o promisiune bilaterală de vânzare-cumpărare în care se stipulează:
" Noi, părţile declarăm că nu solicităm verificarea sarcinilor la Biroul de Carte Funciară iar eu, cumpărător, îmi asum riscurile ce decurg din nedeţinerea extrasului de Carte Funciară.
Contractul de vanzare-cumparare trebuie autentificat la notar pana in data de 01.12.2015.
Ce ii ramane de facut lui Z?


Cel mai recent răspuns: katiusha10 , utilizator 09:49, 13 Martie 2014
Să spere că Y nu va reuşi să întabuleze terenul pe numele său. Dacă Y a avut terenul în posesie, poate promova oricînd o acţiune în instanţă împotriva moştenitorului celui cu care a contractat.

Z nu poate decît să aştepte. Pînă la împlinirea termenului suspensiv nu poate cere promitentei vînzătoare încheierea contractului şi nici nu poate introduce o acţiune în instanţă.

Intrebare: Y sau Z au fost consiliati cumva, la încheierea actului, de firma de avocatură la care faceţi practică? Dacă da, schimbaţi firma.
Noi suntem pentru Z care vrea cu orice pret autentificarea contractului de vanzare cumparare.
Sa inteleg ca nu exista nici o modalitate? E caz pierdut?
katiusha10 a scris:

Noi suntem pentru Z care vrea cu orice pret autentificarea contractului de vanzare cumparare.


Cine noi? Firma de avocatură? Să înţeleg că firma s-a trezit cu un cartof fierbinte în mînă şi l-au pasat rapid unui student aflat în practică în speranţa că-l va putea răci?

Sau să înţeleg că sunteţi pentru Z abia din faza în care acesta semnase deja antecontractul?

Pînă la data de 01.12.2015 Z nu poate decît să aştepte, dacă moştenitoatea lui X nu vrea să se prezinte la notar pentru încheierea contractului. S-a legat de maini şi de picioare acceptînd acel termen suspensiv. Iar pînă la împlinirea termenului, Y poate oricînd să se adreseze instanţei pentru a cere o sentinţă care să ţină loc de act translativ de proprietate.
:) Da, clientul firmei de avocatura la care fac practica este Z. In momentul in care Z ne-a cerut serviciile deja toate actele erau incheiate ( inclusiv promisiunea bilaterala de vanzare- cumparare). Dar e interesanta faza cu "cartoful fierbinte" :))))) Nu cred ca voi reusi sa-l racesc. "Misiunea " mea este sa gasesc o "portita" :) Si....mai e o problema.....avocatul coordonator al firmei de avocatura nu accepta varianta "nu se poate" :)

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cumparare miha_mimi miha_mimi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi. X i-a vandut lui Y, o casa cu teren prin act de vanzare cumparare, autentificat de catre notarul public. ... (vezi toată discuția)
Prestatie tabulara vladvlad vladvlad Am incheiat un antecontract de vanzare cumparare pentru o suprafata de teren, intrand totodata si in posesia acestui teren. Promitentul vanzator a dobandit ... (vezi toată discuția)
Hotarare care sa tina loc de act autentic - ''intabulare prin instanta'' pop sorin pop sorin Buna ziua Am incheiat un antecontract cu un promitent vanzator pentru un imobil tip teren. Promitentul vanzator la randul lui este promitent cumparator ... (vezi toată discuția)